Party time i Vita Huset – Friday night bloggdio

August 22, 2008 – 9:26 pm

Äntligen Fredag, som Robinson Crusoe sa. För att få upp den rätta partystämningen så bjuder Vita Huset på en salig blandning musik där den röda tråden är att den får en i stämning. Sedan spelar det ingen roll om det är 50, 60-, 70- eller 2000-tal, bara det låter rätt. Så låt oss omgående kasta oss in i händelsernas centrum och släppa fram kvällens första band. Här kommer the Georgia Satellites med en som jag tycker klart godkänd version av en gammal klassiker.

Låten skrevs ursprungligen av en viss Chan Romero från Billings i Montana, USA. Jag gjorde en radiointervju med mannen i fråga vid ett tillfälle och när jag väl hittat rätt band i röran så kan vi återkomma till ämnet. Tilläggas kan, att i Sverige hade gruppen Maori Hi Five från Wellington, Nya Zeeland också en hit med denna låt. Gruppen turnerade 1963 i svenska folkparker och besökte då bland annat en så exotisk plats som Iggesund, Hälsingland!

Mera musik åt folket! En annan grupp som fick en stor hit med ovannämnda låt var Swinging Blue Jeans. Tro det eller ej men gruppen startade som ett tradjazzband år 1958! Här framför de en annan av sina hitlåtar: You’re no good. Linda Ronstadt fick även hon en hit med denna låt.

Linda Ronstadt, ja. Varför inte släppa in henne också innan vi går vidare. Hon bjuder här på en cover som vi främst känner igen med the Everly Brothers.

En tjej som figurerat flitigt i flera nostalgiska bloggar kommer här. Ja, visst känner vi igen låten men den är inte fullt så vanlig på tyska.

Vi är snart tillbaka med mera musik efter meddelandet från våra sponsorer:

Connie Francis var ju också en tjej som slog stort i Tyskland och sjöng in låtar på tyska – för att inte tala om en massa andra språk. Ja, hon gjorde till och med ett par låtar på svenska – vilka jag ska be att få återkomma till. Från Connie Francis till the Ramones kan steget ibland vara ganska kort, i alla fall i denna kanal.

Ramones kommer jag mycket väl ihåg från en minnesvärd kväll på salig Ritz i Hotell Malmens källare, Stockholm 1984 då grabbarna bland annat bjöd på en riktig röjarversion av California sun som fick hela hotellet att skaka. Apropå denna låt: här en version som jag misstänker att ytterst få av er har hört eller sett.

Och därmed har det blivit dags att släppa fram Bröderna Alvin och the Blasters!

Om någon grupp kvalificerat sig för titeln supergrupp så skulle det väl vara konstellationen Traveling Wilburys. Fem musiklegender för samma pris som en. Här kommer en låt som ni hört förr.

Från en musikalisk familj kommer denna tjej. Hennes far var rockaren Marty Wilde och mamma Joyce Baker var sångerska i the Vernon Girls som förutom att de gjorde egna skivor körade bakom andra artister. Brorsan Ricky blev kändis i Sverige med låten I am an astronaut om någon kommer ihåg den. Här kommer alltså Kim Wilde och hennes stora genombrott.

Jerka har ju inte varit med än så nu är det verkligen på tiden. Klart festlig sak från den tid det begav sig. Observera att Jerka & Violents knyckt introt från Jay Epae och “Putti putti”.

Följande låt blev väl mest känd med de blåblodiga popadelsmännen The Snobs. Men denna version går heller inte av för hackor. Nog verkar ungdomarna ha riktigt kul på sina möten.

Personligen tycker jag att Pink Floyd var roligare när Syd Barrett fanns med och därför är också Piper at the gates of dawn (deras första) den enda PF-LP jag har i samlingen.

Den här tjejen tyckte jag hade en väldig formåga att snickra ihop bra låtar och hon sjöng bra. Tyvärr finns Kirsty McColl inte med oss längre då hon påkördes av en racerbåt år 2000 när hon höll på med scubadykning utanför Cozumel i Mexico tillsammans med sina söner. Racerbåten ägdes av den mexikanske miljonären Guillermo González Nova och det var när Kirsty knuffade undan sin son Jamie för att rädda honom som hon själv träffades av båten och förolyckades. Här kommer hon i alla fall med en av sina tidiga hitlåtar.

Låt oss till sist bjuda på lite rockabilly vilket inte är helt fel en fredagskväll.

This is Bloggdio Vita Huset signing off.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  1. 2 Responses to “Party time i Vita Huset – Friday night bloggdio”

  2. Underbart…! Särskilt skoj att se Kirsty, bra låt. Videon har jag inte sett tidigare.

    By Farbror Sid on Aug 23, 2008

  3. Dom där rockabillykillarna känner jag ju, det är Top Cats från Torsby!

    By Mårten on Aug 25, 2008

Post a Comment