Stick iväg, Jack! – om Radio Nord och ett annat Sverige

October 18, 2009 – 5:33 pm


Titel: Stick iväg, Jack!
Författare: Jan Kotschack.
422 sidor, inbunden. Mycket rikligt illustrerad i färg och sv/v.
ISBN: 978-91-89136-51-9 Förlag: Premium Publishing www.premiumpublishing.com

Så har den då kommit! Berättelsen om en den fria radiostation som gav oss underhållning i en omfattning som var omtumlande för många som levt med monopol-radions Grammofontimmen – alltid med en marsch i början och slutet av programmet. Men Radio Nord blev inte bara en blåslampa i ändalykten på de programansvariga på Sveriges Radio som på rekordtid öppnade moteld med Melodiradion. Nej, stationen uppfattades som ett allvarligt hot av den dåvarande socialdemokratiska regimen och i boken framgår vilka drastiska åtgärder man faktiskt var beredda att ta till för att tysta skvalet från Östersjön. I boken avbildas till exempel en intern promemoria där regeringen i maj 1961 kommit fram med ett antal uppslag att diskutera för att lösa problemet. Här föreslås på fullaste allvar ”skapandet av en för radiosändning förbjuden tilläggszon utanför territorial-gränsen”, störningssändare och ”kapning av fartyget på internationellt vatten”! Ja, så långt var kommunikationsminister Gösta Skoglund och hans kolleger beredda att gå för att tysta en harmlös musikstation. Nu blev inte allt allvar då sakkunniga och remissinstanser lyckades avstyra de mest extrema idéerna men andra föreslagna åtgärder genomfördes, som att vägra Radio Nord förbindelse via Stockholm Radio i Stavsnäs, lagstiftning mot att annonsera över stationen och påtryckningar hos reklambranschens organisationer för att bojkotta Radio Nord.

Speciellt intressant är förslaget om den tilläggszon utanför territorialgränsen som var tänkt att kriminalisera radiosändningar från internationellt vatten just där Bon Jour råkade ligga! Förslaget med störsändare övergavs när man insåg att kostnaderna både i investeringar och årliga driftskostnader skulle bli alltför stora och dessutom påpekade sakkunniga hos dåvarande Telestyrelsen försynt att ett dylikt arrangemang skulle förorsaka svåra störningar på andra länders sändningar. Som vi minns så var ett argument mot Radio Nord att man störde stationer i andra länder – något som flitigt användes i debatten. Men regeringen brainstormade vidare och förslaget om att lägga en egen båt med störsändare intill m/s Bon Jour framfördes faktiskt. Här skulle således Sverige själva sända på en frekvens som vi inte fått oss tilldelad i akt och mening att störa ut en station vars program inte förorsakade klagomål från andra länder. Tvärtom så hördes från franskt håll röster som påpekade att det var synd att Radio Nord gick så dåligt på grund av störningarna från Lyon med vilka man delade frekvens….

Boken innehåller ett ovanligt rikhaltigt bildmaterial, varav mängder av fina färgbilder och de flesta bilder publiceras här för första gången. Men författaren berättar även historien om Radio Nord på ett oerhört medryckande sätt och det är en spännande bok att läsa. Ni som läst Jack Kotschacks bok Radio Nord kommer tillbaka kommer att känna igen er. Ett omfattande forskningsarbete ligger bakom och detaljrikedomen är stor. Givetvis finns Radio Nords topplistor Topp 20 och De tio med i sin helhet. Här har entusiasterna Hans-Gunnar Larsson och Siw Wastesson som sammanställt listorna lämnat ett värdefullt bidrag till bokens helhet.

Tillsammans med den första upplagan av boken medföljer en DVD med kortfilmen Låten från båten som gick som förfilm på vissa biografer och är en presentation av stationen plus en del jinglar. Dessutom har en dubbel-CD med låtar och stationsjinglar från åren 1961-62 släppts samtidigt med boken. Recension av denna CD kommer snart i en blogg nära dig :-).

Om du bara tänker köpa en radio- eller nostalgibok under 2009 så måste det bli denna! Det är inte bara en berättelse om Radio Nord utan om ett annat Sverige som i dag känns synnerligen långt borta. Eller är det egentligen det?

Om författaren

Jan Kotschack är till yrket journalist och äldste son till Radio Nords dynamiske chef Jack S. Kotschack. Han berättar att vad han ville med boken var att skriva berättelsen om Radio Nord och inte i första hand om sin far. Men det är förstås omöjligt att skriva om Radio Nord utan att komma in på Jack.

Kanske var ”den skumme finske flyktingen” som han beskrevs av vissa debattörer en alltför främmande fågel för att passa in i vårt svenska folkhem. Att han sedan backades upp av amerikanskt kapital stärkte inte precis hans aktier hos den svenska administrationen. Med sin extravaganta livsstil, flotta bilar, skräddarsydda kostymer och provocerande uttalanden är det ganska uppenbart att han sågs som ett rött skynke av många i regeringskretsar.

Jan Kotschack tecknar mellan raderna ett ömsint porträtt av sin far som en man med ett stort hjärta och kort stubin. Jag tror nog att Jack i sin himmel nu gärna utbrister i ett:

– SAAATAN, Jan, det där gjorde du bra!

Tags: , , , , ,

 1. 3 Responses to “Stick iväg, Jack! – om Radio Nord och ett annat Sverige”

 2. Tack för en trevlig recension! Jag minns ju detta från verkliga livet. DEt kändes nästan lite rebelliskt att t.o.m. ratta in stationen 🙂

  By Red on Oct 19, 2009

 3. Jag ser fram emot at få den med posten.

  Vad jag har hört och nu läst ifrån din skrivande hand Ronny, har varit mycket positivt – det får vara julklappen till mig själva och många vill säkerligen bli mycket glad för att erhålla den under julgranen i år.

  Tack för din fina recension.

  By pia-charlotte on Oct 20, 2009

 1. 1 Trackback(s)

 2. Jan 20, 2010: Bulletiner från Vita Huset » Blog Archive » Från Radio Nord till Hicks’ partikel….

Post a Comment