Skivmässa i Jönköping

October 29, 2008 – 10:10 am

Vad gör man om man är man och inte intresserad av att jaga älg? Ja, man kan ju jaga andra saker, till exempel kvinnor och vinylskivor.

I helgen handlar det om att jaga vinylskivor, åtminstone i första hand. Lördagen den 1 november så är det dags för den stora skivmässan i Jönköping. Denna gång blir det sista gången i Kulturhuset (gamla Tändsticksfabriken) och det är ett klassiskt evenemang då mässan rullat på sedan 1986. Men det är inte så att den går i graven. Nej, tvärtom! Mässan flyttas nu till Huskvarna Folkets Park och detta sker i akt och mening att kunna expandera och ta in flera säljare. Glädjande nog så verkar krisen för skivmässor i Sverige vara överstånden, den nedåtgående trenden har brutits och intresset för att handla vinyl och CD-skivor i fysisk form ökar återigen. Detta innebär flera besökare och därmed flera handlare som söker sig till mässan.

Trots allt är det en speciell upplevelse att besöka en skivmässa om man är det minsta musikintresserad. Publiken består inte bara av samlarnördar som kollar omslag, matrisnummer och pressningar utan även många “normala” musikkonsumenter som upptäckt att detta faktiskt är ett jäkligt roligt sätt att fylla på skivsamlingen. Dessutom är detta ett naturligt forum för att träffa andra musikentusiaster. Själv har jag faktiskt inte varit på en skivmässa i Jönköping sedan förra seklet och det var förresten samma helg som The Ventures var i sta’n och bjöd på instrumentalrock av hög kvalitet. Kvällen innan spelade ett annat gammalt nostalgiband på hotellet, The Caretakers – Jönköpings lokala pophjältar på 60-talet. Och “The end of the world” och andra pärlor lät lika bra denna kväll som förr.

Jag vet inte vad Jönköping bjuder på i form av musikalisk underhållning denna gång. Men  skivmässa blir det och i vanlig ordning så lär bilen vara tyngre lastad på hemvägen på grund av alla nya fynd. En entusiast som är på plats i vanlig ordning är Roger från Södertälje (nedan). Mera info om mässan, tider etc finns på http://www.sunjay.se.

 See you all in Jönköping!

Tags: , , , ,

 1. 5 Responses to “Skivmässa i Jönköping”

 2. Det låter bra tycker jag att intresset för att köpa musik över disk ökar!

  RonnyBGoode, har du några plattor med progg-gruppen Motvind på lager tro?

  By Car Bil on Oct 29, 2008

 3. Car Bil: Det tror jag mig kunna fixa. Återkommer!

  By ronnybgoode on Oct 29, 2008

 4. Åh, vad kul, RonnyBGoode! Önskar att jag kunde haka på. Jag får sända dig en tanke på lördag istället.

  By Lussan on Oct 30, 2008

 5. Tack för det – och jobba på med bokprojektet nu, Lussan!

  By ronnybgoode on Oct 30, 2008

 6. Trevlig helg! Sköt om dig.

  By En Älskarinnas Bekännelser on Oct 30, 2008

Post a Comment