Fredag igen: dags för Bloggdio från Vita Huset

September 26, 2008 – 11:45 pm

Skivauktionen är över men det går att vara med i vinyltävlingen fram till midnatt. Maila, vet jag! Och nu blir det bloggdio. Först ut är gamle countryhjälten Buck Owens som var ansvarig för vad som kom att kallas ”The Bakersfield Sound”. Staden ligger faktiskt i Kalifornien, en plats som man kanske inte direkt förknippar med country. Här bjuder i alla fall Buck på två låtar på en gång och den första gjordes även av Beatles med Ringo på sång.

Över till något helt annat: Bröderna Gibb från Australien och en av deras stora hits:

Bobby Helms minns vi väl främst för ”Jingle bell rock” som de flesta amerikanska radiostationer dammar av när det lackar mot jul. Men han gjorde även en del annat, som till exempel denna låt från ”Town hall party”.

Även i England körde man en del kul TV-shower på 50-talet. Här ett klipp ur ”Six Five Special” från 1958. Programmet producerades av Jack Good, som bland annat var turnéledare för Tommy Steele’s Sverigeturné. Under turnén kompades Tommy av John Barry Seven – bandet som främst blivit berömt för många filmlåtar och kanske särskilt temat till den första Bond-filmen. Här kommer grabbarna med ett par vokala låtar för omväxlings skull.

Den alerte Jack Good producerade även en liknande show, “Oh boy”, för den kommersella kanalen ITV 1958-59 och här ser vi ett urval av medverkande artister, bland annat en ung Cliff Richard, Dickie Pride och Kim Wilde’s farsa, rockaren Marty Wilde som “Three cool cats”. Vi ser även Don Lang samt Neville Taylor & Cutters. Programmet sändes den 30 maj 1959.

Oavsett vad man tycker om hojåkarfilmer så måste man ju erkänna att de ofta bjöd på härlig musik. Här öppningssekvensen från ”De vilda änglarna” och ”Blues theme” exekverad av Davie Allen & Arrows.

Från motorcyklar till “The Motor City” Detroit är steget inte särskilt långt. Följande låt brukade the Who ofta ha med i sina live-framträdanden men här ser vi Martha Reeves och Vandellas med ”Heatwave”.

Här har vi bandet som fick en dans uppkallad efter sig: Freddie & Dreamers. Men det är inte DEN låten som kommer utan en något ovanligare sak, dessutom i färg.

En av ursprungsmedlemmarna i the Shadows bröt sig loss för att öppna eget och här ser vi basisten Jet Harris framföra ”Main title theme”.

Apropå Cliff och Shadows, ja. Här ett litet klipp ur filmen ”Wonderful life” – tyvärr med något burkigt ljud. Vid denna tid hade John Rostill tagit över som basist efter att ha avlöst ”Licorice” Locking som i sin tur avlöste Jet Harris. Känner ni förresten igen Cliffs danspartner? Jo, det är ju Susan Hampshire, sedermera känd som Fleur i ”Forsytesagan”.

Vad sägs om lite tyskt på detta. The Rattles hade en liten hit med denna låt i Sverige 1970.

Vi håller oss kvar i Tyskland. Sten & Stanley satsade en tid på en internationell karriär och Sten Nilsson sjöng till och med in en singel under namnet Stan Nelson! 1966 framträdde gruppen i programmet ”Beat Beat Beat” i tysk TV och framförde då bland annat denna låt.

Synd bara att ingen ännu tycks ha lagt ut ett videoklipp på YouTube av deras instrumentalrockrökare ”Wiggy woogie” som de körde i samma program. Men man kan ju inte få allt. Däremot kan vi bjuda på ett klipp med ett annat band som var med i samma program som ”kanonerna från Bofors”. Nämligen the Kinks!

Här ska vi kolla på en skivinspelning och det är “Lonely Johnny” själv, John Leyton, som spelar in vad som inte blev någon större hit, “Lonely city”. Värt att notera är också att en viss Helen Shapiro står och kikar in genom studiofönstret.

Avslutningsvis ett klipp från “Top of the pops” 1965 med Del Shannon. Ungdomarna verkar dock måttligt intresserade….

This is Bloggdio Vita Huset signing off.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 1. 4 Responses to “Fredag igen: dags för Bloggdio från Vita Huset”

 2. YouTube är verkligen en guldgruva!
  Jag googlade förresten på The Bee Gees och hittade det här på Wikipedia:

  “Familjen Gibb levde på ön Isle of Man när de tre bröderna föddes. De flyttade sedan till Manchester. Det var här bröderna Gibb började uppträda i mitten av 1950-talet. Det var i samband med ett biobesök som de tre bröderna fick se barn gå upp till scenen och mima till skivor mellan visningarna. När de vid ett senare tillfälle hade kommit överens med biografföreståndaren om att låta dem göra det samma råkade de tappa skivan på vägen dit vilket ledde till att de fick sjunga på riktigt.”

  Småroligt det sista. Om det är sant. 🙂

  By Lussan on Sep 28, 2008

 3. Lussan : Ja, även om det inte är sant detta med bröderna Gibb så är det en bra historia. Och vad gäller YouTube så visst är det bra. Synd bara att det går ner så ofta, särskilt på söndagar.

  By ronnybgoode on Sep 28, 2008

 4. Jag tror att YouTube fyller en stor kulturell bildningsfunktion även för ungdomar i och med att alla dessa gamla klipp blivit tillgängliga.

  By Peter Harold on Sep 30, 2008

 5. Peter Harold: Jo, det tror jag också. Svårigheten är väl att det är något oöverskådligt. Man måste fortfarande vet vad man ska leta efter.

  By ronnybgoode on Sep 30, 2008

Post a Comment