Elvis’ staket – och mycket annat

January 29, 2008 – 11:20 am

Idag tog det tid att komma ut i bloggosfären. Bredbandet var inte riktigt med på noterna men efter en stunds övertalning med lock och pock så besinnade sig äntligen elektronerna och började samarbeta så att alla bitar kunde skickas åt rätt håll.
Det är blåsigt och grått ute på Svartsjölandet idag men morgonpromenaden är avverkad. Det är ju tur att skogen finns – den skyddar åtminstone något. Nej, dagar som denna är det inte utan att man längtar till ett varmare och soligare klimat.
I somras åkte jag runt tillsammans med en god vän i Tennessee och vi träffade då bland annat Elvis’ närmaste granne i Memphis. En trevlig, pensionerad lärarinna som hade mycket kul att berätta om legenden. Bl a om när han skulle bygga ett högre staket och skänkte henne det gamla till ved. I sann amerikansk företagaranda har hon sågat till bitar av staketet och säljer dem till Elvisentusiaster från när och fjärran. Med äkthetsintyg utfärdat av henne själv! Jag undrar just hur hon gör när brädhögen en dag tar slut? Köper hon in mera skräpvirke och fortsätter hanteringen?
Det är fantastiskt att någon så långt efter sin död kan fortsätta att influera andra människor så som Elvis. Men tydligen har han tillfört något i mångas liv. Rört vid känslor. Kanaliserat människors drömmar och blivit en symbol för vad många drömmer om men inte tror sig om att kunna uppnå. Ändå söker vi alla fåfängt vidare. Jobbar vidare. Mot vad?
Visst kan man tycka att det är själva resan som är värt mödan. Sökandet har sina poänger. Vi rider bort över prärien mot solnedgången, i det ständiga sökandet efter lyckan. Denna bild har alltid varit mycket populär i film- och musiksammanhang. Kan det bero på att den speglar något av vår inneboende längtan? Rör vid vårt innersta jag. Det är lustigt hur vissa bilder, vissa företéelser kan beröra så många människor, oberoende av kulturella och andra bakgrunder.
Som Elvis. Tydligen lyckades han pricka in den minsta gemensamma nämnaren hos otroligt många människor. Detta skapade hans succé.
Dags för en kopp kaffe!

Tags: , , , ,

Post a Comment