Nostalgi: EP – vinylskivor med bildomslag

September 16, 2008 – 8:36 pm

Visst är det något speciellt med gamla härliga skivomslag! En stor fördel med gammal hederlig vinyl är ju den rent visuella aspekten som man missar fullkomligt när man tankar hem mp3-filer. Skivomslag gjorde sig till exempel väldigt bra på hatthyllan i bilen. Fast med tanke på solens inverkan på vinylen så var det väl inte världens mest lyckade placering.

Nedanstående omslag väcker ett kul minne från länge sen. Ett ex av detta omslag syntes i bakrutan på en Packard Clipper 1955 som stod uppallad och avställd bakom Gulf-macken i Korskrogen, Hälsingland. Nu är både macken och bilen sedan länge borta men jag kan tänka mig att Bill och hans kometer spelades flitigt i skivspottaren medan Packarden mullrade fram längs de hälsingska grusvägarna på jakt efter en lämplig plats där man så att säga kunde vara på tu man hand i lugn och ro. Ja, även idag är detta omslag en perfekt accessoar om man åker Packard.

Klassiska låtar från den tid det begav sig! Filmen var inte dum den heller. Ett omslag som är förföriskt på ett annat sätt visar April Stevens som gjorde den odödliga Teach me Tiger.

Ska jag vara ärlig så var väl resten av hennes låtar inte mycket att hänga i julgranen men ”….Tiger” är i alla fall ett äss. En annan tjej som gjorde desto flera låtar som håller än idag och som blev känd för sin sentimentala sångstil var Connie Francis. Med tanke på att vår egen Siwan gjorde en cover på hennes Everybody’s somebody’s fool så fick omslaget på Connie’s svenska EP detta utséende. Som ni minns så hette Siwan’s version just  Tunna skivor.

Vi håller oss kvar på 50-talet och detta räknas som den allra första svenska rockskivan någonsin. Denna EP släpptes redan 1954 och faktiskt bara några månader efter att Bill Haley släppt Crazy man crazy. Undrar just hur denna skiva letade sig fram till Ernie Englund och grabbarna? Någon gästjammare från USA på besök som tog med den? Det är för övrigt Chris Lennert som sjunger och tro mig, det här rockar – i synnerhet för att vara inspelat i Sverige 1954. Annars är ju Ernie mest känd för stillsammare saker som Gotländsk sommarnatt och liknande.

Det var en gång en trend att sportstjärnor skulle sjunga in skivor och Söderkisen och fotbollslegenden Nacka Skoglund var förstås inget undantag. På B-sidan av Vi hänger me’ ger han dessutom prov på en massa slangutryck från Söder, med Mille ”Hönebjär” Schmidt som intervjuare.

Apropå Söder, ja. Känner ni Fi-Fi-Fia Jansson som bor uppå Söder? Ni vet, hon som har ett par vindögda bröder som heter Hammarlund och Schröder? Twist-Fia var en populär låt med Per Myrberg 1962. Den här killen hade ju faktiskt en riktig rockröst! Min favorit på denna EP är annars Från Gröna Lund till Söder som förutom ett härligt arrangemang har en suveränt festlig text som berättar om vedermödorna som skeppare på Djurgårdsfärjan!

Vi förflyttar oss litet längre fram på 60-talet. Byxspräckarkungen P J Proby var mycket populär i Sverige och i all synnerhet är han det fortfarande hos Micke – han med skivbörsen, ni vet. Kommer du tillbaka i bloggosfären snart, Micke? Här en fransk EP med P J.

Mera 60-tal! The Yardbirds var ett gäng som bland annat är berömt för att ha haft tre supergitarrister i sina led: Eric Clapton, Jeff Beck och Jimmy Page. Här en tidig EP.

En gång på 50-talet var skiffle den stora flugan och ett av de svenska banden, Woodpeckers, ser vi här med sin första EP på Barben. Coolt gäng!

Även så kallade art covers kan vara riktigt läckra. Supertrummisen Sandy Nelson spottade ur sig plattor i parti och minut och hans Let there be drums blev en stor hit.

Mycket eftersökt bland samlare är den svenska London-serien. Dessa EP-skivor med röd etikett pressades i små upplagor och hade alltid läckra omslag. Dessutom var det oftast helgjutna kopplingar med mycket bra låturval av rock’n’roll och annan njutbar musik. Här ser vi ett exempel på en svensk London-EP.

Ack ja, den sanna vinylkänslan kan inte uppnås med mp3-filer eller CD. Du kanske undrar var man kan hitta dessa skivor idag? Enkelt. HÄR! Samtliga dessa plus mängder av ytterligare singlar och EP:n med tjusiga bildomslag finns här till salu. Kolla gärna om du är sugen på litet skivnostalgi. Inom kort kommer även en del mp3-filer ut. Rock on!

Prenumerera på min blogg (RSS) och Kommentarer (RSS).

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 1. 13 Responses to “Nostalgi: EP – vinylskivor med bildomslag”

 2. Mer, fler :))
  Detta är ju både kul och lärorikt 🙂
  Ernies rockkarriär?? Hade ingen aning!!
  Nacka har jag, men det är den enda av dessa …
  Men??
  Ingen Volt??
  Ingen Firefly Men :)???

  By josephzohn on Sep 16, 2008

 3. Jag säger som Joseph; Mer! Fler!

  April Stevens gjorde en uppföljare till “Teach Me Tiger” även denna på katt-tema. Den hette “Love Kitten” och du kan med fördel höra båda låtarna här hos mig: http://www.youtube.com/watch?v=p1ONtvi3VeA

  By grandprix63 on Sep 16, 2008

 4. josephzohn: Va? Har du bara Nacka av dessa? Då vet jag vart du ska gå för att råda bot på denna brist. Klicka bara på “HÄR” i inlägget…. Jodå, bröderna kommer att återkomma i denna blogg. Och tro det eller ej, men jag tror mig att ha ett outgivet alster med gänget i fråga. Återkommer!

  grandprix63: Tack för det! Tror nog fortfarande att det är “Teach me Tiger” som gäller för min del.

  By ronnybgoode on Sep 16, 2008

 5. naturligtvis fick jag hjälp på traven. det är rätt många som redan hunnit skriva om det. men att säga att “papa dee har misshandlat sin hustru för det läste jag på flashbacks forum”, känns rätt flummigt. därav länkarna till bilderna. två bilder jag letade rätt på utan något facit.

  (därmed även sagt att jag just klarat av något, som vilken mellanstadieelev i världen skulle klara av.)

  By bodja on Sep 17, 2008

 6. Hahahahah jag kollade faktiskt in HÄR och då såg en del som jag hade!!!
  Men detta inslag var så nostalgiskt bra att jag …

  http://josephzohn.blogspot.com/2008/09/dagens-smnstenar.html

  By josephzohn on Sep 17, 2008

 7. HAHAHA dessutom så har han brodern snott alla singlar …
  Har faktiskt kollat in HÄR och såg att en del hade jag 🙂
  Ser fram emot Bröderna (Vill ha))

  Detta inslag var så nostalgiskt bra så jag …
  http://josephzohn.blogspot.com/2008/09/dagens-smnstenar.html

  By josephzohn on Sep 17, 2008

 8. Oj vad jag gillade Sandy Nelson! och
  “Let there be Drums” . Sitter och lyssnar nu fran youtuben
  och forstar varfor. 🙂 . Vilket beat!

  By ginger06 on Sep 17, 2008

 9. Ja, jag håller med, ginger. Han har gjort många guldkorn.

  By ronnybgoode on Sep 17, 2008

 10. Ja, det är roligt det med skivomslag.

  Jag jobbade jo på Nordisk Polyphon i mitten av 60-talet och alla singlar kom jo i tråkiga påser endast med skivmärket på Decca, CBS osv.

  Vi tog så dom 25-30 skivor och la dom i våra egna tryckte omslag, jätte tråkigt arbete, men lärorikt också.

  EP skivorna hade jo omslag ifrån utlandet alltid. Jag tänker särskilt på Pretty Things och Who som hadde fina EP skivomslag, men även jazz skivor kom på EP.

  Men toppen för oss som bodde i Danmark var, att få färgat vinyl som ni hadde i Sverige, med dom svenska stora stjärnor. Shanes, Tages, Ola & Janglers osv osv.
  Vi fick aldrig färgat vinyl i DK tror jag, tyvärr, dom var fina på skivspelaren.

  Fan va tråkigt med CD skivorna, och man kan jo inte läsa nånting, småt och svårtydigt.

  Nej en LP skiva med ett omslag det vet man vad är.

  By pia-charlotte on Sep 18, 2008

 11. Håller med helt och fullt, pia-charlotte. Vinylskivor ger en minst lika stor estetisk upplevelse som en ren musikupplevelse. Och visst var det något visst med färgad vinyl som gjorde sig bra i jukeboxar och på skivspelarna.

  En reflektion över danska skivor är att omslagen oftast var tryckta på tunnare papper, var oftast inte laminerade och slets därför ut rätt fort. Men visst kom det kul saker från Danmark också på 60-talet. Weedons, Cliffters, Sir Henry & Butlers, Beathovens…. ja, jag kan forsätta i oändlighet . För att inte tala om Gitte Henning, Lollipops och Otto Brandenburg som alla blev riktigt stora i Sverige.

  By ronnybgoode on Sep 18, 2008

 12. Johnny Reimar från Clifters var min chef, då Lille Fregnede Louise kom, var han flygfærbannat på marknadsavdelingen att dom inte hade retoucherat hans påser under øgonen væck.

  Gitte och jag ska du få historien om en annan gång.

  Kolla mina radiofiler på bloggen nu, dær håller på att komme grejor in du, æven från Radio Nord, kommer du ihåg den Nordmorgon? Det ær første gången jag har hørt det, førutom det jag fick av dig med 40 års minnet. (Om du vill, lægger jag gærna det ud också).

  Grått i Provence idag – skønt med gamla minnen.

  Kram
  Pia-Charlotte

  By pia-charlotte on Sep 18, 2008

 13. please har du ikke vinylomslaget til den danske 60-tallsgruppen’s LP “Do you know The Lollipops? (Karusell recs)

  By aziz zrka on Aug 3, 2009

 14. Hejsan..
  Jag skulle veta om du hade ep med Sjung med radio nord. Och att vad det skulle kosta. Och även den ep med Yardbirds five yardbirds ep.
  jag väntar på er svara.
  Med vänliga häslningar

  By Ingemar on Aug 17, 2010

Post a Comment