Sista skivmässan i Jönköping

November 7, 2008 – 1:02 am

Ja, den gångna helgens skivmässa i Tändsticksområdet i Jönköping blev faktiskt den sista. Men tro för all del inte att det är slut på det roliga. Nej, mässan flyttar till Folkparken i Huskvarna för att få större utrymmen och nästa mässa körs på påskaftonen, den 11 april 2009. Med flera säljare och större utbud. Så det finns hopp om framtiden för oss skiventusiaster.

Säljare från när och fjärran hade mött upp i Jönköping denna kyliga men soliga allhelgonadag och ilastningen påbörjades tidigt på morgonen.

Själv var jag på plats tidigt och efter uppackningen så tog jag en liten promenad runt tändsticksområdet där nu allehanda verksamheter finns inrymda i de gamla fabrikslokalerna.

Radiomuseum lät ju förstås riktigt intressant så jag började planera att avvika från mässan en stund under dagen för att studera det närmare. Men tyvärr var det stängt denna dag. I alla händelser så finns mera info om museet på hemsidan. Det får bli nästa gång….

Åter till mässan! I vanlig ordning är det en väldig rush på morgonen när säljarna kollar upp varandras skivbackar, fyndar och gör byten. Just driften att hitta nytillskott till den egna samlingen är nog den största motivationen för att hålla på med skivor, i alla fall för mig. På det sättet är jag nog en dålig affärsman då de bästa sakerna tenderar att stanna i samlingen.

En av säljarna som har hållit på i många år är Bengt Stenqvist från Herrljunga. Han handlar med skivor under namnet Hot Wax och sköter försäljningen både via nätet och utskick av tryckta postorderlistor. Man skulle kunna tro att det idag är näthandel som gäller men faktiskt är det de tryckta listorna som ger bäst utdelning, berättar Bengt, som tror att en stor del av förklaringen ligger i att kunderna tycker om att få en fysisk lista i sin hand för att sedan i lugn och ro kunna sitta med kaffekoppen och pricka för vad man vill ha. Jo, det är sannerligen en känsla som jag också kan förstå. Själv är Bengt rock’n’roll- och countryentusiast och favoritområdet är klassiska Sun Records från Memphis, Tennessee. Dessvärre blir det allt svårare att hitta nya tillskott till samlingen på detta märke. Givetvis avspeglas det egna musikintresset i försäljningslagret och Elvis är alltid gångbar.

En annan säljare på Jönköpingsmässan har också ett mångårigt förflutet i skivbranschen. Fredrik Hallberg från Solna började i slutet av 60-talet att jobba i skivaffär och hos olika grammofonbolag och idag driver han Rainbow Music som funnits sedan 80-talet. Hans affär i Solna är välkänd bland många samlare och musikentusiaster och Rainbow har även givit ut en lång rad skivor på CD och vinyl inom kategorierna 60-tal, instrumentalrock och garagerock. Numera arbetar Fredrik dock huvudsakligen med att hjälpa till att sammanställa olika samlingsskivor och ger inte längre ut några egna skivor. När det gäller försäljningen så finns Rainbow visserligen på nätet men det är försäljningen i affären som går allra bäst och Fredrik tycker att den personliga kontakten med kunder och samlare är värdefull. Dessutom är det egna samlarintresset en stor drivkraft och just nu är det framför allt svenska dansorkestrar som gäller, ej att förväxla med dansband.

En riktig raritet i Rainbow:s lager är denna samlarbox med Queen som innehåller gruppens samlade utgivning på ett 20-tal CD-skivor, ram för väggmontering och mycket annat smått och gott. Värderas till tusentals pund i värderingsböckerna.

Denna sista skivmässa i Jönköping är välbesökt och arrangören Johnny Sandberg ser framtiden an med tillförsikt med tanke på att skivintresset ökar stadigt. På den nya adressen finns plats att växa och nästa gång blir alltså i Huskvarna Folkets Park den 11 april 2009. Mera info.

Därmed tillbaka till hotellet för att varva ner med litet bloggande….

Tags: , , , , , , ,

  1. One Response to “Sista skivmässan i Jönköping”

  2. Hade jag haft möjlighet så hade jag tagit en svänger över dit, men tyvärr så fanns inte tid till detta förra helgen. Tror att jag besökt mässan en eller två gånger i alla fall, även om det nu borde anses som preskiberat. Alltså 15 år + 😉

    By LazerJez on Nov 7, 2008

Post a Comment