Fredag igen – dags för Bloggdio från Vita Huset!

October 17, 2008 – 11:56 pm

Vita Huset har nåtts av rykten att somliga plägar avnjuta starka drycker samtidigt som de avnjuter bloggdioblandningen varje fredag. Huruvida detta stämmer undandrar sig min bedömning men för säkerhets skull så låter vi Christa Berger inleda dagens övningar för att sätta tonen, lägga ribban och visa vägen. Alltså: ställ undan flaskorna nu, gubbar (du med, Gubben!) så går vi strax vidare som vanligt….


christaberger_jagharalskatenyngling

Tack, Christa, för denna upplyftande och stärkande sång. Nu känner vi oss alla redo att vid sunda vätskor kasta oss in i kvällens bloggdio. Ovanstående EP gavs förresten ut till IOGT:s sångfestival i Falköping 1966 och såldes per postorder av Stig Johansson i Skövde. Jag har adressen om någon är intresserad – det kan ju hända att inte alla ex gick åt 1966….

1966, ja! Detta år gick en sann rockare ur tiden. Men många tvivlar på att han gick frivilligt. Bobby Fuller hittades död i sin bil utanför sitt hem i Los Angeles, indränkt i bensin (även invärtes) och svårt misshandlad. Ändå avskrev polisen det hela som självmord! Rykten cirkulerade om maffiakontakter och att någon ”hit man” tagit Bobby Fuller av daga. Han dog kort efter att hans grupp The Bobby Fuller Four fått en hit med denna låt.

Låten skrevs av Sonny Curtis från the Crickets och har senare spelats in av många andra, till exempel The Clash och Wild Angels på 70-talet som kom in på Tio i Topp med sin version. The Bobby Fuller Four kom från El Paso i Texas och de gjorde även en lyckad cover av en annan Sonny Curtis-låt, nämligen Love’s made a fool of you.

Mitt i British Invasion-epoken så fortsatte Bobby och hans band att spela rock’n’roll i samma tradition som en annan känd Texas-man, Buddy Holly. I en intervju när Bobby tillfrågades om vad han tyckte om Beatles så svarade han ”Well, they can’t play rock’n’roll. They come pretty close but they aren’t from West Texas, you know.” Bobby och hans band hade fått sina musikaliska influenser bland annat genom att gå över Rio Grande till Juarez i Mexico på nätterna. På andra sidan floden så hägrade otaliga nattklubbar och andra frestelser. Dessutom fanns ett flertal kraftiga mellanvågssändare på mexikanskt territorium, så kallade border blasters, som pumpade ut rock’n’roll, reklam och svavelpredikanter i en sanslös blandning till de amerikanska radiolyssnarna. Bland annat blev Wolfman Jack känd för en bredare publik via dessa stationer. Så föddes gruppens eget sound: rock’n’roll med ett visst TexMex-stuk, samtidigt influerat av surf- och instrumentalhjältar som the Ventures och Dick Dale.

1964 flyttade bandet till Los Angeles och signades till bolaget Mustang av en viss Bob Keene som tidigare bland annat upptäckt Richie Valens. Bobby Fuller Four blev en mycket populär attraktion på inneklubbarna och var även med i en film tillsammans med bland annat Nancy Sinatra, Bikini Party In a Haunted House. Ack, dessa härliga B-rullar….

Därmed lämnar vi Bobby Fuller Four för i kväll men jag lär säkert återkomma till ämnet. Nu är det hög tid att slå ett slag för svensk dansbandskultur genom att släppa fram några av de stora mästarna: Tom Nordbloms!


tomnordblomskvintett_enlitengulnadlapp

Har du knyckt den nu då, Josephzohn? Bra, då kan vi gå vidare! Följande gäng är synnerligen exotiskt. The Eskimos kom från Godthåb på Grönland och gav ut ett par singlar på 60-talet. Här följer deras version av My Bonnie. Visserligen är väl inte sången mycket att skriva hem om men däremot så har gruppen en mycket pigg gitarrist som gör allt för att få fart på sina bandkompisar och när han äntligen får komma loss i ett solo så vill han pröva allt på en gång och formligen dränker studion i kaskader av elektronisk pyroteknik. Ja, han tycker det är så kul att han kör ett varv till när solot egentligen är klart. Man kan lugnt säga att det är sologitarristen som gör denna låt.


eskimos_mybonnie

Från Grönland över till Danmark och ett trevligt 60-talsgäng som kallade sig för the Weedons. Detta är B-sidan på deras sanslöst ösiga beatlåt Shimmy shimmy. Men den ska jag be att få återkomma till. Just nu handlar det alltså om B-sidan, Eden Bar twist.


weedons_edenbartwist

Tuben, nu är det din tur! Har du mera Jackie på lager? Vadå, When you walk in the room? Det blir alldeles utmärkt.

Den oförlikneliga Jackie De Shannon och en av de låtar som även Searchers fick en hit med. Men det var Jackie som skrev den. Förra fredagen kom jag in på hennes låt Buddy från 1958 (kan den ha handlat om Buddy Holly?) och nu kan det väl vara läge att köra den. Visst påminner sången en hel del om Brenda Lee?


jackiedee_buddy

”Kanonerna från Bofors” är nästa punkt på programmet. Med andra ord Sten & Stanley från tiden före Grindslanten. Innan de fastnade i svensktoppsfacket så kunde de faktiskt rocka loss riktigt bra och det är kanske inte så konstigt med en tidigare bakgrund som bland annat kompmusiker åt Sveriges rockkung Little Gerhard. Här ett spår från EP:n Twist it magistern och det är en riktig stänkarversion av ”Halta Lottas Krog”. Glory glory!


stenstanley_gloryglory

Ett annat kulturblomster som jag har varit inne på tidigare. Alltså: Leif Mats och Husarvisan som kommer här. Intet öga i bloggosfären lär vara torrt efter detta framträdande.


leifmats_husarvisan

Låtom oss så avsluta dagens Bloggdio från Vita Huset med hjälp av Tuben och ett australiensiskt surfgäng från 1963. The Atlantics handlar det om och deras hit Bombora. Ha en trevlig helg alla!

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

 1. 8 Responses to “Fredag igen – dags för Bloggdio från Vita Huset!”

 2. Tack för blandningen, tack för kaffehalvan.
  Den gulnande lappen ligger redan ute på tuben i två versioner här är karaokee-versionen …
  http://www.youtube.com/watch?v=PCKJ36LUuvU

  Wunderbaumalainen

  By josephzohn on Oct 18, 2008

 3. Spännande blandning. Och en liten musikhistorisk lektion på köpet, man tackar.
  Gillar Bobby-låtarna men visste inte om detaljerna kring hans “självmord” förut. Men han var väl fuller, så klart…

  By grandprix63 on Oct 18, 2008

 4. Josephzohn: Strålande! Du tänker då på allt.

  grandprix63: “fuller” – nu var du rolig!

  By ronnybgoode on Oct 18, 2008

 5. Återigen fick du mig att sätta undan flaskan för en stund – länge nog för att åtnjuta din, som vanligt, suveräna fredagsblandning!
  Håller du på så här lär jag snart bli uttorkad 🙂
  Trevlig helg!

  By Gubben on Oct 18, 2008

 6. Vet du vad? Jag kan ingenting, verkligen ingenting, om sånthär. Och jag kan inte påstå att jag är tokintresserad heller. Men när du skriver så… tja… då läser jag. Allt. Och jag tittar på klippen. Och tänker “aha” och “sedärja” för mig själv.
  Och med det vill jag säga att du gör det här så jäkla bra.

  By En Älskarinnas Bekännelser on Oct 18, 2008

 7. Gubben: OK, nu kan du andas ut och ta dig en riktig stänkare. Nu är det lugnt på bloggdiofronten ett tag. Eller kanske inte 🙂

  Älskarinnan: Kul att höra och tack för det! Hoppas ni har det bra var ni nu tillbringar helgen någonstans och hälsa Kim!

  By ronnybgoode on Oct 18, 2008

 8. Och ännu en gång får jag komma tillbaka för själva lyssnandet (jag har inga hela hörlurar och någon tycker visst att det är läggdags här när jag försöker hänsynslyssna), men som vanligt har du blandat och gett väldigt snyggt och intressant. Som Älskarinnan tycker.
  Trevlig helg till dig också!

  By Lussan on Oct 19, 2008

 1. 1 Trackback(s)

 2. Oct 25, 2008: Bulletiner från Vita Huset » Blog Archive » Fredagsbloggdio på lördagskvällen

Post a Comment