Nostalgi: EP – mera vinylskivor med bildomslag

September 17, 2008 – 9:37 pm

Ja, varför inte botanisera vidare bland läckra skivomslag från förr? Medan Herr Dryck fortsätter att redovisa katastrofala omslag så ägnar jag mig åt omslag som jag personligen tycker är rätt läckra. I de flesta fall så även musiken på respektive skiva.

Detta omslag har nog ganska många av er ägt eller sett. Man kan nog lugnt säga att skivan i fråga blev årets julklapp 1963. Omslaget kom också i ett flertal olika färger.

Från 1969 kommer denna skiva och hitlåtarna hade så smått börjat sina för Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich (puh!). B-sidan heter faktiskt Margareta Lidman och handlar om en tjej som grabbarna tydligen lärde känna i Göteborg. En annan detalj som förtjänar att nämnas är att Dave Dee i detta band som nybakad poliskadett var först på plats vid den bilolycka 1960 som ändade Eddie Cochran’s liv.

Raggarnas favoritband nummer ett på 60-talet var Hepparna. Men nog hade de gott om andra fans också och de kunde verkligen konsten att tända en folkparkspublik. Bland annat då med Farmer John som Svenne Hedlund brukar presentera som världens första punklåt och att den är så kort att det är tveksamt om man kommer att hinna spela hela låten innan den är slut!

Här har vi en riktigt festlig platta. Kan ni tänka er 50-talscountry på norska, exekverad med äkta Hank Williams-darr på stämman? Jag lovar:  ni har aldrig hört något liknande! Ljudfil kommer snart HÄR.

Blue Diamonds var en duo som kom från dåvarande Batavia (Jakarta) i Indonesien och fick stora framgångar i Holland. Deras största hit blev Ramona som låg högt på listorna 1960-61. Är det förresten någon som kan berätta vilket märke det är på deras turnébil som syns på omslaget? Tjusig sak i alla fall!

Långt innan Tradera och eBay fanns, ja långt före webbens tillkomst, så brukade vi skivsamlare ofta byta skivor med varandra och de flesta sålde också av dubbletter för att finansiera egna vinylinköp. Då handlade det om att kopiera upp maskinskrivna listor och ofta såldes objekten på auktion genom att man satte ett stoppdatum och en sluttid. Budgivningen sköttes per brev och telefon. Faktiskt finns det än idag entusiaster som vill ha sina skivlistor på det gamla vanliga sättet, som saknar dator och aldrig har hört talas om vare sig Tradera eller eBay. Ja, nog är det skönt att det finns något som är som förut i vårt IT-intensiva och uppskruvade tidevarv.

Floyd Cramer var en viktig kugge i Nashville Sound-maskineriet och spelade piano på många hitlåtar med Elvis, Roy Orbison, Brenda Lee och andra. Men han gjorde även skivor under eget namn och här ser vi en EP från 1960.

Fats Domino är en artist som alltid verkar ha funnits och har ett omisskänneligt sound. Dessutom hade han i allmänhet läckra skivomslag.

Samtliga dessa skivor (och massvis med andra) är till salu och om du är intresserad av att införliva några av godbitarna i din samling så kan du läsa vidare HÄR.

Bröderna Everly hade en hel del hitlåtar på 50-talet och i början av 60-talet. Så småningom verkar Don och Phil ha tröttnat på samarbetet och gick 1973 skilda vägar, dock utan att var för sig få några riktiga framgångar. Tio år senare så insåg de att vad publiken ville ha var Everly Brothers och man satsade på nytt, med bland annat en LP producerad av Dave Edmunds. Här en tyskpressad EP från 1959.

Everly Brothers framträdde i Stockholm på Södra Teatern 1959 och i publiken satt en viss Siw Malmkvist. Själv hade hon precis kommit ut med denna EP.

Trini Lopez, eller som han egentligen hette Trinidad Lopez III, upptäcktes av skivproducenten Don Costa när han uppträdde på klubben PJ’s i Hollywood. Costa, som tidgare bland annat haft stora framgångar med Paul Anka, signade Trini till Reprise Records som ägdes av Frank Sinatra och första LP:n, Live at PJ’s, kom ut 1963. En mycket härlig live-LP och en stor hit från denna skiva blev If I had a hammer.

Vi inledde kvällens skivomslagskavalkad med ett gäng från Liverpool och här kommer ytterligare ett Liverpool-band som red högt på Merseybeat-vågen. Bandet ansågs som ett av de mera välklädda i genren och det påstås att man hoppade av ett tidigt samarbete med Beatles-managern Brian Epstein därför att de inte fick lika snygga svidar som Beatles! Vare sig hur det vill med den saken, de gjorde i alla fall en hel del sköna låtar.

Långt innan the Monkees blev populära både på hitlistorna och med eget TV-program så fanns ett norskt gäng med ett snarlikt namn. ”Monn” kom för övrigt från mannen som grundade bandet 1948, Egil Monn-Iversen, och ”keys” är helt enkelt tonart på engelska. De hade även stora framgångar i Sverige via bland annat Radio Nords försorg och nedanstående titellåt blev en riktig landsplåga.

Låt oss så avsluta denna lilla nostalgikavalkad med Baron Ramel och en av hans många oförlikneliga mästerverk. Och, som sagt, du som känner dig sugen på att införskaffa någon av dessa skivor, kolla HÄR. Stoppdatum för auktionen är den 26 september.

Prenumerera på min blogg (RSS) och Kommentarer (RSS).

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 1. 7 Responses to “Nostalgi: EP – mera vinylskivor med bildomslag”

 2. Endast en av dessa finns kvar i garderoben… men flera av dem tillhörde de som spelades på våra “hippor”… Herre jävlar vad kul man hade!

  By Gubben on Sep 18, 2008

 3. The Blue Diamonds kärra ser ut att vara en Spyker, nånstans tidigt nittonhundratal, kanske 1905.

  By grandprix63 on Sep 18, 2008

 4. Gubben: Jaha, vilken är det som finns kvar? Kul att du använder uttrycket “hippa” förresten – jag trodde att det var något specifikt för Hälsingland.

  grandprix63: Ja, året verkar ju troligt. Måste erkänna att jag aldrig har hört talas om märket….

  By ronnybgoode on Sep 18, 2008

 5. Fats Domino en klar komma ihåg “I found my thrill on Blue Berry Hill…”
  och visst minns jag Cathy’s Clown med The Everly Brothers.
  Och så var det “Lesson No. 1” som jag tror var låten som gjorde Floyd Cramer världsberömd. Kalle Johansson, Kalle Johansson … 😀

  Whisky-a-Go-Go förknippar jag med Triny Lopez. Nu har vi kommit mot slutet av 60-talet och Go-Go-dansare.

  Kommeer du ihåg Pretty Belinda? Det gör du förståss inte, men den låten
  var en höjdare i dansens svängar på min tid.

  Bland dina omslag ser jag några grupper jag aldrig hört talas om.

  By ginger06 on Sep 19, 2008

 6. ginger06: Självklart kommer jag ihåg “Pretty Belinda” med Chris Andrews. Gjordes även på svenska av Ola Håkansson. När det gäller “Lesson one” så var det nog Russ Conway som hade hiten med den. Är ju också en låt som de flesta av oss tragglat med på pianot. Själv kom jag inte så mycket längre….

  By RonnyBGoode on Sep 19, 2008

 7. jupp visst är det en holländsk Spyker på omslaget där 🙂

  By Mårten on Sep 19, 2008

 8. Mårten: Holländsk, dessutom? Måste söka på märket….

  By ronnybgoode on Sep 20, 2008

Post a Comment