Teknik är ett gissel!

July 29, 2008 – 1:08 pm

Tänk så enkelt det skulle vara om saker och ting fungerade som de ska. Så mycket tid man skulle spara – och så mycken frustration man skulle besparas. Ibland händer det att jag blir aningen avundsjuk på dessa tusenkonstnärer som klarar av att reparera allt möjligt som går sönder, med eller utan manual/kopplingschema. Men själv brukar jag intala mig att jag har andra kvaliteter och att teknik är något för tekniker.

Jag har länge umgåtts med planer på att börja digitalisera min vinylsamling. Efter att ha prövat med två olika datorer utan att någon av dem hittade ljudkortet så köpte jag en begagnad Dell med inbyggt ljudkort. Ja, det fungerade faktiskt och jag började så smått med att spara ner inspelningar från minidisk på hårddisken. Nästa steg skulle förstås bli att börja överföra utvalda vinylskivor till digitalt format. Men det skulle visa sig att vägen dit inte var helt spikrak.

Först visade det sig att min gamla skivspelare började tappa farten. Utsliten drivrem, blev min diagnos. Dessutom låg ett konstant brum på vilket jag tolkade som dålig jordning. Lyckligtvis så var det denna lördag loppis borta i byn och jag åkte dit, givetvis för att leta mera vinyl, men tanken fanns ju också att kanske en skivspelare skulle dyka upp bland fynden.

Tro det eller ej, men där fanns faktiskt en betydligt fräschare skivspelare än min egen och därtill till det facila priset av hundra kronor! Kunde det vara möjligt att problemet löst sig så till den milda grad snabbt och lätt?

Nej, det kunde det inte!

När jag kopplade in min nyinköpta skivspelare så visade det sig att inget ljud kom ut ur högtalarna. Felsökning inleddes så logiskt som jag förmådde och jag kunde konstatera att pickupen från denna spelare fungerade alldeles utmärkt på min gamla skivspelare. Nästa steg blev alltså att mitt loppisfynd fick släppa till drivremmen, som visade sig vara ny och fräsch och dessutom passade på min gamla spelare. Helt plötsligt var det alltså ljud i skällan igen. Men brummet fanns kvar….

Strunt samma, tänkte jag. Så länge musiken spelade så hördes det ju knappt och jag tyckte det var minst lika njutbart att spela mina vinyler ändå. Första inspelningen som lades över till hårddisken blev den tidigare omnämnda engelska versionen av Klas-Göran eftersom jag lovat grandprix63 en ljudfil av denna. Med en känsla av att ha uppnått någonting stort mejlade jag så iväg filen. Tacksvar kom, tillsammans med ett litet påpekande om att det fanns ett litet brum i bakgrunden….

Nu fanns inte längre något återvändo. Min skivspelare skulle jordas! Lika bra att fixa allt innan jag börjar digitaliseringen av min skivsamling på allvar. Det skulle ju vara för tragiskt att behöva göra om alltsammans om man betänker att antalet skivor i samlingen uppgår till flera tiotusental. Så jag började skruva isär loppisfyndet och såg hur jordkabeln var fastskruvad i chassit. Detta borde rimligtvis fungera även på min gamla skivspelare. Sagt och gjort. Jag hittade en lämplig skruv som inte verkade ha någon annan funktion att fylla än att hålla fast en metallplatta och bestämde mig för att detta borde bli en bra jordningspunkt.

Nå, försvann då brummet? Jodå – men dessvärre även musiken! Det visade sig att efter mitt ingrepp så vägrade skivtallriken att rotera. Efter att ha vänt ut och in på maskineriet i timtal så har jag nu så smått börjat förlika mig med tanken att jag inte får fart på eländet. Där har man för att man ger sig in på saker som man inte behärskar. Dessutom sätter vinylabstinensen in på allvar när man inte har tillgång till en fungerande anläggning. Helt plötsligt kan jag drabbas av en drift att lyssna på en LP som stått i skivhyllorna utan att spelas i mer än tjugo år, väl vetande att det inte låter sig göras.

Ja, vad gör man? Hur stor är chansen att än en gång hitta en loppis där en skivspelare finns till salu – helst en som fungerar, denna gång? Eller ska jag börja botanisera i stereoaffärerna direkt? Vinylspelare lär knappast vara någon storsäljare idag.

Teknik är ett gissel….

Här kommer i alla fall resultatet av mitt första försök med vinyldigitalisering, via grandprix63:

Tags: , , , ,

 1. 6 Responses to “Teknik är ett gissel!”

 2. Hej igen! Försöker inte att vara någon messerschmitt utan bara hjälpa till;

  Vad har du för kablar ut ifrån grammofonen? Är det inte alltför gammalt bör du ha två RCA-pluggar (en röd och en vit) på en sladd men det ska också finnas en tunn sladd med.

  Den ska kopplas till jordingången på förstärkaren. (förstärkaren till din hifi-stereo i bokhyllan) Sen kopplar du stereon till datorn. Ta RCA-utgången “tape out” om det finns, vidare till “line in” på ljudkortet.

  Finns det ingen grammofonjord på förstärkaren eller om du kopplar grammofonen direkt till datorn måste du ha en s.k. RIAA-förstärkare emellan, annars blir det risigt ljud.

  Hoppas du blev hjälpt eller så blir någon annan läsare hjälpt av detta.

  Kul bild förresten. Igenkänningsfaktorn är stor. Undrar hur många tekniska prylar man “lagat” och burit iväg till soprummet genom åren?

  By grandprix63 on Jul 29, 2008

 3. Jodå, så långt är jag med. Jag löste faktiskt problemet med jordningen men sedan slutade tallriken att rotera. Jag har även testat “loppisspelaren” igen, med samma resultat som tidigare. Bara ytterst lite ljud i en högtalare men inget som går att göra något av. Kablarna ut från spelaren verkar OK och pickupen fungerar. Jag har inte heller kunnat hitta några lösa trådar eller anslutningar inne i spelaren så frågan är var felet ligger. Förstärkaren fungerade ihop med den andra vinylspelaren men inte med “loppisspelaren”. Man kan bli snurrig för mindre….
  Någon som har en begagnad fungerande vinylspelare att sälja? Läget är akut….

  By admin on Jul 29, 2008

 4. Skivspelare är kanske inte så svårt att hitta, men kanske inte till rätt pris. Nya finns att köpa, ofta med inbyggd riaa-förstärkare numera… nya förstärkare har inte dessa inbyggda längre!
  kolla av blocket.se, du skall väl hitta någon som passar.

  By Farbror Sid on Jul 29, 2008

 5. Vilken historia, hehe.
  Men innan du för över dina tusentals vinyl: Jag började föra över några vinyl till datorn men gav upp då jag insåg att varje skiva blev en fil som sedan skulle klippas upp låtvis. Helst ska man väl köra något antiknasterfilter på allt också. Det hela är tidskrävande som få saker på denna planet!

  By Car Bil on Jul 30, 2008

 6. Tycker faktiskt du donade och fixade riktigt bra.
  Fast jag skulle förståss väldigt gärna vilja höra
  något annat än … , men jag låter en rolig blogg
  vara min bonus idag.

  By ginger06 on Aug 3, 2008

 1. 1 Trackback(s)

 2. Aug 17, 2008: Bulletiner från Vita Huset » Blog Archive » Vinnare i vinyltävlingen

Post a Comment