Från Mobacken till Rämen

August 24, 2008 – 4:10 pm

Kommer ni ihåg Ante från Mobacken? Det var en figur som skapades av författaren Bengt Linder och gestaltades på ett föredömligt sätt av skådespelaren Stig Grybe. Ja, så populär blev denna figur att Ante till och med fick sin egen TV-show, Antes Supersjå. Ante var en glesbygdsfilosof som genom att överföra företéelser till byplanet på ett effektfullt sätt åskådliggjorde vad det handlade om. Så till exempel ger Ante sin syn på parkeringsproblematiken:

”Mobacken har fem bilar och två parkeringsplatser så därför har fjärdingsman anställt en Lapp-Lisa som skriver upp dom där tre som inte har nånstans att ställa sina bilar”.

I sin bok Handbok i olydnad tar den mångsidige trubaduren, författaren,  entreprenören med mera Bengt Sändh bland annat upp parkeringseländet och refererar till just detta exempel på Ante’s funderingar. Jag kan tillägga att jag helt delar författarens åsikter i parkeringsfrågan men måste ändå passa på att understryka Bengt’s varning till läsaren om att det är strängeligen förbjudet att trycka in Plastic Padding, tätningsmassa eller tuggummi i parkeringsautomaternas myntspringor…. I alla händelser en mycket underhållande och läsvärd bok som varmt rekommenderas. Den kan köpas via författarens hemsida. Bengt och jag har för övrigt bott i samma lilla by i Hälsingland där parkeringsproblemet var tämligen försumbart jämfört med Fjollträsk.

Ante och Bengt är två bra exempel på fyrbåkar i vardagslivets hav av galenskap. Och så har vi ju Gubben vid Rämen! Ja, jag ser många paralleller mellan Gubben och Ante. Just detta att låta profiler i en liten by symbolisera makthavare, offentliga personer och andra kändisar är ett effektivt och effektfullt sätt att få fram ett budskap, samtidigt som det är nog så underhållande.

Vi behöver flera gubbar av er sort….

Tags: , , , , , ,

  1. 3 Responses to “Från Mobacken till Rämen”

  2. Det är ju tur att vi har såna som du, som reflekterar över det dessutom! // maluca

    By maluca on Aug 24, 2008

  3. Det var inte illa att bli omnämnd i så fint sällskap! Man bugar så det knakar i ryggknotorna…

    By Gubben on Aug 25, 2008

  4. Tack för tipset! Det låter som ännu en gubbe man inte får missa.

    By Lussan on Aug 27, 2008

Post a Comment