Lyckad skivmässa i Huskvarna på påskaftonen

April 12, 2009 – 8:00 pm

Premiären för skivmässan i Folkets Park, Huskvarna på påskaftonen blev lyckad. Trots det vackra vädret och många andra evenemang som konkurrerade om intresset så hade en imponerande skara skiventusiaster mött upp i Huskvarna. Bordsantalet var cirka femtio fler än i Jönköping men ändå verkade de flesta få sälja riktigt bra. För oss långväga säljare handlar det också om att möta en ny målgrupp då det är sällan man träffar dessa skiventusiaster på annat håll.

Lokalerna är rymliga och utöver själva skivmässan så bjöds på underhållning av de lokala storheterna The Ramblers som faktiskt startade redan 1962 och existerade som band fram till 1968. Efter ett smärre uppehåll på trettio år så började bandet på nytt 1998 och spelar på olika tillställningar, firmafester och liknande. Sångaren/kompgitarristen Inge Fridén, basisten Pelle Brandt och sologitarristen Janne Lindlöf har varit med från starten medan trummisen Lasse Hoffner kom med 1967. Bandet tog sina första stapplande steg en ungdomsgård i Jönköping efter att medlemmarna en tid flitigt studerat vid Hagströms Musikskola per korrespondens.

De första åren bestod repertoaren mest av instrumentallåtar och Spotnicks och Shadows var stora influenser. Men så småningom gled man över till att spela pop- och rockcovers. En av de största framgångarna var nog när Ramblers 1967 gick till delfinal i Sveriges Radios Popbandstävling som enda Smålandsband och fick spela i direktsändning hos Robban Broberg på Galejan på Skansen. Bidragen denna gång var kanske av det mera obskyra slaget: Hollies-låten Tell it to my face och en låt från ett annat Jönköpingsband: the Caretakers’ That’s nice. Andra kul minnen är att ha varit förband till band som t ex Who, Animals och Cream. Trumslagare Hoffner har ett speciellt minne av den sistnämnda konserten på Rigoletto i Jönköping, med en Eric Clapton som var hög som ett hus och knappt visste var han befann sig. The Ramblers avslutade med rockversionen av Sergeant Pepper och då lyckades Lasse trampa sönder ett bastrumskinn. Men visst var det kul att dela scen – och ibland omklädningsrum – med de stora giganterna.

Även om bandet gjorde en del försök med att snickra ihop egna låtar så var – och är – the Ramblers ett coverband. Någon skivinspelning blev det aldrig på 60-talet men för några veckor sedan började man jobba på en demo-CD att skicka ut till hugade arrangörer. Hittills har bandet varit en hobbyverksamhet och grabbarna säger att de kör mest för att det är kul. Lasse Hoffner är för övrigt själv skivsamlare och alldeles speciellt intresserad av svenska 60-talsband. Så till exempel har han samtliga skivor med Skånebanden Gonks och Troublemakers samt, givetvis, kollegerna från Jönköping, The Caretakers. Om någon är intresserad av att boka The Ramblers går det bra att maila musikkonsult@telia.com

Ett annat inslag på skivmässan var en music lounge där företaget Transient Design demonstrerade hur vinylskivor kan låta på olika anläggningar. Bland annat demonstrerades vinylspelaren Knaster (!) men knastrade var vad den minst av allt gjorde. Med en skivtallrik som väger 13 kilo och en separat motor för driften så visade sig denna apparat återge vinylljudet nog så störningsfritt jämfört med konventionella anläggningar. En mera normal skivspelare kördes parallellt och där lät skicket på samma LP-skiva helt plötsligt som VG+ i stället för Mint. Konstruktören berättade att skivspelaren nu ska börja serietillverkas och prislappen hamnar på cirka 35 000 kronor.

Utöver allt detta så hemfördes i vanlig ordning en rejäl laddning vinyl till egen samling och dagen avslutades med en kaffepaus med utsikt över Vättern på vägen hem. Nästa skivmässa i Huskvarna blir den 7 november 2009.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Post a Comment