Bättre bloggstatistik med FireStats

August 26, 2008 – 11:26 pm

Något som är mycket intressant för oss bloggare är förstås vilka sidor som är mest lästa i våra bloggar och varifrån besökarna kommer. Ett verktyg som är som gjort för WordPress, som jag använder som publiceringsverktyg, är FireStats. Ja, det kan faktiskt användas som plug-in till WordPress och det var oerhört enkelt även för en icke-datanörd som undertecknad att få det att fungera. Efter att ha laddat ner verktyget till hårddisken så var det bara att ladda upp hela mappen ”FireStats” via ftp-programmet till wp-content/plugins under min domän. Nästa steg är att via länken ”plugins” i WordPress aktivera verktyget och sedan kommer en länk till FireStats upp på administrationssidan.

Vilken information levererar då FireStats? Utöver besökarantal och antal sidvisningar så anges följande:

– Hänvisningar. Via vilka länkar har besökarna kommit och när?
– Vilka ord har besökaren sökt på för att komma till bloggen?
– Senaste populära sidor?
– Besökarnas webbläsare och operativsystem.
– Från vilka länder kommer besökarna?
– Träfflista inklusive besökarnas IP-adress och tid för besök.

Jag har än så länge bara använt verktyget ett dygn men fått en hel del nyttig information. Speciellt intressant är det att se var min blogg ligger i sökmotorträffarna för olika ord. Så till exempel ligger den etta i Google för sökning på  ”permittenttåg”….

Om man är ute efter att öka besökarantalet så är statistik av detta slag givetvis till hjälp när det gäller sökmotoroptimering, att utforma nya inlägg och den ger dessutom en god bild av hur besökarna hittar bloggen. Íntressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Tags: , ,

 1. 5 Responses to “Bättre bloggstatistik med FireStats”

 2. Åh, det där skulle jag också kunna fastna i! Egentligen har jag också en del statistiknissedrag – eller handlar det om nyfikenhet? Vilja att förstå hur det hänger ihop?

  Jag måste läsa tillbaka i din blogg. Såg att du skrivit en massa intressanta saker, som jag bara hann kasta ett öga på igår. (Du skrev sånt jag själv tänkt – då måste det ju vara bra? ;)) Men nu så!

  By Lussan on Aug 26, 2008

 3. Hej! Jag hittade hit för att jag sökte på var min statistik från firestat syns… Jag har gjort precis som du beskriver, aktiverat det – men inte ser jag någon länk på admin-sidan… Statcounter har jag också, och den fliken syns, men är intresserad av specifika sökord till bloggen. Kan du hjälpa mig? 🙂

  By Anna on Oct 1, 2008

 4. Okej, bara för det så dök den upp nu… Mycket märkligt att det tog så lång tid! Tack för bra info på bloggen!

  By Anna on Oct 1, 2008

 1. 2 Trackback(s)

 2. Aug 27, 2008: Bulletiner från Vita Huset » Blog Archive » Skriv så att folk förstår med hjälp av läsbarhetsindex
 3. Oct 5, 2008: Bulletiner från Vita Huset » Blog Archive » Sökträffar via FireStats

Post a Comment