Nationaldagen i Bjuråker

June 6, 2008 – 4:50 pm

Efter en natts vederkvickande sömn i torpet så har torparen dammat av vår stolta svenska fana och närmaste planer för dagen är att styra kosan mot Forngården i Bjuråker.

Två aktiviteter går av stapeln på Forngården under vår nationaldag: Sockendagen och en friluftsradioaktivitet arrangerad av Delsbo Radioklubb. För Sockendagen svarar Bjuråkers Hembygdsförening och arrangemanget inleds med en friluftsandakt ledd av komminister Lena Funge från Norrbo-Bjuråkers församling. Ett 50-tal besökare har mött upp och solen skiner extra intensivt när den första psalmen sjungs: Den blomstertid nu kommer. Det är en härlig dag i vacker Hälsingenatur som visar sig i sin fulla prakt. Under andakten gör komministern en liten paus och uppmanar alla besökare att för en stund prata med sin granne över frågan: vad är typiskt svenskt för dig. Många förslag kommer fram: köer, surströmming, tryggt land, sjöar och blånande berg. Just det sista förslaget passar väldigt bra denna dag på Forngården i Bjuråker.


 
Carin Sundin, dagen till ära iförd en vacker hembygdsdräkt, säljer föreningens tidning Bjuråkers-Blad som innehåller mycket läsning om och från bygden, gamla bilder och berättelser från förr. Föreningens ordförande, Karl-Arne Zeider, berättar bland annat att man är engagerade i projektet Sockenbilder som syftar att bevara gamla bilder från hembygden. Ett problem är förstås att snart inga finns kvar som kan identifiera personerna på alla gamla bevarade bilder.

Föreningen driver också en gammaldags lanthandel i anslutning till Forngården och säljer där allehanda lokalproducerade alster, bland annat textilier och hantverk.

Under Sockendagen delas även två stipendier på vardera 1 500 kronor ut ur Helmer Nylander’s fond. Han var under många år flitigt engagerad i föreningens arbete och en av eldsjälarna. Denna dag får Mats Skog, Kyrkbyn stipendium för ”sin härliga sång som förmedlar glädje, allvar och hembygdskänsla” och Olle Bäcklund, Norrberg för ”sin enastående musikalitet som nyttjas för att både traktera och stämma instrument”.

Närmaste aktivitet på Forngården i Bjuråker blir midsommarfirandet den 20 juni samt Bjuråkersstämman – spelmansstämman som hålls den 20 juli med förstämma den 18/7 och ”Gästernas Afton” den 19 juli. Mera info om föreningen och dess verksamhet hittar du på http://www.hembygd.se/index.asp?Lev=19521  Tell’em RonnyBGoode sent you!

Föreningens ordförande Karl-Arne Zeider i Forngårdens ”finrum”.

Tags: , , , ,

Post a Comment