Ett motorhistoriskt evenemang på flygfältet

July 25, 2008 – 9:56 pm

Ni som missade dagens motorhistoriska marknad i Tullinge utanför Stockholm har fortfarande chansen: i morgon är det dags igen! Vi kanske ses då – jag står där i solgasset och försöker att kränga vinylskivor. Ja, jag vet…. glass vore kanske en något lämpligare produkt med tanke på vädret. I alla händelser så har det varit en riktigt trevlig dag och allt talar för att morgondagen blir ännu bättre. För oss Mälaröbor som ska söderut så passar det ju alldeles utmärkt att ta färjan över från Jungfrusund på Ekerösidan till Slagsta och vips så har vi genat förbi Stockholm, trängsel, Essingeleden och annat. Dessutom behöver vi ju inte, som en känd Grefve kanske skulle ha dristats uttrycka saken, trängas med pöbeln! Hrmm. Alltnog: när Slagsta skymtar föröver så är det inte långt kvar till Tullinge gamla flygflottilj, där evenemanget går av stapeln ute på de gamla start- och landningsbanorna.

Freja heter färjan, förresten. Det ger onekligen vissa associationer till en känd TV-serie även om personalstyrkan ombord på denna färja är något mindre. Nåja, över till Tullinge. Det är Motorhistoriska Sällskapet i Sverige som ordnar detta evenemang och man har många andra arrangemang på gång, bland annat ett antal rallyn. Kolla hemsidan för mera info. Vägen ut till det gamla flygfältet är synnerligen dammig. Ja, ni vet så där som en gammal landsväg kunde vara förr – innan asfalteringens tid. Men väl framme vid Tullinge Flygfält så finns det mycket att botanisera bland. Dels givetvis själva marknaden, som består av hundratals meter av stånd och försäljare som säljer från lastbilsflak och bakluckor. Här kan du hitta allt från ventilkåpor till en Lincoln 1954 till en bakaxel till en Cheva 1958 eller gamla handgranater från något överskottslager (förhoppningsvis desarmerade). Men innan det är dags att börja botanisera bland marknadsstånden så kan man givetvis inte avhålla sig från att gå runt och beundra alla vackra gamla veteranbilar som parkerats vid sidan om banorna.

I förgrunden en Sunbeam cab men för övrigt idel svenskt. En gång otroligt vanliga i trafiken, nu entusiastbilar som vårdas ömt av sina ägare.

Det är hett idag: kvicksilvret håller sig kring 30 grader och solen strålar från en molnfri himmel. Risk för värmeslag, med andra ord. Men räddningen är nära! Eller vänta…. denna ”bambulans” tar visst bara emot psykfall?

Kommer ni håg dessa klassiker, en gång så vanliga på våra vägar? Renault Dauphine och ”Tjorven” (tillverkad av Kalmar Verkstad) som blev främst känd som postbil. Längst till vänster en gammal Buick i hyfsat bruksskick.

I förgrunden en 30-tals Dodge Brothers, tillsammans med en cirka 30 år yngre Ford Taunus .  I bakgrunden en Peugeot 403 – en bil som liksom Cadillac hade en tendens att gömma sina tanklock på det mest förrädiska sätt.

Mercedes av ett par olika årgångar i förgrunden. Tysk kvalitet när den är som bäst.

Två behagliga alternativ för en biltur  en vacker sommardag som denna. Buick Wildcat cab och en Excalibur. Vill minnas att “Ingo” ägde en sådan?

Kenneth Andersson med fru kom från Norsborg  i sin fina A-Ford cabriolet 1931. Kenneth har ägt bilen i tjugo år och renoveringen har tagit ungefär tolv år. Men visst blev resultatet verkligt lyckat.

”kromen blixtra’ i dess nos, när jag stod där stum och tänkte…. hur enkel är min lilla ros….” Undrar just om det var en Cheva 1958 som han hade, killen som brädade Arne Quick? Om inte annat så känner alla vi som sett filmen ”Sista natten med gänget” väl till modellen.

Förutom alla möjliga och omöjliga prylar så säljs även kompletta bilar på marknaden! Vad sägs om en Cheva 1927, fullt körbar? Den första ägaren hade den från 1927 till 1961 och ägare nummer två från 1961 till 2007. Sedan importerades den från Texas av Göran och bilen är till salu. Är du seriöst intresserad, maila honom på rundlund@swbell.net eller slå en signal på 08 – 500 253 03 Tell him RonnyBGoode sent you!

Ja, faktiskt hade även bokbussen kommit till marknaden. Men det är inte den vanliga bussen från biblioteket utan ”Automoboken” – en rullande bokhandel specialiserad på motorlitteratur. Bokhandlare Bengt Nilsson började som en del av sin egen bilhobby att sälja prylar på olika swap meets och gled så småningom över mot böcker. Nu har han drivit sin motorbokhandel i fyra år och säljer även via hemsidan. Men den fysiska affär han tidigare hade har numera lagts ner och han koncentrerar sig på mobil bokförsäljning samt webben.

Försäljning, ja. Kanske jag skulle försöka kränga något själv också….  Jodå, det gick faktiskt att sälja vinylskivor även i denna värme. Här är det Blomman som kompletterar sin countrysamling.

Ford Galaxie Cab 1964 – en bil som är helt rätt en dag som denna.

Ja, vad väntar ni på? Denna marknad pågår 7.00-22.00 i morgon lördag så åk till Tullinge, för bövelen! Är du det minsta intresserad av gamla härliga bilar så väntar dig en högtidsstund. För att inte tala om allt ”skräp” du kommer att ha med dig hem…

Vi ses i Tullinge i morgon lördag, den 26 juli anno 2008!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 1. 6 Responses to “Ett motorhistoriskt evenemang på flygfältet”

 2. Hade ingen aning om att du var så motorintresserad… trodde mest att det var vinuýl och lite lagomnostalgi…

  By Gubben on Jul 26, 2008

 3. Dodgen är en 37:a , och då hade dom för länge sen slopat tillnamnet Brothers. och japp Ingo hade en excalibur, en av de första. modellen hette Excalibur SS å byggdes på Studebaker-bas, senare på vanlig cheva-mekanik , ser ut att vara en tidig phaeton det. bra repotage, nu är vi alltså ungefär tre i Sverige som skriver om såna här träffar…

  By Mårten on Aug 15, 2008

 4. Tack för info! Angående Dodgen så satt faktiskt ett Dodge Brothers-märke baktill på bilen. Då är frågan om detta normalt fanns med även efter namnändringen eller om det är renoveraren själv som satt dit det?

  By ronnybgoode on Aug 16, 2008

 5. intressant!

  By Ola on Jul 23, 2009

 6. Hejsan! Till intresse skulle jag vilja fråga ifall du vet av någon som äger en fungerande bil från 30-talet runt Umeå trakterna. Skulle vilja få tag på en till balen.

  Mvh Hanna Eriksson

  By Hanna on Jan 28, 2014

 7. Hej Hanna! Nej, jag känner personligen ingen i Umeåtrakten som har en sådan bil. När är balen? Vi får väl lägga ut ett upprop och se vad som händer…

  By ronnybgoode on Jan 28, 2014

Post a Comment