4 juli – frihetens dag?

July 4, 2008 – 10:45 am

Samtidigt som USA firar sin självständighetsdag så når oss nyheten att en amerikansk domstol nu beslutat att Google ska lämna ut information om videotittande besökare på YouTube till underhållningsjätten Viacom. Vi känner igen mönstret. Underhållnings- och musikindustrin gör allt för att få stopp på vad man anser vara intrång i upphovsrätten.

Man kan också se detta som en enorm draghjälp i marknadsföringen. Hittills har amerikanska musiker inte uppburit någon ersättning motsvarande våra STIM-avgifter när deras alster spelas i radio. Detta då mediaexponeringen anses vara god marknadsföring och en försäljningsbefrämjande åtgärd för artisten.

Ja, är det inte? Varför denna ständiga fruktlösa kamp för att stoppa en spridning som i själva verket hjälper till att öka intresset för artister och deras verk? YouTube är en nog så viktig viral marketing-resurs som hjälper till att sprida budskapet utan att det kostar upphovsmännen ett öre. Större mediaaktörer ser bara förlorade intäkter och talar med emfas om utplundringen av upphovsrättsinnehavarna när de i själva verket är oroliga för minskade egna intäkter.

Jag har sagt det förr och säger det igen: använd resurser som YouTube och fildelingssajter på ett konstruktivt sätt i stället för att bränna krut på en kamp som ni aldrig kan vinna. Acceptera att medialandskapet förändras och se till att följa efter.

Ja, och grattis, USA…. frihetens stamort på jorden?

Passa på att kolla på YouTube medan ni kan – i morgon kan det vara förbjudet….

Tags: , , , ,

  1. 2 Responses to “4 juli – frihetens dag?”

  2. DEt är mycket som är förbjudet – men vad gör det? :)))

    By Gubben on Jul 4, 2008

  3. Frihet är bra när man själv får råda över sitt liv! Ha en skön helg! // maluca

    By maluca on Jul 12, 2008

Post a Comment