Här flödar nostalgin

July 17, 2008 – 1:55 pm

När man helt plötsligt under sin stadsvandring stöter på en sidovagn modell äldre, tillika utan vidhängande motorcykel, ute på trottoaren så kan det inte hjälpas att man blir aningen nyfiken på affären i fråga. Det handlar om Nostalgipalatset, på S:t Eriksgatan 101 i Stockholm. Så vi går in och inför våra ögon breder ett hav av vinylskivor och andra prylar ut sig.

Just vinylskivor är det som säljer bäst, berättar grundaren Lars Postner. Han började ursprungligen som en utveckling av sin egen samlarhobby att handla med skivor och arrangerade även Stockholms första skivmässa i Saltsjö-Boo’s kommunhus på tidigt 80-tal. Så småningom utvecklades verksamheten till att omfatta även andra gamla prylar. Efter att ha drivit en pryl- och skivaffär på Kungsholmsgatan så startades verksamheten på nuvarande adress 1997.

Gamla singlar och EP-skivor, pop- och filmaffischer finns i mängder på Nostalgipalatset.

Vad hittar man då här? Ja, det är nästan enklare att säga vad man inte hittar. Allt som väcker nostalgiska minnen från förr och som överhuvudtaget är ”kul” prylar. Kläder, glas och porslin och vanligare bruksföremål förekommer inte i någon större utsträckning men i övrigt så kan det mesta dyka upp, från gamla filmstjärnor till fickur, från Dinky Toys modellbilar till uppstoppade fåglar. Vi har alla våra skelett i garderoben men Lars Postner har numera gjort sig av med sitt. Ja, han sålde faktiskt nyligen ett äkta skelett. Vad köparen skulle använda det till framgår inte….

Saknar du dina gamla modellbilar som du en gång hade? Lugn, du kan hitta dem på nytt här!

Nostalgipalatset var tidigt ute på webben och har en nätbutik på www.nostalgipalatset.com. Även här är vinylskivorna i majoritet men det finns också mycket annat till salu. Bland annat står gamla leksaker för en stor del av försäljningen över nätet. En stor del av försäljningen sker till utländska kunder.

Vad är då nostalgi? Kan man ange någon tidsmässig gräns för vad som är nostalgiprylar och bara gammalt skräp? Ja, det blir förstås en subjektiv bedömning. Enligt Lars Postner blir 70-talsnostalgia allt större och snart kan man förutspå att 80-talsprylar blir allt populärare.

Vinylskivor i hundratusental hittar du hos Nostalgipalatset.

I dagarna har fenomenet ABBA aktualiserats genom filmen Mamma mia och det är en grupp som är mycket populär bland samlare. En mycket udda samlarpryl med gruppen är det promoutskick “En hälsning till våra folkparksarrangörer” som skickades ut av skivbolaget Polar inför ABBA:s Sverigeturné. Denna mapp innehöll bilder på artisterna och en singelskiva där turnédeltagarna ABBA, Ted Gärdestad och Lena Andersson spelat in hälsningar och korta smakprov på sina låtar. Prislappen? Ja, räkna med cirka 25 000 kronor.

Lars Postner på Nostalgipalatset visar upp en riktig  godbit för ABBA-samlare.

Utöver nätbutiken och den fysiska affären så är även dessa nostalgiker flitigt förekommande på olika mässor och marknader. Här några hållpunkter:

25-26 juli Motorhistoriska Marknaden, Tullinge, Stockholm
1-2 augusti Classic Car Week, Rättvik
8-9 augusti Ransäters Antikmarknad, Värmland
20-21 september skivmässorna i Hyvinkää och Helsingfors, Finland
27-28 september Nostalgimässan, Göteborg
1-5 oktober Sollentuna Antik- och Samlarmässa

Dessutom kan man varje söndag hitta Nostalgipalatset på Hötorgets loppis. För att inte tala om att ni kan titta in i butiken på S:t Eriksgatan 101. Tell’em RonnyBGoode sent you!

Här samsas James Dean och Marlon Brando med Lenin – något för de flesta smakriktningar!

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

 1. 3 Responses to “Här flödar nostalgin”

 2. Ah, trevligt, trevligt – du vet att jag gillar sådant här…

  By Gubben on Jul 17, 2008

 3. Åh, vilken underbar butik! Nu bor jag ju dessvärre inte i Stockholm men tack som f*n för deras webbpalats, där ska jag helt klart ta en titt.
  För mig som är född i en annan generation så är det kanske inte just nostalgi det handlar om, utan charmen och själva livstilen. Nostalgi för mig behöver bara gå några år bak, till tex Manowar-låtarna jag och mina vänner lyssnade på under varje förfest. Annars är ju 90-talet fullt av nostalgi för oss strax ovanför tjugo, som jazzbyxor och Spice Girls och pushpops osv osv.

  By zelda on Jul 19, 2008

 1. 1 Trackback(s)

 2. Mar 2, 2009: Bulletiner från Vita Huset » Blog Archive » Vinylälskare: samling på Solnamässan på lördag!

Post a Comment