Bloggdio Vita Huset: 70-talsspecial

June 15, 2008 – 2:55 pm

Efter fredagens nostalgitripp i Hälsingland så kan det väl passa med en liten bloggdio-special fokuserad på just 70-talet. Titta, lyssna och minns!

Bonnie St Claire är ytterligare en artist som jag tycker fick ett oförtjänt dåligt rykte. Som frontfigur i bandet Unit Gloria var hon faktiskt en rocktjej i själ och hjärta och mycket bra live. Jag såg henne ett par gånger i Sverige, på Grönan och Berget i Söderhamn, och jag har några bilder någonstans i gömmorna. Återkommer till detta… Första gången jag hörde hennes ”Clap your hands…” var på bilradion utanför Esso i Hedeviken, Härjedalen. Det var lördag och Tio-i-Topp och jag tänkte genast: wow, det här låter ju riktigt bra. Vilken tjej! Vilken energi! Hon fick en rad hitlåtar komponerade av hennes mentor Peter Koelewijn under första halvan av 70-talet men gled så småningom över till balladstuket och satsade så småningom på en karriär i sitt hemland Holland där hon fick många hitlåtar med sånger på holländska. På senare år har hennes dryckesvanor ofta fått henne att figurera i holländska medier och hon har också medverkat i olika dokusåpor. Något som gjorde henne mindre glad var väl när hon deltog i ett intelligenstest i TV tillsammans med en chimpans. Testet visade en IQ på 78 för chimpansen och 53 för Bonnie… Efter detta myntades ett nytt uttryck i Holland: ”du är ju fan dummare än Bonnie St Claire…”

Vare sig hur det vill med detta, nog har hon rejält löd i pipan, som en känd före detta rörmokare från Solna skulle ha uttryckt saken. Här kommer Bonnie i egen hög person med en tysk version av ”Clap your hands…” som då heter ”Klopt an bei mir”.

En rocktjej som fick betydligt större acceptans under 70-talet var Suzi Quatro. Hon hade också en väsentligt tuffare framtoning, spelade bas och framträdde i läderdress. Dessutom strödde hon uttalanden omkring sig ägnade att öka intresset för sin person. Som till exempel att hon spelade bas främst för att det pirrade så skönt… ja, just där. Hon gjorde också en hel del helgjutna rocklåtar, ofta skrivna av Chinn-Chapman (namnen känns väl igen från igår?) Vi bjuder här på ett inslag med Suzi Quatro när hon framför sin “Devil gate drive”.

Marc Bolan och T-Rex fick en kort men intensiv karriär. Populariteten i Sverige var stor och den ena hitlåten efter den andra radades upp på topplistorna. Tyvärr omkom Marc i en bilolycka den 16 september 1977, endast 29 år gammal. Men under sin karriär skapade han många popklassiker och här kommer ett bra exempel: “Hot love”.

Ett band som kom fram i skarven mellan 60- och 70-talet var the Free. Ja, ni förstår nog vart jag vill komma: All right now! Här i en inspelning från rockfestivalen på Isle Of Wight 1970.

Visst är det en klassiker av format. Är det jag som inbillar mig eller var hårdrocken roligare förr? Innan alla dessa genrer som death metal, thrash metal, speedcore, hardcore och allt vad det heter kom in i bilden. Smaken är bekant som baken men nog tycker jag att denna låt håller riktigt bra. Plats på scen för Thin Lizzy – the boys are back in town!

Ni vet väl at Thin Lizzy kommer till rockweekenden vid Kilafors Herrgård, Hälsingland den 18-19 juli. Liksom Alice Cooper, Europe, Helloween, Arch Enemy, Entombed, Gasoline Queen och många andra. Mera info finns på www.rockweekend.se. När vi nu ändå är inne på ämnet Alice Cooper så passar det väl bra att sticka emellan med en av hans hitlåtar från tidigt 70-tal. Here we go!

70-talet var inte bara glamrock, V-jeans, p-piller och korts. Det var även i mångt och mycket progg. Här ett exempel på detta. Gruppen November, ett av de bättre banden i genren, ser vi här live från proggkryssningen ombord på en Finlandsbåt, arrangerad av entusiastbolaget Mellotronen till deras tjugoårsjubileum. För allt i progg, snacka med Stefan. Tell him RonnyBGoode sent you!

Under andra halvan av 70-talet tog discovågen över mycket av etervågorna och dansgolven. Många av artisterna producerades i tyska hitfabriker, så till exempel denna konstellation. Boney M från 1977 med Belfast.

Låt oss avsluta denna lilla nostalgiresa till 70-talet med något genuint svenskt. Ja, svenskt och svenskt, förresten. Denna grupp skulle komma att utvecklas till en av våra mest framgångsrika popexporter någonsin internationellt och blev hushållsnamn i de flesta länder. Men basen fanns i Sverige och skivorna pressades fortfarande i Sverige på Stikkans egen Polar-etikett när andra skivbolagsjättar lade ut jobbet på presserier främst i Tyskland och Holland. Visst kommer ni ihåg ABBA och denna låt? So long – see you soon!

This is Bloggdio Vita Huset, signing off. The channel that made the 1970s what it is today.
Ni som är intresserade av gamla vinylskivor från denna epok (och andra), kolla in www.rock.x.se  Där hittar du det mesta i fråga om gamla godingar (shameless plug).

Tags: , , , , , , , , , , ,

 1. 4 Responses to “Bloggdio Vita Huset: 70-talsspecial”

 2. Hot love är en av mina stora favoritlåtar med den sagolika Marc Bolan.
  Kul också med Bonnie St Claire, B-sidan på clap your hands Move on är en stor favoritlåt här. Boys are back in town är också en av lizzys bästa låtar, quatro coh Cooper, great! 🙂

  By Mårten on Jun 15, 2008

 3. Hehe, hade aldrig hört talas om schimpansstoryn… Trots allt ganska modigt av Bonnie att ställa upp. Eller korkat. 😉 Nej, stryk det sista.
  Mina bonniekunskaper är i stort sett obefintliga (var det apans, replikernas eller tidens fel, tro? :)), men resten av dina klipp är ju desto mer välbekanta. Man kanske borde ge St Claire en retroaktiv chans?

  Tack för titten hos mig och snälla ord. Trodde att du sommarblogglatade dig lika mycket som jag, men ser att du tvärtom hunnit med en hel del – jag får läsa och titta ordentligt senare. Hos mig räcker inte tiden riktigt till, men det tar sig nog.

  Ha det så jättebra så länge, RonnyBGoode! 🙂

  By Lussan on Jun 15, 2008

 4. Det här var ju en trevlig blogpost… bara sköna videos! Bonnie St Claire Will it help me är en underbar låt… som återfinns hor mig.
  Ja alla låtarna har man sköna minnen till… och en och annan blogpost har det kommit om det.
  Ja en perfekt sammanställning, Ronny B Goode.

  By Farbror Sid on Jun 15, 2008

 5. Grym posting! Förstår att du valde “All right now” … men jag hade dunkat in denna med samma grupp
  http://www.youtube.com/watch?v=eKy_puDDnRk

  Vadå inte med i klippet? nu fattar ja’ inget… 😛

  By fred on Jun 17, 2008

Post a Comment