Med Ann på krogen

February 9, 2008 – 7:40 pm

Idag har jag gjort en ny bekantskap i krogvärlden. Jag talar om Dollys Saloon & Steakhouse på Götgatan i Stockholm. Egentligen var tanken att besöka Street-loppisen vid Liljeholmsbron men denna loppis öppnar tydligen inte förrän i mars. Men en promenad blev det längs stranden, förbi Eriksdalshallen och ut mot Skanstull. Vi försökte utröna var den gamla Eriksdalsteatern som bombades av ryska bomplan i februari 1944 skulle ha legat men blev inte mycket klokare. Senare efterforskningar gav vid handen att teatern skulle ha helt jämnats med marken och inte återuppbyggts. En bomb släpptes även vid Folkungagatan 69. Men det var inte som jag trodde, att ryssarna kommit ur kurs eller dumpat överblivna bomber på väg hem från en bombräd. Nej, tydligen var detta ett skrämskott från ryssarna för att få loss en rysk spion vid namn Vassilij Sidorenko som satt fängslad på Långholmen. Han satt inne med viktiga hemligheter som ryssarna för allt smör i Smolensk inte ville skulle komma ut. Aktionen gav tydligen resultat eftersom Sidorenko släpptes månaden efter. Ja, man får ju säga att det var en precisionsbombning. Undrar just vem som bodde på Folkungagatan 69 och vad personen i fråga hade gjort ryssarna? Eller hade svenska kontraspionaget en central där?

Men nu var det februari 2008 och Ann hade ett ärende till Broder Tuck på Götgatan. Ni vet krogen där två torpeder från Balkan sände en tredje torped till evigheten 1998 genom att peppra denne med bly. Men idag verkade det lugnare på Broder Tuck. Så jag följde med. Personen hon sökte fanns på grannkrogen som tydligen tillhör samma firma. Dollys Saloon & Steakhouse. Nog ger namnet visioner av rejäla köttbitar, ljust öl och servitriser med cowboyhatt samt countrymusik i högtalarna. American pie. Men inte! Nej, här var det Rockklassiker 106.7 som gällde. Vilket i och för sig är rätt OK. Lynyrd Skynyrd, Doors, Crosby, Stills, Nash & Young etc kan ju vara trevligt i brist på Eddie Cochran och Elvis. Dessutom hade man idag lördag en specialbuffe ”Steak Special” för 98 kr. Ät så mycket du vill! Så jag slog till på buffén medan Ann satsade på musslor och tacos. Detta visade sig vara ett klokt val. Inte för att jag vet vad det stackars nötet som bidragit med köttet dog av men jag misstänker starkt ålderdomssvaghet. Klyftpotatisen verkade ha varit med sedan i förrgår, i alla fall om man ska döma av konsistensen. Dessutom var såväl kött som klyftpotatis synnerligen kylslagna. Ja, inte var det någon höjdare. Men det mörka ölet smakade bra och serveringspersonalen var alert. Så det kunde ha varit värre. Ryssarna hade ju kunnat komma tillbaka – eller balkantorpederna….

Helt klart rätt val idag: Green mussels med tacos!

Tags: , , , ,

Post a Comment