Solnamässan – ett eldorado för skivfantaster

September 10, 2008 – 8:41 pm

För många är älgjakten årets höjdpunkt. Men för oss vinyljägare så handlar det om andra värden. Vi ser ständigt fram emot kommande skivmässor och en ledande mässa i Sverige är Solnamässan som arrangeras i Solna Sporthall vår och höst. För många handlare och samlare är detta enda gången som man ses personligen under året.

Det råder febril aktivitet runt Solnahallen på morgonen den 8 mars, den internationella kvinnodagen. Är skivsamlande förresten en mansdominerad hobby? Nej, både bland säljare och köpare tycks det kvinnliga inslaget vara stort. Medan lastkärrorna går i skytteltrafik ut och in genom portarna och tunga vinylbackar kånkas från bilen fram till bordet så byggs så sakteliga dagens mässa upp och köande besökare börjar samlas framför entrén. En jättelik marknadsplats fokuserad på skivor och musik. Vilken musikälskare och skivnörd kan motstå något sådant?

 

Jag är själv med på säljarsidan, låt vara för att i första hand finansiera eget vinylmissbruk. Utan att ha koll på hur många skivmässor jag varit med på under åren så är det varje gång med en känsla av igenkännande vi entusiaster kommer till en mässa. Precis som gnistan hos alla marknadsknallar vaknar till liv inför varje ny säsong när det är dags att ge sig ut på turné så väcks den samma skivglöden på allvar hos oss musikentusiaster och samlare när det drar ihop sig till skivmässa. Förutom att det alltid är trevligt att träffa alla likasinnade, både handlare och kunder som man i stort sett aldrig ser annars, så finns hela tiden jaktinstinkten där. Vad ska jag lyckas hemföra från mässan idag? Vilka guldkorn ska införlivas i samlingen?

Många samlar väldigt nischat, till exempel på vissa artister. Men då vill dessa samlare oftast ha precis allt med sina idoler. Väldigt många samlar på Beatles, vilket med tanke på gruppens världsvida framgångar är ganska naturligt. En av säljarna har letat sig hit till Solna från England. Rob Batchelor har handlat med Beatles-relaterade saker i över tjugo år och säljer förutom skivor alla möjliga andra samlarprylar du kan tänka dig. Vad sägs till exempel om ett medlemskort i original från 1964 i The Cavern Club i Liverpool, där Beatlarna började sin framgångsrika karriär?

Som hängiven Beatles-fan tycker förstås Rob att det är underbart att kunna hålla på med sitt intresse på heltid. Utöver försäljning  via webben och mässor så anordnar han också ett stort Beatleskonvent i London. Mera information hittar du på hemsidan www.beatlesdays.com.

Det är inte bara skivor som säljs på Solnamässan. Liska från Premium Förlag ställer ut förlagets rikhaltiga sortiment av referensböcker för musikälskare och skivsamlare och denna dag vill hon gärna puffa litet extra för Stora Rock’n’Roll-boken som nyligen kommit ut. Boken presenterar de svenska rockkungarna från 1955 till 1963 och är förstås härlig läsning för nostalgiker och skivsamlare. Dessutom finns en CD-box med gamla kul inspelningar som komplement till boken. Förlaget är ett entusiastbolag som i första hand säljer till samlare och via skivhandlare. En nisch som till exempel svenska rockkungar kan tyckas smal men förlagets böcker går åt rätt bra tack vare trogna kunder som återkommer när nya titlar kommer ut och samlar på dem. Vissa tidiga utgångna titlar i förlagets produktion betingar redan höga priser på samlarmarknaden.

Även om jag själv är här för att sälja så börjar jag givetvis dagen med att gå runt och fynda hos andra säljare. Det är en riktig rush när alla handlare går runt och botaniserar i varandras sortiment och även idag blir det naturligtvis nya objekt att hemföra till skivsamlingen. Under mitt bläddrande i skivbackarna träffar jag på en gammal bekant som turnerat på skivmässor under många år. Ja, han var faktiskt med redan på den allra första skivmässan i Sverige 1981 som gick av stapeln i Hova i Västergötland (Stikkan Anderssons födelseort). Conny Meyer från Kungsör berättar att han åker på mässor för att finansiera eget samlande och konstaterar att vad som kommer in på försäljningen omedelbart plöjs ner i mera skivor. Han har samlat sedan 60-talet och är främst intresserad av engelsk musik inom genrerna 60- och 70-tal, progg, folk och beat. Utöver på skivmässor så säljer han även tidvis på Tradera och tycker att det går hyfsat bara man har bra material. På grund av konkurrensen från andra säljare så är det svårt att sälja standardmaterial på Tradera medan det däremot kan gå att få bra betalt för rariteter. Här visar Conny upp en godbit ur försäljningslagret: MUSICA ELETTRONICA VIVA med LP:n  ”Leave the city” på franska bolaget BYG från 1970. Kan närmast beskrivas som en “rare Fransk experimental electronic psych avante garde LP”! Skivan är mycket eftertraktad av samlare i denna genre!

En av de mera långväga gästerna denna dag kommer från Japan. Han visar här upp två mycket ovanliga japanska utgåvor med Carola och berättar att han tidigare under dagen sålde en japansk Johnny Cash-singel för över 5 000 kronor till en svensk samlare. Som han uttrycker saken: ”I came here with Cash and I got cash with me home”.

Väggarna är på många ställen dekorerade med skivomslag. Ute efter punksinglar? It’s all here!

Goofin’ Records från Finland är ett entusiastbolag som är fokuserat på rock’n’roll, rockabilly och liknande. Man ger också ut egna skivor och utöver skivor så säljs en hel del merchandise, T-shirts, retroskyltar etc. Klart intressant bord att stanna till vid för 50-talsnostalgikerna.

Snart börjar besökarna välla in och de sprider ut sig i lokalen i sin jakt på nya plattor till samlingen. Det blir tidvis riktigt hektiskt bakom försäljningsborden men samtidigt är det mycket stimulerande och en hel del skivor har redan hemförts till den egna samlingen och ligger i tryggt förvar under bordet. När det så småningom lugnar ner sig och börjar dra sig mot avslutning så är det dags att göra en ny runda och leta vidare bland osålda skivor. I sista minuten är det alltid läge att pruta och det går ofta att handla riktigt billigt.

Före stängningsdags talar jag också med arrangören Johnny Sandberg och han är nöjd med dagens besökssiffra på mellan 1 500-2 000 besökare. Den allmänna trenden tycks vara att den avtappning av besökare som kunde ses med början 2004 nu har avtagit och läget har stabiliserat sig. Dessutom har han sedan cirka två år tillbaka sett hur inslaget av yngre besökare ökat markant. En annan observation är att CD-skivan faktiskt håller på att gå tillbaka och att vinylen flyttar fram sina positioner, även om det är i mindre skala än så länge.

Det ser alltså ut som om skivmässorna kommer att leva vidare och att nya generationer börjar upptäcka hur kul detta faktiskt är. Om du ännu inte har besökt Solnamässan så är det dags igen lördagen den 27 september. Mera information hittar du på www.sunjay.se.

Vi ses i Solnahallen den 27 september!

Läs även vad andra bloggar skriver om , , , , , ,

Prenumerera på min blogg (RSS) och Kommentarer (RSS).

Tags: , , , , , , , , , , , ,

 1. 6 Responses to “Solnamässan – ett eldorado för skivfantaster”

 2. Tack.
  Kul läsning och intressant.
  Förhoppningsvis är man i stan den 27:e …
  Då blir det några volter runt efter Volt!!

  By josephzohn on Sep 10, 2008

 3. Åh, vad roligt, åh vad roligt, åh vad roligt! Om jag har tid och kan åker jag dit den 27/9.

  By Lussan on Sep 10, 2008

 4. Hejsan Svejsan,

  Du får gärna säga till om du letar efter något ifrån Frankrike, 2 ggr i månaden finns det loppis här och jag har sett bra grejor inom vinylen.

  Förövrigen håller jag ett öga med vinyl med Gitte Hänning, gärna ifrån Sverige, har allt tysk och dansk.

  By pia-charlotte on Sep 11, 2008

 5. Josephzohn: Ja, du hittar säkert något med Bröderna Volt i Solnahallen. Urvalet är otroligt!

  Lussan: Klart du ska komma! Tar du med en Lussankaka? Vad sägs om att byta en mot vinyl?

  Pia-Charlotte: Tack för erbjudandet! Ja, jag återkommer med en lista på franska skivor som jag söker och ska inventera vad jag har med Gitte. Säkert kan vi göra lite byten.

  By ronnybgoode on Sep 12, 2008

 6. Förra gången det var skivmässa i solna var jag där och gjorde grymma fynd, så det blir självklart en repris 27 sept, fast denna gång blir vi ett helt gäng som går..ännu roligare alltså.

  By Maiden !!! on Sep 22, 2008

 7. Maiden !!!: Låter bra! Då ses vi alla i Solna.

  By ronnybgoode on Sep 22, 2008

Post a Comment