Skriv så att folk förstår med hjälp av läsbarhetsindex

August 27, 2008 – 10:41 am

Visst är det viktigt att vi bloggare skriver så att läsarna förstår. Men ibland kan det vara svårt att se texten för bara ord. Lyckligtvis finns en resurs där vi kan bedöma våra texters läsbarhetsindex. Genom att klistra in önskad text i ett formulär kan vi snabbt få en analys av hur läsbara våra texter är. Jag kollade till exempel inlägget ”Bättre bloggstatistik med FireStats” och fick följande omdöme:

”Textens läsbarhetsindex är 40, vilket innebär att den klassificeras som lättläst, skönlitteratur, populärtidningar.”

Jaha. Kanske är det skönlitteratur jag borde skriva i stället för att blogga. Men visst kan denna analys ge en tankeställare om jag skulle bli för högtravande i mitt språk. Ju högre läsbarhetsindex, desto svårare text. Så det känns ju tryggt när jag låter LIX analysera min blogg i sin helhet. Då kommer den fram till att ”Textens läsbarhetsindex är 29, vilket innebär att den klassificeras som mycket lättläst, barnböcker.” 

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Tags: , , , , ,

  1. 2 Responses to “Skriv så att folk förstår med hjälp av läsbarhetsindex”

  2. Intressant. Jag fick 30 på min blogg…

    By Gubben on Aug 27, 2008

  3. … fick “24, vilket innebär att den klassificeras som mycket lättläst, barnböcker.”

    By Farbror Sid on Aug 27, 2008

Post a Comment