Även Sverige usla texter har

July 12, 2008 – 8:14 pm

Alltså, 50 Cent, jag ger inte ens 5 cent för dina textrader! Skulle raden ”I love you like a fat kid love cake” vara så extremt usel som påstås i dagens artikel i AB? Nej, låt oss nu botanisera i ett antal kultvax från Vita Huset så konstaterar vi snart att det i många fall var värre förr. Låt oss studera några odödliga sångtexter från de stora mästarna….

Låt oss börja med Tom Nordbloms Kvintett som på det glada 60-talet gav sig på att göra en cover av Elvis’ When my blue moon turns to gold again. De döpte om den till En liten gulnad lapp och inledde starkt sålunda:

En liten gulnad lapp låg i min portmonnéee / ä va va’ de’ för namn jag där fick se / Jo, där stod en Lisbet Karlberg, Tallvägen tree / ifrån Skoghall, nog minns jag vem du é…

Fortsättningen är minst lika gastkramande, nu med doakör i bakgrunden:

Du bar en ullig kofta och den satte sina spår / på min kavaj, den blev smyckad av små hå-å-r  / när vi tog  ett ömt farväl på Karlstadtågets perronnnng / fick jag ditt namn, din adress å en kyss så lång…

Det skulle aldrig 50 Cent ha grejat! Leif Mats, Dalarnas svar på Sven-Ingvars, har givit oss ett flertal odödliga alster och jag har fastnat för deras Husarvisan – en oförglömlig skapelse i twisttempo, där de odödliga textraderna interfolieras av glada trumvirvlar:

Husaren han rider ifrån främmande land / ty han skulle från striden vara fri… / å de första som han gjorde så frågade han / om hans älskarinna lever ännu!

Texten går vidare mot den dramatiska upplösningen när husaren skjuter både sig själv och sin älskade Elin, som det visar sig skulle fira sitt bröllop med en annan man. Då återstod, som ni förstår, inte många alternativ. Avslutnngen är av det mera makabra slaget:

Och inom några ögonblick de skarpa skotten brann… och de älskande lågo i sitt blod… och de älskande lågo i sitt blod…

Apropå makabert: vad sägs om Anders Hammarström och hans oförglömliga Min döda fästmö:

Så lessna dom blev när du dödde / dom trodde först du spe-lade sjuk / men sen när du låg där och blödde / såg dom kniven som satt i din buk….

Hur har då denna tragedi gått till? I nästa strof anar vi upptakten till ett passionsdrama:

Vi var ju så kära i varandra / vårt tillstånd var av lycka sammanvävt / tills den dag du började mej klandra / säg älskling, varför höll du aldrig käft….

Ytterligare en handlingskraftig älskare som gjort slag i saken. Betydligt fredligare är då charmören Lasse Lönndahl som givit världen många pärlor. En av dem är Min pullover:

Min pullover é väl inte ny / men jag bär den ändå så gärna, ty / när jag bär den tänker jag på dej / ty du gjorde den en gång just åt mej

I pullovern sitter doften kvar / av parfymen du älskade och bar / å jag tycker allting é som förr / och du kommer emot mej i din dörr

Ja, så fortsätter det i samma stil med smörigast tänkbara pizzicatostråkar i bakgrunden. Vem tror ni har skrivit texten till detta mästerverk? Jo, faktiskt mannen som placerade Hova på världskartan, ABBA-managern Stikkan Andersson! Fast av någon anledning kallade han sig för S. Rossner på denna skivetikett. Jag har en viss förståelse för att Stikkan inte ville skylta med denna komposition….

På tal om Stikkan så ska jag be att få avsluta denna lilla djupdykning i vår svenska skatt av oförglömliga sångtexter genom att presentera något av det svenskaste som finns: Lill-Babs och Klas-Göran! Men här sjungs den på engelska och heter då Just a letter to me won’t you send. Vissa försök gjordes att lansera henne på den amerikanska marknaden men hittills har det inte lyckats. Skivan pressades i en mindre upplaga för att skickas ut till radiostationer men blev ingen hit. Ack ja, jänkarna känner inte igen en bra låt när de hör den….

Alltså: Just a letter to me won’t you se-end / just a letter to me won’t you write / it’s so lonely I am in the daytime / but it’s more lonely I am at night

Ni kan tänka er fortsättningen! Barbro, ja, Lill-Babs då, hade vänligheten att signera skivan vid ett tillfälle och hon blev aningen förbluffad då hon aldrig sett den förut. Skulle någon ha ett exemplar över så är hon mycket intresserad av att köpa det då detta är en av de skivor hon gjort som hon själv saknar.

Tags: , , , , , , , , , ,

 1. 5 Responses to “Även Sverige usla texter har”

 2. Aloha man. You got some points här! Härlig blogg.

  Om du letar humor, satir och skruvade klipp så är du mer än välkommen in till oss skruvade boys på chewingguns anytime!

  Hoppas du får en grymt trevlig kväll!

  Big hug!

  By Chewingguns on Jul 12, 2008

 3. Ahhh vad trevligt med lite bontanisernade i det svenska 50-60 talet… jag som just också tog lite av 1961-års nöjeshändelser.

  By Farbror Sid on Jul 13, 2008

 4. Ha, ha. Men där “Hej Monica” då… är inte den än mer fantasifull!

  By Gubben on Jul 14, 2008

 5. Det var ena makabra texter du hittat! Men själv känner jag att det finns något hjärtevärmande med den oskuldsfulla och något patetiska framtoning som 50- och 60-talets artister hade. Det är väl jag som börjar bli gammal…
  😉

  By Peter Harold on Jul 15, 2008

 6. Ett härligt blogginlägg…
  (men det var inte jag där på perongen).
  Balladbetonade texter är de bästa, tycker jag.

  By ginger06 on Jul 15, 2008

Post a Comment