Mera Cadillac!

April 4, 2008 – 2:04 pm

Genom åren har vi kommit att associera ordet med en vräkig bil. Något som sticker ut från mängden och andas framgång. Kanske ser den inte så märkvärdig ut idag men när stjärtfenorna nådde zenit 1959 så var det i sanning ett imponerande slagskepp att möta längs landsvägarna. Då var det stor risk att det var Calle Jularbo man mötte under någon av hans turnéer. Idag finns det förmodligen flera 59:or i körbart skick i vårt land än vad det gjorde 1959? Eller? Cadillac-klubben kanske vet besked?

Cadillac är också en klassisk rocklåt som jag tidigare varit inne på. Jag har en viss förkärlek för originalet med Vince Taylor & Playboys. Men visst finns det andra kul versioner. Här ett par exempel.

Renegades var ett engelskt band från Birmingham och de kom att få stora framgångar i Finland. Ett kännemärke var att de brukade uppträda i sydstatsuniformer, en gimmick som de använde redan när de spelade som husband på the Adelphi Ballroom i Droitwich. Ett tidigt spår med gruppen finns med på den eminenta LP:n ”Brum Beat” från 1964 som kom på etiketten Dial, nr DLP 1. Det är en instrumentalversion av Liszt’s ”Ungersk rapsodi” som man döpt om till ”Hungarian Mod”. LP:n är en synnerligen svårfångad tingest idag men väl värd att jaga. Innehåller mängder av kul låtar med obskyra band varav flera gitarrinstrumentalare,

Men det var ju Renegades vi skulle tala om. Förutom “Cadillac” så hade de i Finland en hit med Mojos-låten ”Seven daffodils”. Här kommer ”avfällingarna” med sin tolkning av ”Cadillac”:

För övrigt så kan jag nämna att jag under en period hade en viss kontakt med deras gamle road manager som under 80-talet bland annat gjorde stora pengar på att hämta prylar ur Stockholms sopcontainrar för vidare försäljning via Skärholmens Loppmarknad! Tydligen en mycket lönande verksamhet.

Men det är flera som gett sig på denna klassiker. Här The Clash live från en musikfestival I USA 1983:

Tags: , , , ,

  1. 2 Responses to “Mera Cadillac!”

  2. Ja, det gör det , det finns mycket fler Cadillac 59:or i Sverige nu än då,mina uppgifter säger 654 stcken här, det såldes 40 nya Caddialcs 1959.
    Populärast är dock 58:an med 676 styck, och 60:ian med 669 bilar. detta noterat juli 2007, nu är dom ännu fler. totalt runt 10000 Cadillac finns i Sverige

    By Mårten on Apr 4, 2008

  3. Hej! Jag har för mig att det fanns en svensk version. Kanske den inte var på svenska. Och det är möjligt att det var Hepstars. Ola and the Janglers var en annan grupp, likaså Lukas, som gjorde en mycket bra version av “You got to go now” (moodyblueslåt, har jag för mig).

    By ginger06 on Apr 4, 2008

Post a Comment