Bokrecension: ProBlogger – tjäna pengar på din blogg

October 13, 2008 – 3:18 pm

PROBLOGGER – Secrets for blogging your way to a six-figure income
Författare: Darren Rowse och Chris Garrett
ISBN 978-0-470-24667-2, 220 sidor.
Förlag: John Wiley & Sons, Indianapolis, IN, USA

Denna bok är ett bra exempel på hur man med hjälp av webben kan samarbeta kring konkreta projekt även om man fysiskt finns på olika platser. Författarna finns i Australien respektive England och från varierande bakgrunder så är de nu framgångsrika professionella bloggare.

Boken fokuserar på hur du kan tjäna pengar på ditt bloggande och innehåller mängder av konkreta råd och tips. Författarna är väl skickade att beskriva detta då de idag är bloggare på heltid och vi får följa deras väg från en mycket blygsam början i bloggosfären mot framgång. Boken handlar alltså inte om företagsbloggar och hur mediet kan användas i marknadsföringssyfte utan ska mera ses som en handledning i hur man som bloggare kan tjäna pengar på sitt bloggande och eventuellt bygga upp ett företag runt sin skribentverksamhet.

Vi får många praktiska tips om att starta en blogg, val av olika plattformar och dess olika för- och nackdelar. Dessutom ägnas mycket utrymme åt tips för själva skrivandet och hur man på bästa sätt kan identifiera och bearbeta sin nisch. En sak som båda författarna framhåller är vikten av att verkligen brinna för sitt ämne och tycka att det är roligt att skriva. Annars blir det snart en tung plikt. Vidare rekommenderar de att identifiera smala nischer i stället för att ge sig in och tävla på områden som redan inmutats av större aktörer.

Det finns många andra vägar än reklamintäkter för att tjäna pengar på din blogg och författarna tar upp ett flertal olika vägar. Huvudsakligen handlar det om två olika typer av intäkter: direkta och indirekta inkomstströmmar. Direkta inkomstströmmar kan till exempel vara:

– Annonsförsäljning
– Affiliateprogram
– Försäljning av produkter eller tjänster via bloggen
– Prenumerationer
– Donationer (jodå, många använder denna metod framgångsrikt)

Några exempel på indirekta inkomstströmmar:

– Frilansbloggande
– Författar- och skribentverksamhet för tidningar och böcker
– Föredrag
– Konsulttjänster

Varje teknik beskrivs initierat och på ett mycket engagerande sätt. Dessutom tar författarna upp ett par företéelser som idag känns ganska främmande för svenska förhållanden men som kommer att vara realiteter i morgon:

– Bygga upp och sälja bloggar vidare. Precis som företag, fastigheter och andra tillgångar så är en välbesökt blogg med goda intäkter en resurs som kan säljas.
– Bloggnätverk. Detta kan vara löst sammansatta nätverk eller företag som säljer syndikerad reklam över ett flertal bloggar inom olika kategorier. Det är vanligt att professionella bloggnätverk anställer bloggare och olika typer av nätverk beskrivs i boken.

Även om du inte är intresserad av att tjäna pengar på ditt bloggande så kan du ha god nytta av bokens alla tips för att marknadsföra och öka trafiken till din blogg. Mycket av vad som beskrivs i boken fungerar lika väl i Sverige som utomlands. Det är bara det att vi ännu inte kommit lika långt i utvecklingen av bloggmediet som en kommersiell resurs och denna bok är en ypperlig inspirationskälla och ett bra referensverk om du verkligen är intresserad av att börja tjäna pengar på din blogg.

Mera om författarna hittar du på deras hemsidor: Darren Rowse och Chris Garrett. Här hittar du även mängder av tips som du har nytta av i ditt bloggande.

Du kan beställa boken ProBlogger här.

Tags: , , , , , ,

 1. 3 Responses to “Bokrecension: ProBlogger – tjäna pengar på din blogg”

 2. Kikade bara in lite här:)

  By Emma on Oct 14, 2008

 3. Finns det inget sätt att göra av med pengar på sin blogg?? 🙂

  By Gubben on Oct 14, 2008

 4. Emma: Kul, kika gärna in igen.

  Gubbe. Jodå! Jag återkommer till ämnet….

  By ronnybgoode on Oct 14, 2008

Post a Comment