Något försenad Bloggdio från Vita Huset

October 11, 2008 – 12:30 am

Tänk vad tiden går fort. Det känns som om det var i fredags det var fredag och nu är det ånyo dags för en Bloggdio från Vita Huset. Efter förra fredagens experiment med enbart icke-YouTube-material så tänkte jag denna gång blanda innehållet och hoppas att du tuben sköter dig. Om inte annat så spar det på serverutrymmet att anlita dig.

Låt oss börja kvällens botaniserande i musikhistorien med ett klipp från filmen It’s all over town som kom 1963. Här ser vi The Hollies tidigt i karriären samt två bilreparatörer som nog skulle ha ägnat sig åt något helt annat.

Säger er namnet The High Numbers något? Eller kanske The Who låter mera bekant? Här kommer grabbarna i en tidig livesnutt från 1964 f.MG (före ”My Generation”).

The Who var ju berömda bland annat för att slå sönder sina instrument. Men även Yardbirds kunde hemfalla åt sådana excesser ibland. Åtminstone som i detta klipp där Jeff Beck ilsknar till över en krånglande förstärkare. Här ser vi för övrigt både Jimmy Page och Jeff Beck på scen tillsammans.

Louise Cordet blev väl aldrig så där jättekänd i Sverige men Gunnar Kinch gjorde i alla fall en cover på hennes I’m just a baby. Här ser vi Louise framföra ett av sina mera obskyra alster: Which Way The Wind Blows.

Här sticker vi emellan med ett Vax från Vita Huset. Jodå, även Norge gjorde rocklåtar på den tid det begav sig och här kommer självaste rockdrottningen från andra sidan kölen: Nora Brockstedt.


norabrockstedt_rockogrullparing1

En av de största hitlåtarna från Joe Meek’s studio R.G.M. blev Johnny remember me med John Leyton som faktiskt fortfarande är riktigt aktiv. Han framträdde bland annat i Solnahallen tidigare i år.

Från R.G.M.-studion på 304 Holloway Road i London över till Åland. Ja, det är ingen mindre än Ålands egen rockkung som nu ska framträda. Sixten Jansson och Don’t stop the music.


sixten_dontstopthemusic

En suverän kvinnlig singer-songwriter är Jackie De Shannon som började sin kariär som mycket ung och bland annat gjorde en rivig rocklåt, Buddy, som 14-åring 1958. En viss anknytning finns till Jimmy Page, som var med tidigare i kväll tillsammans med Yardbirds. Han och Jackie hade nämligen litet kuttrasju för sig under hennes tid i England i mitten av 60-talet och de skrev även ett par låtar tillsammans. Tidigare lär hon ha dejtat Elvis och även varit rätt tjenis både med Rick Nelson och Everly Brothers. Här kommer hon med en trevlig sak som heter Should I Cry.

Ja, Jackie är så bra att hon får komma med igen. Denna gång i vinylformat från Vita Huset’s arkiv. Vågar vi gissa att det är Jimmy Page som sköter gitarren på denna inspelning?


jackiedeshannon_itslovebaby 

För en tid sedan så var vi i flera bloggar inne på ämnet twist och jag vill minnas att även Fortsätt twista med Martin Ljung och Brita Borg kom på tal. Jag minns inte om någon la ut själva låten men om inte annat så finns skivan här i arkivet så vi kan ta den en annan gång. Nu ska det bli en annan twistare, nämligen Jack Hammer. Med hänvisning till ovanstående så tror jag nog att ni känner igen låten. Dessutom är den där dåliga vitsen om ”håll käften unge, annars spikar jag fast den andra foten också” som svar på ”pappa, varför måste jag springa i cirklar hela tiden” betydligt äldre än jag trodde. Varför förstår ni när ni har hört denna låt


jackhammer_twisttalk

OK Tuben, nu är det din tur! Ett Liverpoolgäng som spelade in flera av Jackie De Shannon’s låtar och fick hits med dem var The Searchers. Här ska vi få se hur det kunde gå till när grabbarna spelade in sina hitlåtar.

Givetvis måste vi ju köra något Vetlandarelaterat som Josephzohn kan knycka så därför släpper vi fram de voltande bröderna igen. Jag hittar ingen bra bild i hastigheten och skivomslaget saknas så det får bli några gäss till dej…. ja, här kommer några gäss till dej…. (fritt efter Paul McCartney och Ewert Ljusberg).


brodernavolt_flickafranbackafall

Vad är det för ena rackare som smygröker i pojkrummet? Jo det är ju Cub Koda och polarna i Brownsville Station.

Vi avslutar fredagskvällens bloggdio med en riktig rockrökare från 1958. Jesse Lee Turner från Boling, Texas anställdes faktiskt som Jerry Lee Lewis’ chaufför 1957 (också ett sätt att börja en rockkarriär!). Så småningom fick han spela in en s k noveltylåt, The Little Space Girl som kom ut på skivmärket Carlton. Men om det hade funnits någon rim och reson i rockhistorien så skulle B-sidan på denna skiva ha varit A-sida och den skulle ha blivit en jättehit. Det var en version av Hank Ballard’s Sexy ways som många gett sig på och när Jesse Lee gjorde den så fick den titeln Shake baby shake. Ja, mycket bättre än så här vete tusan om det blev 1958 och jag tycker att denna låt är en värdig avslutning på kvällens bloggdio. Take care of each other and be good to your vinyl!


jesseleeturner_shakebabyshake 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 1. 4 Responses to “Något försenad Bloggdio från Vita Huset”

 2. Jag vann ju den voltade auktionen på Tradera, så snart mycket snart ligger (förhoppningsvis) LP:n med Voltarna i en brevlåda nära mig 🙂
  Wunderbaumalainen!!
  Men då jag ännu saknar både skivan och senare även plastssvarv kom ju denna backafalls-mp3 som en klar från en dimmig himmel.

  Nåväl över till den veckas bloggdia! Wunderbaumalainen. Som vanligt.
  Sixtens “Don’t stop the Music” :)) Hur fel hade inte han och hur rätt hade inte min gamle vän han Lenne Broberg när han och hans LeeKingar sjöng “Stop the Music”!!

  Jesse Lee Turner, lysande, har aldrig hört eller hört talas om. Kunde inte låta bli att goggla på honom http://www.rockabilly.nl/references/messages/jesse_lee_turner.htm

  ..och hittade då en sida som både du och han prixxen säkert uppskattar!
  http://www.rockabilly.nl/default.htm

  Efter att ha hört Nora kan man ju fundera över varför det blev sånt stohej i grannlandet när han Charlie Norman boggi voggad till Pehr Gynt??
  Personligen förknippar jag Nora mest med “Tango for to”, som vi gjorde om till ett cabaretnummer på Kanarieöarna i början av 1980-talet!!

  Till sist. Det finns bara en DeShannon och det är Jackie!!

  Sa jag tack.
  Sa jag tack för denna dia …

  By josephzohn on Oct 11, 2008

 3. Trevligt igen… men nog var Jackie vinnaren denna gång med god 2:a Jack Hammer… “Fortsätt twista” ligger hos mig… man hör nu var den låten kom ifrån!

  By Farbror Sid on Oct 11, 2008

 4. Trodde jag var den enda i Sverige som gillade Jack Hammer… Den EP:n på bilden är kanonbra. Det är inte ofta man hittar fyra bra spår på en skiva.
  Visste ni förresten att Jack Hammers största hit var som låtskrivare. Han gjorde “Great Balls Of Fire” tillsammans med Otis Blackwell. Torde väl ha renderat en slant genom åren.

  By grandprix63 on Oct 11, 2008

 5. Tusen tack! Vad glad du gör mig!
  För övrigt är jag imponerad över att du hittar alla dessa klipp och länkar…

  By En Älskarinnas Bekännelser on Oct 12, 2008

Post a Comment