Är du inte riktigt nischad?

August 20, 2008 – 3:18 pm

En gyllene regel för den som vill bli framgångsrik inom något fack är att man måste nischa sig. Särskilt viktigt är detta förstås om du är företagare och speciellt på webben. Naturligtvis gäller samma sak för bloggar. Vi bloggläsare vill förstås veta vad vi får för vår spenderade tid när vi besöker en viss blogg. Det är därför det finns bloggportaler och ämneskategorier. Ja, så långt är ju allt gott och väl.

Problemet är bara att jag är intresserad av så otroligt mycket. Därför är det så otroligt svårt att beskriva min blogg och vad den står för med några få ord. Visst skulle jag kunna göra den till en ren musikblogg men nog vore det tråkigt att inte få skriva om något annat. Jag gillar att läsa kåserande, underhållande bloggar (kolla bara till exempel Lussan och Gubben) men att enbart skriva på ett humoristiskt sätt skulle inte kännas naturligt för mig. Jag har sysslat med marknadsföring i många år, till stor del webbmarknadsföring och hur den kan integreras i den allmänna marknadsmixen. Detta är ett ämne som jag också tycker är mycket intressant. Just nu håller ”bloggmarknadsföring” eller företagsbloggar på att finna sin form men precis som i webbens barndom så finns inga färdiga lösningar, inga orakel att rådfråga. Naturligtvis är det spännande att följa denna utveckling. Jag är en nostalgiker av stora mått men lever för den skull inte bara i det förgångna. Radio är ett stort intresse men nog vore det bra tråkigt att bara skriva om det och inte komma in på film eller litteratur. Jag är en inbiten samlare men inte bara av vinylskivor utan även av upplevelser och mycket annat.

Vad är då lösningen? Starta flera bloggar, en i varje intressekategori? Nja, det skulle nog bli aningen splittrat. Trots allt är ju denna blogg en del av mig och vad jag står för. Förhoppningsvis hittar så många som möjligt några guldkorn här. Kalla det gärna bristande fokusering – jag skulle föredra att kalla det ett brett intressespektrum (det låter i alla fall bättre!) Dessutom finns ju till höger i bild ett antal kategorilänkar. Vill ni läsa enbart om radio, klicka på denna kategori. Eller marknadsföring, bloggar eller vad som nu önskas.

Om jag nu skulle försöka mig på att avsluta detta inlägg med något som omspänner så många av mina intressen som möjligt. Nostalgi, marknadsföring, bilar, musik, humor, film, samlarmani…. Ja, jag tror faktiskt att detta täcker upp ganska många kategorier.

Denna lilla flexiskiva hittade jag i USA och den skickades ut av alla lokala Chevrolet-handlare till kunderna som en inbjudan att komma och provköra årets nya Chevamodell. Pappa Ben Cartwright, alias Lorne Greene, hade engagerats för inläsningen och en studiogrupp för att sjunga in låten. Svänger hyfsat även om det inte är något mästerverk textmässigt. Visst är det en kul samlarpryl, vare sig man är bilentusiast eller skivsamlare. Dessutom är detta ett praktexempel på saker som kan ge inspiration inom området marknadsföring. Ibland kan det vara en tillgång att blicka bakåt för att få idéer. Hur skulle något liknande göras idag som promotion för en produkt eller tjänst?
Bulletiner från Vita Huset presenterar i samarbete med Swarthout Chevrolet Inc. i Whiting, Indiana: Ben Cartwright och 1964 års Chevamodeller.

Lyssna

Tags: , , , , , , ,

 1. 5 Responses to “Är du inte riktigt nischad?”

 2. Jag har den här slagdängan, Dinah Shore sjunger “See USA in a Chevrolet”, året är 1959
  http://www.vintagechevrolet.org/articles/VCO_2001019_dinahshore.htm

  By Mårten on Aug 22, 2008

 3. Men är det inte detta som är charmen med personliga bloggar – att de är just personliga. Jag tycker om att besöka dig av många skäl, bl a för att det är variation i innehållet. Dessutom är flera av dina “nischer” inriktade på sådant jag själv gillar att läsa om.
  Till detta ska läggas att du är en jäkla bra skibent!

  By Gubben on Aug 22, 2008

 4. Mårten: Tack för klippet – helt suveränt! Lustigt nog så ser man inte många andra märken än Chevrolet i trafiken när Dinah är ute och kör….

  Gubben: Åh, man tackar! Mera, mera….

  By ronnybgoode on Aug 22, 2008

 5. Jag skulle vilja kommentera allt du skriver här, men jag gillar dig av precis samma skäl som de Gubben ger. För övrigt skriver du mycket klokt och bra här. Igen.

  Jag kan bli lite trött på min egen blogg. Emellanåt funderar jag själv på att skriva något helt annat. Kanske någon dag. Jag måste bara komma på vad det ska vara bra för först, vad jag vill med det. Fast…jag vet ju inte ens vad jag vill idag. 🙂

  By Lussan on Aug 27, 2008

 6. För att inte veta vad du vill så lyckas du riktigt bra med bloggen, Lussan! Samtidigt som den är en av de roligaste jag vet att läsa så får du en hel del vettigt sagt fast på ett underhållande sätt.

  Keep up the good work!

  By ronnybgoode on Aug 27, 2008

Post a Comment