Småskalig näthandel

September 4, 2008 – 2:01 pm

Visst var det något idylliskt över små jordbruk som de drevs förr i världen. Ett litet hemman med några åkerlappar, ett par hektar skog. Några kor, grisar och frigående höns. Pålle som hjälpte till både i åkerbruket och i skogen. Ja, en gång gick det faktiskt att livnära sig på sitt lilla hemman. Sedan kom stordriften med kolchosliknande anläggningar och de frigående hönsen tvingades in i värpfabriker. Grisar och kor fick se allt mindre av naturen och övergick från att ha varit individer till att bli produktionsenheter. Hemmansägarens små åkerlappar togs över av storjordbruken i lönsamhetens namn eller lades i träda. Pålle ersattes av maskiner.

Ja, ursäkta att jag svävar ut i dagdrömmar. Detta inlägg skulle ju handla om näthandel. Vad tänker du på när du hör ordet näthandel? Entreprenörer med kontor vid Stureplan. Riskkapital. Börsnotering. Nätbutikslösningar. IT-konsulter. Dyrt! Näthandel är verkligen inget för vem som helst, kanske du tänker.

Joho då! Du kan vara näthandlare inom fem minuter om du vill – utan att det kostar dig ett öre. Kanske ger inte denna metod så stor status i näthandlarkretsar men tro mig, det fungerar.

Säkert har du någon gång varit på en loppis eller kanske till och med stått där och sålt prylar själv. Kanske har du till och med vid tillfälle sålt något på Tradera? Ja, då har du ju redan en viss erfarenhet av näthandel. Men tro mig, du behöver varken Tradera eller eBay för att sälja prylar på nätet. Den stora fördelen som dessa aktörer framhåller i sin marknadsföring är att de erbjuder en mängd potentiella kunder till det du vill sälja därför att så många köpare samlas på samma ställe. Visst, men de erbjuder också en hård konkurrens från många andra säljare. Du kan jämföra det med att stå på en stor loppis med hundratals bord jämfört med att sälja från ditt eget garage.

Jaha, men är det då inte självklart att en loppis med hundratals olika säljare drar till sig ett större besökarantal än din garageloppis? Inte nödvändigtvis. Det beror på främst tre saker:

– Hur bra du marknadsför din garageloppis.
– Hur nischad den är.
– Ditt nätverk.

När du väl lyckats dra ett stort besökarantal till din garageloppis så har du även eliminerat konkurrensen från andra säljare.

Låt oss flytta över dessa tankegångar till nätet. Hur kan du sälja prylar på nätet utan att blanda in Tradera eller eBay samt komma undan försäljningsprovisioner och avgifter samtidigt som du eliminerar mycket av konkurrensen från andra handlare?

Enkelt! Starta en blogg!

Festligt nog så tänker de flesta som vill tjäna pengar på sitt bloggande i termer av reklamförsäljning, AdSense och liknande. Men om det nu handlar om en potentiell intäkt på några dollar per tusen klick på en AdSense-annons så låter det ju onekligen som om det skulle gå fortare att få in dessa pengar genom att plocka tomburkar och dessutom få en massa frisk luft samtidigt… Men kanske är AdSense en bra affär för många av er? Hör av er med erfarenheter och kommentarer!

Börja med att starta en blogg! Blogger är ett snabbt och enkelt sätt att komma igång och jag har kunnat konstatera att den snabbt når bra resultat i sökmotorn Google, Ja, fattas bara annat – det är ju för bövelen Google som driver Blogger! Givetvis kan du även använda din befintliga blogg och göra den kommersiell utan att lägga in annonser. Nej, du genererar intäkter helt enkelt genom att sälja prylar via bloggen.

Men stopp nu, tänker du…. Det skulle väl ändå inte se seriöst ut? Vad skulle mina bloggvänner säga? Lite AdSense-annonser kan de nog köpa men detta vore ju att sälja ut sig själv helt och hållet. Jag skulle förlora läsare på kuppen!

Tro mig, risken är minimal.  Inte tror jag att dina vänner tittar snett på dig för att du stått på en loppis och sålt prylar. Nej, inte ens om du står regelbundet på en loppis och säljer. Tvärtom är det ju ett perfekt sätt att umgås med andra människor och dessutom få nya kontakter. Men om du nu upplever att detta skulle bli ett för stort intrång i din integritet så kan du mycket väl starta en separat blogg för försäljningsverksamheten. Eller flera bloggar. Du kan också varva dina vanliga bloggskriverier med inlägg där du säljer av en del saker ibland.

Vad ska jag sälja då? Ja, vad skulle du sälja på Tradera? Du kan lägga ut bilder på prylarna på din blogg, ja till och med videosnuttar och ljudfiler, beroende på vad det är du vill sälja. Skillnaden är att detta inte kostar dig fem öre om du använder en gratis bloggtjänst eller kanske ett gratis bloggverktyg som WordPress på en befintlig domän. Det senare är något som jag rekommenderar och jag återkommer till ämnet i kommande inlägg. Om du har ett specialintresse och kanske samlar på något särskilt så kan du mycket väl få en extraintäkt genom att sälja av relaterade saker via din ”loppisblogg”. Vare sig det handlar om prydnadsföremål, frimärken, mynt, veteranbilar, bensiniana eller vad det nu kan vara.

Själv har jag alltid varit något av en samlare och som hängiven musikfantast så blev skivsamlandet snart en stor passion. I början bytte jag skivor med andra samlare och så småningom började jag sälja av dubbletter och sådant som jag själv inte ville ha genom att kopiera upp skivlistor som jag skickade ut till intresserade. När Internet kom igång så var jag en av de första i Sverige att sälja vinylskivor på webben och sidan finns fortfarande kvar.

Visst, min skivsida kan tyckas något amatörmässig och out-of-date. Inte en nätbutikslösning i sikte. Bara vanliga html-dokument. Men fördelen är att dessa hela tiden kommer upp högt i Google när man söker på artister och låttitlar. Visst skulle det gå att optimera sajten på många sätt, inte minst genom att inte bara ange priserna i SEK. Men det fungerar – och trots allt är detta bara en del av min egen samlarhobby och ingen heltidssysla. En småskalig skivsajt, lagom för mina behov och lite smått idyllisk. Precis som gårdagens jordbruk.

I nästa inlägg ska vi titta närmare på ett konkret exempel på hur en försäljningsblogg kan läggas upp.

Läs även vad andra bloggar skriver om , , , , , , ,

Prenumerera på min blogg (RSS) och Kommentarer (RSS).

Tags: , , , , , , , , ,

Post a Comment