Vi hälsar på hos Mickes CD & Vinyl

April 8, 2008 – 4:27 pm

Detta inlägg anknyter i hög grad till serien ”Du kan också tjäna pengar på din blogg”. Som företagare kan du mycket väl använda bloggmediet för att tjäna pengar genom att du använder bloggen för att antingen dra besökare till din hemsida eller din fysiska butik. Micke driver sedan cirka 12 år skivaffär vid Hornstull, Stockholm. I affären kan man hitta alla möjliga sorters musik även om Micke själv naturligtvis har sina favoriter:

– Första favoriterna var utan tvekan Beatles, berättar Micke. Sommaren -64 vid nio års ålder så smällde det till. Stones, Animals, Hep Stars, Tages, Kinks osv kom alldeles efter i kölvattnet. I dag så lyssnar jag nästan uteslutande på vokal musik från sexti-talet, vilket inte alls betyder att jag kommer att göra det om tre månader…

Micke har själv varit skivsamlare sedan han var femton år. Men han medger att det finns vissa risker med att själv samla när man driver en skivaffär och blir exponerad för så otroligt många skivor inom olika kategorier. Därför han nödgats begränsa sitt samlarintresse till ett fåtal artister.

– De jag samlar på är artister så udda så att många aldrig har hört talas om dom. Vad sägs om Chet Atkins, en amerikansk countrygitarrist av vilken jag har omkring 150 lp-skivor och en drös cd? Eller PJ Proby, amerikansk skönsjungande rock ‘n rollare? Av denne okände gigant så innehar jag…ja vad jag vet så är det bara 2 singlar av hela hans utgivning under 50 år som jag saknar.

Micke, som själv är gitarrist, fick för övrigt spela med sin idol P J Proby när denne besökte Stockholm. Hur kom då Micke så småningom ut på webben?

– Jag kommer inte ens ihåg när jag startade hemsidan. Tanken var nog att vi skulle sälja skivor på nätet, något som jag tämligen omgående fann väldigt ocharmigt och tidskrävande. Jag har butik för att jag vill umgås med folk, inte för att bli rik.

Nästa steg blev den egna bloggen och Micke berättar sålunda om dess tillkomst:

– Min högra hand vid starten – Mia – var även den som initierade alltihopa.Av någon anledning så såg hon mig som ett ämne till att bli en bloggare, och startade upp det hela utan att överhuvudtaget fråga mig. Simsalabim så var den bara där, min egen blogg!Det som var svårast i början var det faktum att jag i stort sett inte har skrivit en rad sen jag gick ut plugget för…33 år sen!!! Men, åsikter och tankar har jag alltid haft och gett utlopp för verbalt, så efter en viss inledningsfrossa så kändes det snabbt väldigt hemtamt. Faktum är att det knappt är nånting av det som jag har skrivit som jag skäms för när jag går tillbaks och läser gamla krönikor.Snarast så känner jag en viss stolthet över det mod och den brist på rädsla inför uppgiften som jag visar upp. Visst, jag är bättre idag på meningsuppbyggnad och upprepar mig mindre än vad jag gjorde då, å andra sidan så hade jag en uppsjö av goda historier att berätta! En uppsjö som långsamt börjar sina, och det är då som krönikören sätts på prov…Hur bra är han egentligen? Bloggen, den har jag haft i ungefär ett och ett halvt år. En längre paus dök dock upp efter ungefär åtta månader, så ihop-plussat så är det nog inte fråga om mer än lite drygt ett år som jag har bloggat.

Ett ständigt återkommande inslag i Mickes blogg från skivbutiken är recensioner av vinylskivor från olika perioder, främst 60-tal. Här får vi inte bara en varudeklaration utan högst personliga upplevelser av skivorna. Har då detta påverkat försäljningen i någon mån?

– Nja, jag har väl inte märkt någon större ökning av försäljningen på grund av bloggen. Självklart så sitter det inte i vägen ur reklamsynvinkel och visst har jag fått en och annan ny kund – jättekul!!! – men det är ju i så fall väldigt dåligt prioriterad tid och energi om det är reklam som jag suktar efter…Jag ser det som en positiv dynamisk bieffekt…Skivor som recenseras blir efterfrågade, ja, men det är sällan som jag har någon större kvantitet av dom inne, tyvärr.

Mickes närmaste planer för att utveckla bloggen är att lägga pengar på reklam så att antalet besökare ökar. I dagsläget så har han c:a 260 unika besökare per dag. Det anser han vara godkänt då han hittills inte aktivt marknadsfört bloggen på något sätt. En annan sak som han vill utveckla är att få fler artister som blir omskrivna att höra av sig och kommentera. Ett par har hört av sig och varit väldigt tacksamma för den nyvunna uppmärksamhet de fått, även om problem kan uppstå när recensionerna är mera kritiska än euforiska.

Att blogga tar förstås tid, vilket många av oss insett:

– Den tid jag lägger ner är alldeles för stor. Den senaste perioden så har jag kommit upp i tre timmar om dan, och det är inte acceptabelt, för då blir det obönhörligen att andra saker blir lidande. När jag började skära ner på sovandet för att hinna med mer så insåg jag att jag var ute på en gren som långsamt men säkert började knaka. Därför så ska jag inom kort sätta upp ett schema där jag avsätter typ en och en halv timme per dag åt bloggandet, och är jag inte klar för dan då så blir det inget den dagen. Frisk luft och motion kan man inte blogga bort! Livet är en blandning av allt som är roligt, annars kantrar båten…

Som avslutning så vill Micke bara säga att alla som är nyfikna på bloggen, som för närvarande behandlar svensk musik från företrädelsevis 60- och 70-talet, är mer än välkomna dit. Här finns goda möjligheter att upptäcka nya favoriter eller till och med återupptäcka skivor som fallit i glömska.

Tags: , , , , , , ,

  1. One Response to “Vi hälsar på hos Mickes CD & Vinyl”

  2. Jag kan inte låta bli att gilla en sån man som Micke – en riktig fantast, men ändå en sund sådan. Vi behöver fler Mickar. Hoppas att det går bra för just den här Micken. Det GÖR det säkert!

    By Lussan on Apr 8, 2008

Post a Comment