Radiokaka på Café Kuriosa

May 13, 2009 – 6:14 am

Efter den radionostalgiska kvällen på DeGeer-hallen i Norrköping den 8 maj blev förstås suget efter en äkta radiokaka oss övermäktigt. Vafalls – inte hört talas om radiokaka? Det är en delikatess som till minst 75% bygger på blockchoklad och serverades till kaffet medan man avnjöt riksprogrammet från Radiotjänst på den tid det begav sig. Jag har faktiskt aldrig sett ett konditori servera denna kaka förrän nu: hos Café Kuriosa i Norrköping. Klart delikat! Adressen är Hörngatan 12. För att riktigt komma in i den rätta stämningen bör kakan avnjutas till inspelningar av skidreferat av Sven Jerring från 1934 och jordbruksföredrag via Stockholm-Motala!

Dags att lämna Norrköping för denna gång och vi förmedlar en hälsning på vägen från Kolmårdstomten:

Tags: , , ,

 1. 7 Responses to “Radiokaka på Café Kuriosa”

 2. Klart att jag vet vad radiokaka är – fattas bara annat. Fast jag har bara ätit det en gång och det tänker jag inte erkänna. Men vad viktigare är: har du varit HÄR? Du skulle sagt till så kunde du fått vilken kaka du velat. 🙂

  By Lussan on May 14, 2009

 3. Jag kanske kan få ha det innestående? 🙂 Nu har i alla fall bloggvärlden fått svar på en fråga som brytt mångas sinnen: Lussan finns i Norrköping!

  By ronnybgoode on May 14, 2009

 4. Vilken underbar kafé du har besökt. Radiokaka vet jag inte vad är men den liknar något som vi i Danmark kallar Kiksekage, där man lägger en massa kex ovanpå varan och sen kommer smältad chokolad över. Är det samma, för en sån kaka är också mäktig – men gud så god, har inte smakat en sån på många år.

  By pia-charlotte on May 15, 2009

 5. Ta bort brandkåren – var det inte det de gjorde i Rosengård, Malmö? Det fick i alla fall till följd att de som kastade stenar försvann !

  By Gubben on May 15, 2009

 6. Man riktigt känner sucken av lättnad som ljuder genom den omfattande bloggvärlden. Visshetens ljuva ljud. Fast jag är egentligen en stockholmsprodukt som adopterat bort barndomens stockholmska och efter det aldrig skaffat mig någon ny dialekt. Norrköpingska kan jag imitera, men är själv för fiiiiiiin för sånt OTYG. 😉

  By Lussan on May 16, 2009

 7. Pia-Charlotte: Jodå, kiksekage och radiokaka är samma sak. I Sverige blev den av någon anledning populär för “radiokalas” på 30-talet och sedan har namnet hängt kvar. På den tiden var det en högtidsstund att samlas framför radion med kaffe och dopp.

  Gubben: Ja, vad som fungerar i Rosengård kanske fungerar på flera ställen….

  Lussan: Jaså du är fiiiiiin? Kommer du från Östermalm eller Lidingö månntro? Jag har själv bott på båda ställena men måste nog säga att jag trivdes bäst på Söder – innan jag blev utlokaliserad till Vita Huset och Mälaröarna. Är det OK om jag gör ett studiebesök i Lussans kakbageri vid nästa Pekingbesök? Det vore väl något att blogga om….

  By ronnybgoode on May 16, 2009

 8. Verkar vara ett mysigt fik… skall lägga detta på minnet.

  By Farbror Sid on May 16, 2009

Post a Comment