Vad kan vi lära av Älskarinnan?

October 21, 2008 – 9:44 am

För att komma vidare med sitt bloggande så är det viktigt med inspiration. Även om man inte direkt behöver kopiera någon annan så får man alltid idéer och nya infallsvinklar av att se hur andra skriver.

En blogg som jag tycker inspirerar är En Älskarinnas Bekännelser som jag tidigare skrev om. Varför? Historien i sig kan kanske upplevas banal: en kvinnas hemliga affär med en gift man på sitt jobb. Precis sådant material som många veckotidningar älskar att frossa i. Så kanske är det ändå en rätt gångbar nisch? Skvaller, vänsterprassel och otrohet säljer ju uppenbarligen. Dessutom innehåller denna berättelse många spänningsmoment. Personer som opererar i gråzoner. Risker. Hur ska det gå? Ja, ämnet har alla förutsättningar att engagera läsare vilket det uppenbarligen också gör, att döma av kommentarerna.

Jag ser även andra intressanta kvaliteter i denna blogg. Först och främst är Älskarinnan en oerhört bra berättare. Skribenten har ett vackert språk, rikt på bilder och med ett flitigt användande av metaforer. Berättelsen lever genom ständiga komfliktprov och cliff-hangers samt små korn av information och ledtrådar som får läsaren att undra. Vem är hon (eller kanske rentav han)?  Proffsskribent eller amatör? Är det på riktigt eller fejk? Var händer allt detta?  Frågetecknen hopar sig.

För övrigt så är detta ett skolexempel på en genomtänkt blogg. Ja, genomtänkt på ett sätt som många företagswebbsatsningar borde vara. Det är inte utan att jag kan se Älskarinnan sitta med bloggmarknadsplanen brevid datorn, bockandes av punkter och förandes in siffror i statistiken. Så mycket har vi ju fått oss till livs om skribenten att vi förstår att det är en effektiv person som har gott ordningssinne och är van att ha flera bollar i luften. Om vi nu lämnar bloggarens kärleksliv därhän för en stund….

Vad menar jag då med genomtänkt blogg? Några exempel:

– Stenhård fokusering. Berättelsen har en röd tråd och även om inläggen berättar om allehanda händelser så är det just RELATIONEN som hela tiden är i fokus. Allt annat är sidohändelser som utgör ett komplement till huvudplotten.
– Snygg och genomtänkt layout som passar till ämnet. Det är dom små små detaljerna som gör det…. bilden i sidhuvudet av en treudd med vidhängande guldring symboliserar på ett perfekt sätt bloggens innehåll.
– Ett rikt, vackert språk och felfri svenska.
– Hög postningsfrekvens, oftast ett flertal inlägg varje dag.
– Korta och slagkraftiga inlägg som hela tiden inspirerar till att fortsätta att följa berättelsen, ofta genom hänvisning till något som kommer i efterföljande inlägg.
– Flitigt interagerande med sin läsekrets.
– Ofta förekommande inlägg på andra bloggar i olika kategorier.
– Genomtänkt val av bloggtitel och nick.

Ja, det finns mycken inspiration att hämta i denna blogg. Inspiration för att komma vidare med sitt egna skrivande. Dessutom är det en oerhört underhållande berättelse under resans gång.

En annan blogg i ämnet hittar du t ex här.

Tags: , , , ,

 1. 6 Responses to “Vad kan vi lära av Älskarinnan?”

 2. Vad fin du är! Nu blev jag generad. Igen.

  By En Älskarinnas Bekännelser on Oct 21, 2008

 3. Och själv blir jag nästan generad över att jag låtsas ha en blogg (som jag i själva verket sköter med vänsterhanden…som snart är avhuggen). 🙂

  Ja, det är en arbetad blogg Älskarinnan har. På många sätt.

  By Lussan on Oct 21, 2008

 4. Älskarinnan: Varför bli generad när du vet att du gör ett bra jobb?

  Lussan: Är det någon som inte behöver vara generad så är det väl du (om du nu ens kan bli det!). Du vet ju att jag är en hängiven Lussanbloggfan.
  Varför ska du förresten hugga av vänsterhanden? Än har vi inte infört sharia i vårt land så vitt jag vet….

  By ronnybgoode on Oct 22, 2008

 5. den andra älskarinnanbloggen som du tipsar om på slutet av det här inlägget, vilka härliga texter.
  kunde inte sluta läsa.
  Helt annorlunda älskarinnan men lika fänglsande.
  Hej då från Gullan!

  By gullan on Oct 23, 2008

 6. Hej Gullan och tack för besöket! Välkommen åter.

  By ronnybgoode on Oct 23, 2008

 7. Det där är tydligen ett ämne (kärlek på jobbet) som intresserar många. När jag bloggade om “Nina” på mitt jobb så fick jag oerhört många besök på min blogg. Hon är här och hälsar på på sitt gamla jobb, men jag håller mig gömd.

  By Peter Harold on Oct 24, 2008

Post a Comment