Faran med att använda utländska webbhotell

March 20, 2008 – 11:41 am

Detta anknyter i högsta grad till artikelserien om “Du kan också tjäna pengar på din blogg”. Inom webbmarknadsföring så är din hemsidas tillgänglighet något fundamentalt. Visst kan det vara frestande att lägga sin sida på en utländsk gratisserver och kanske stå ut med lite reklam på sin hemsida för att slippa betala för webbhotellet. Men denna snålhet kan ibland bedra visheten. Sidor som ligger på servrar i till exempel USA är nämligen beroende av den lokale operatörens välvilja för att fungera. Ett aktuellt fall visar hur detta skapat problem för en svensk användare.
Telia ligger sedan förra veckan i konflikt med amerikanska Cogent Communications. Företagen har enligt IDG.se haft en överenskommelse som innebär att de båda låter sina kunders datatrafik gå i varandras nät utan betalning, en lösning som är vanlig mellan operatörer av jämförbar storlek. Striden gäller enligt Cogent ett kontraktsbrott från Telias sida då man inte kommit överens om kostnaderna för anslutningen mellan operatörernas nät i USA som har lidit av överbelastning och måste byggas ut.
Vilka praktiska konsekvenser får då detta? Jo, nu kan inte längre Telias kunder komma åt hemsidorna som ligger på amerikanska servrar som är beroende av Cogents uppkoppling. I skrivande stund är konflikten fortfarande inte löst. Ett praktiskt exempel är skivsidan SL Records vars sida ligger ute men som nu inte kan nås från Telias kunder.
Jag har också en skivsida där jag säljer vinyl i mindre skala som en del av min egen samlarhobby. Denna sida påverkas inte av konflikten då den ligger på ett svenskt webbhotell, Webbstugan i Ljusdal, och därför kan nås 24/7. Inte heller behöver jag stå ut med reklam för en gratis webbplats. Kostnaden för detta webbhotell är endast 1 200 kr per år och det måste jag säga är en minimal utgift i sammanhanget. Dessutom är detta webbhotell oberoende av utländska nätoperatörers välvilja.

Tags: , , , , , ,

  1. One Response to “Faran med att använda utländska webbhotell”

  2. En av de bättre bloggar jag läst, utförligt skrivet.

    By Vincent Hall on Mar 22, 2010

Post a Comment