Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 7

March 31, 2008 – 11:38 am

En av de snabbast växande inslagen inom webbmarknadsföring är sponsrade länkar. Säkert har du på många sidor, såväl hemsidor som bloggar, sett Google’s länkade reklamsnuttar för olika tjänster och produkter. Via annonstjänsten Ad Sense kan du köpa dessa annonser som sedan visas på olika relevanta hemsidor eller bloggar. Om du till exempel handlar med reservdelar till jänkare så kommer dina annonser att dyka upp på hemsidor och bloggar som behandlar ämnet amerikanska bilar. Du når alltså som annonsör rätt nisch och får förhoppningsvis även därigenom en ökad försäljning.

Som innehavare av en hemsida eller blogg så kan du använda denna resurs för att tjäna pengar. Du ansluter dig exempelvis till Ad Sense och sedan kommer automatiskt betalda textlänkar / annonser att genereras på din sajt eller blogg.

Detta låter väl intressant? Du tjänar pengar utan egentlig ansträngning, mer än att uppdatera din hemsida eller sköta din blogg. Även om du inte blir rik på detta så ger det ett litet bidrag. Fördelen är att du inte behöver engagera dig i själva annonsförsäljningen.

Men Google och Ad Sense har inte på något sätt monopol på vare sig webben eller sponsrade länkar, även om de nog skulle önska att det vore så. Det går nämligen precis lika bra att eliminera mellanhänderna och göra affärer direkt med annonsörerna. Då är det en ren förhandlingsfråga mellan dig och annonsören vad textlänken är värd. I huvudsak är det två ändamål som är grunden för denna typ av annonsering:

– Att nå ut direkt till en bestämd målgrupp

– Sökmotoroptimering (SEO). Genom länkar från ”kvalificerade sidor” hamnar den länkade sidan högre ibland sökträffarna.

Vad är då kvalificerade sidor? Om du vill hamna högt i Google’s sökmotor så är det deras algoritmer som gäller. Du kan få många intressanta tips genom att följa Google-medarbetaren Matt Cutt’s blogg. Under hösten 2007 ändrade Google sina algoritmer så att sidor med betalda länkar som inte kommit via Ad Sense bestraffades med en lägre ranking och därmed sämre status i sökmotorträffar. Officiellt var detta för att bibehålla kvaliteten på länkarna. Ett av de senaste utspelen är att sponsrade länkar ska anges med annan färg för att underlätta för besökarna att skilja mellan redaktionell text och sponsrade länkar.

Givetvis ligger det nära till hands att se detta som en diskutabel åtgärd för att eliminera konkurrenter. Men frågan är hur beroende du är av att använda Google. Det finns trots allt andra sökmotorer. Dessutom kan du dra rikligt med trafik till din hemsida genom exempelvis en blogg och komma runt problemet.

Tänk på saken. Om du kan göra ett avtal med en annonsör som kanske betalar $200-500 per år för att få en textlänk från din hemsida eller blogg, hur intressant är det jämfört med Ad Sense och liknande program? Om du hittar tio sådana annonsörer och lätt kan placera textlänkarna på ett naturligt sätt på din webbplats utan att konkurrera med ditt redaktionella innehåll eller ditt säljbudskap, ja, då är detta helt plötsligt en icke föraktlig inkomst. Har du sedan flera bloggar eller hemsidor där du kan tillämpa samma strategi så kan det bli ett bra bidrag till hushållskassan, bara genom att lägga upp en länk.

Det är du som väljer hur du vill jobba. Men minns att det finns en värld utanför Google. Jag talar nu inte om att upprätta rena annonssidor vars primära syfte är att sälja sponsrade länkar. Nej, sidan / bloggen måste ha ett intressant innehåll för att generera ett stort besökarantal. Observera att en sida som bestraffats av Google med lägre ranking förlorar i intresse för de annonsörer som använder sponsrade länkar i sökmotoroptimeringssyfte. Där är man främst intresserade av sidor med en ranking av 3 eller bättre. Men annonsörer som direkt vill nå ut till prospects inom olika nischer är fortfarande intresserade, beroende på din besöksstatistik.

Besöksstatistik är något som du har alla möjligheter i världen att påverka och jag återkommer till detta ämne. Snart.

Tidigare inlägg i denna artikelserie:

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 6

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 5

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 4

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 3

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 2

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 1

Tags: , , , , , ,

Post a Comment