Vita Huset släcker också ner

March 29, 2008 – 8:50 pm

Nu går Östra Svealands ledande monark i spetsen för sina undersåtar och släcker ner fasadbelysningen på sina slott till stöd för manifestationen Earth Hour. Givetvis måste även Vita Huset följa detta kungliga exempel och mellan 20 och 21 blir det alltså till att läsa i skenet av stearinljus. Det kan ju passa bra då jag precis läser ”Vävarnas Barn” av Per Anders Fogelström. I 1700-talets Stockholm hade man ju inget behov av att ransonera elektricitet. Samtliga böcker i Fogelströms serie om ett Stockholm av igår är mycket engagerande och ger inte så få tankeställare. Trots den misär som många lever under så finns det ljusglimtar i eländet. Böckerna andas hopp, samtidigt som de är oerhört intressanta miljöskildringar och historiska romaner.

Jag vet inte hur pass effektiv denna manifestation blir. Men snart kommer vi säkert att kunna avläsa statistik om hur mycket elförbrukningen gått ner mellan 20 och 21. Självklart kan vi spara på el om vi vill. Det gäller bara att komma igång och då kan en manifestation av detta slag ge en lämplig puff i rätt riktning.

Det är ju alltid lättare att göra något tillsammans med andra. Nu är vi en del i en världsomspännande gemenskap som under 60 minuter ska förbruka X antal kWh mindre. Det mest radikala hade väl varit att stänga av radio och TV under den aktuella tiden och inspirera oss till att göra något annat.

Apropå manifestationer och massrörelser: vad sägs om att vara med och rösta på Sveriges smutsigaste djur? Själv röstar jag på Obelix som just nu ligger fyra. Om tillräckligt många andra röstar som jag så kanske vi kan ge honom segern. Stoppdatum är den 31 mars. Nog förtjänar han att vinna?

Klockan drar sig mot 20.00. This is the White House, signing off.

Tags: , , , , ,

  1. One Response to “Vita Huset släcker också ner”

  2. Ajdå, det där missade jag. Jag läste i morse att kungen skulle släcka fasadbelysningen på sina slott. Glöm inte att det blir sommartid i natt! Det är energikrävande om något att ställa om alla klockor här hemma!

    By Car Bil on Mar 29, 2008

Post a Comment