Bloggning kan skada din hälsa

April 8, 2008 – 10:39 pm

Denna artikel från New York Times kanske kan stämma till eftertanke. Även om inte bloggandet hittills angetts som officiell dödsorsak så har kända professionella bloggare nyligen avlidit i vad som tros vara stressrelaterade orsaker förorsakade av det hårda bloggtempot. Andra bloggare klagar över viktminskning- eller ökning, sömnstörningar och stress orsakad av pressen att hela tiden publicera aktuellt blogginnehåll.

Nu handlar detta om proffsbloggare som arbetar för olika företag. Många har också byggt upp egna lönsamma bloggverksamheter. Än är detta inte lika vanligt i Sverige men liksom webben i övrigt utvecklats i kommersiell riktning så gör även bloggosfären det. Då handlar det inte bara om att sälja reklam på sin blogg utan att producera texter, artiklar och nyheter för andra bloggar. Framför allt på tekniska bloggar så är det en strid på sekunder om att först hinna publicera nyheter och därmed få besökarna (samt annonspengarna). Enligt artikeln tjänar de flesta bloggarna på större bloggsajter $30 000 per år men somliga kan komma upp i $70 000. B-laget, å andra sidan, kan få nöja sig med $10 per bloggpost.

Vare sig man får betalt eller inte för att blogga så finns förstås risken att det blir ett stressmoment att hinna med att kommentera alla bloggar man brukar besöka samt att kommentera kommentarerna som genereras av egna kommentarer och så vidare…. Ja, nog är det en riskfylld hantering vi har givit oss in på. Bloggaren Russell Shaws, 60, begravdes för ett par veckor sedan i Florida. Han avled på ett hotell i San José, Kalifornien, där han befann sig för att blogga om en teknisk konferens. Hans sista meddelande till sin redaktör löd:

– Jag har fått korn på något! Måste vila nu men bloggar vidare senare idag eller i morgon.

Också ett testamente.

Tags: , , , , ,

 1. 4 Responses to “Bloggning kan skada din hälsa”

 2. Det måste vara fel på attityden eller vad tror du? Blogga ska ju vara kul…

  By Gubben on Apr 9, 2008

 3. Håller helt med. Och det ÄR ju kul!

  By RonnyBGoode on Apr 9, 2008

 4. Intressant! Jag har aldrig tänkt på att det kan finnas den sortens stress bland proffsbloggarna. Trodde att det värsta de kunde råka ut för var bristande inspiration, men det här låter ju lite värre. Och faktiskt ändå begripligt.
  Själv loggar jag ut och gör något annat om jag börjar känna mig stressad.

  By Lussan on Apr 9, 2008

 1. 1 Trackback(s)

 2. Jul 12, 2008: Bulletiner från Vita Huset » Blog Archive

Post a Comment