Vad är äkta kärlek?

April 3, 2016 – 11:46 am

Kan man älska en hund? Många finner påståendet horribelt. En hund är ju inte en människa. Juridiskt betraktas en hund som egendom, precis som en möbel eller en trasmatta. Därför har våra fyrbenta vänner heller inte mycket till skydd. Den som dödar en hund kan i bästa fall dömas för skadegörelse. Men det sker i stort sett aldrig.

Vad är då äkta kärlek? För mig innebär det ömsesidiga känslor som är kravlösa och villkorslösa. Att älska är att ständigt vilja vara nära varandra. Dela glädjeämnen, sorg och upplevelser.  Ge varandra trygghet.

Är det kärlek när den biologiska klockan börjar ticka och avisera att det är hög tid att hitta en partner? Attraktionen inför skönhet och yttre företräden – är det kärlek? Är det kärlek när fysiska lustar pockar på vid mötet med din partner? Bygger kärlek på passion, tillgivenhet, intimitet eller stabilitet? Eller allt på en gång?

Kan kärlek finnas utan en sexuell relation? När den första passionen svalnat, kan då kärleken fortsätta att existera? Kan man älska en hund och samtidigt älska en mänsklig partner?

Jag vill med bestämdhet hävda att man kan älska en hund. Om man väljer att leva tillsammans med en pyrre är det inte så enkelt att man sätter gränser, dresserar sin familjemedlem och förklarar hur man vill ha det. Nej, om någon ras har en egen vilja är det just pyrenéerhunden. Den är van att jobba självständigt och fatta egna beslut. Samtidigt är pyrrarna osannolikt tillgivna familjehundar som älskar sin flock över allt annat och skyddar den.

Att leva tillsammans med en pyrre är att lära sig förhandla och läsa av sin vän. Men när man väl växt tillsammans finns inget så underbart.

Det är äkta kärlek. Kravlöshet, villkorslöshet, tillgivenhet och ständig lojalitet.

Här ser vi Frida under vår senaste vistelse i torpet. När kommer vi dit härnäst?

frida_torpet2

Tags: , , , , ,

Post a Comment