Fredagsbloggdio från Vita Huset igen!

November 8, 2008 – 1:05 am

Dagens första inslag framförs av ett värmlandsband som varit med förut och det beror på att ginger06 i Florida undrade över låten Haver ni sett Karlsson – vem som gjorde den och när. Jo, den finns med på deras något twistbetonade första EP från 1962 och gruppen är Sten & Stanley – kanonerna från Bofors! Så småningom skulle de stora framgångarna komma via Svensktoppen men redan på ett tidigt stadium så slank det alltså med en och annan låt på svenska. Så varsågod Ginger, här kommer din låt.


stenstanley_havernisettkarlsson

En av låtarna på denna EP är förresten en cover på Clay Cole’s Twist around the clock från filmen med samma namn som kom 1961. Så låt oss även avnjuta den i original.

En riktigt njutbar vokalgrupp var The Marcels och många kommer säkert ihåg deras hit Blue moon. Grabbarna i Marcels var också med i ovannämnda film och framförde då en låt som rätt snart är aktuell. Merry Christmas! (eller var det Twist-mas?)

Dewey Phillips’ största claim to fame var nog att han kom att bli den förste diskjockey som spelade Elvis’ första skiva That’s alright mama i etern, detta över radiostationen WHBQ i Memphis. Han blev snart ett stort namn i Memphis med omnejd och här ser vi honom introducera en annan kändis från Sun Records i sitt program Dewey Phillips Pop Show år 1957.

Dags att gräva i vinylarkivet igen! Jackie De Shannon börjar förmodligen att bli ett ganska välbekant namn i denna bloggdio. Som tidigare berättats så vistades hon i England en tid under mitten av 60-talet och ett resultat av detta blev LP:n Don’t turn your back on me. Här ska vi lyssna på titelspåret.


jackiedeshannon_dontturnyourbackonme

Vi gräver vidare i arkivet och vad hittar vi väl där? Jo, en viss John D. Loudermilk. Han är väl främst känd som låtskrivare och har levererat låtar till exempelvis Everly Brothers, Eddie Cochran, Johnny Cash, Chet Atkins men även grupper som Paul Revere & Raiders samt Nashville Teens. Deras Tobacco road är en riktig stänkare, signerad JDL. Han kallade sig för övrigt ibland Johnnie Dee när han själv framträdde och han fick en hit med en av sina egna kompositioner 1962, nämligen Language of love. Kommande låt spelades in redan 1958.


johndloudermilk_susieshouse

I vanlig ordning är det tvära kast i programmet och vi låter Tuben släppa fram en italiensk tjej. Rita Pavone slog igenom som 17-åring och fick stora framgångar såväl som sångartist som skådespelerska. Här ett klipp från en av hennes filmer, ”Rita el mosquito” (!)

Här kommer något synnerligen obskyrt. Ett band från Cristchurch, Nya Zeeland vid namn Ray Columbus & Invaders och de presenteras av ingen mindre än Roy Orbison. Låten, She’s a mod, skrevs av engelsmannen Terry Beale och spelades in av Birminghamgruppen The Senators. Invaders fick denna låt av en tillfällighet av Jack Argent som var förläggare för Beatles i Australien.

Från Nya Zeeland till Stockholms Ström…. Denna EP med Per Myrberg släpptes 1962 och det är en småkul låt som berättar om vedermödorna som skeppare på Djurgårdsfärjan.


permyrberg_frangronalundtillsoder

Ja, nog är grammofonen ett underbart redskap. Man kan ju faktiskt även tillägna sig nya kunskaper med hjälp av den. Inte minst när det gäller skönhetstips. I samarbete med Shantungskolan presenterar vi härmed ett utdrag ur vad varje ung kvinna bör veta.


shantungskolan

Ska vi låta Tuben vila ett tag och köra en vinylare till? OK, då! The Four Lovers kanske inte säger de flesta så mycket men om jag berättar att gruppen sedan bytte namn till the Four Seasons så kanske det klarnar? Här ska vi avnjuta ett spår från deras första EP från 1956.


fourlovers_shakeahand

När vi nu kommit så långt så kan vi lika gärna gå vidare och släppa fram nästa version av denna grupp med en låt som blev en liten hit med den engelska gruppen Red Squares som huserade i Danmark på 60-talet.

Låt oss så avsluta dagens bloggdio med litet kvinnlig fägring. Kanske är inte Christina Lindberg främst känd som sångerska men en platta blev det i alla fall. Allt blir tyst igen heter låten och tyst lär det bli tills nästa fredag. Men då kommer Bloggdio Vita Huset tillbaka. Trevlig helg alla!


christinalindberg_alltblirsatyst

Skivorna köper ni förstås på www.rock.x.se (shameless plug….)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 1. 9 Responses to “Fredagsbloggdio från Vita Huset igen!”

 2. Som vanligt en härligt brokig blandning och tvära kast.

  By Raggmunk on Nov 9, 2008

 3. Vilken tur att du finns! Efter en minst sagt fullbelagd vecka är det helt enkelt den perfekta avkopplingen med din fredagsblandning. Sten o Stanley, ja men herrejävlär så skööönt!
  Tack!

  By Gubben on Nov 9, 2008

 4. Den avslutande lindbergskan är under inflygning hos mig, bör landa under veckan som kommer 🙂

  By LazerJez on Nov 9, 2008

 5. Raggmunk: Tack för besöket och kul att du uppskattade utbudet.

  Gubben: Alltid trevligt att kunna ge lisa åt stressade själar. Jag som trodde att Gubben tog det lugnt som en glad pensionär…. Men det kanske är då som det börjar bli hektiskt på allvar?

  LaserJez: Låter trevligt. Hälsa så gott!

  By ronnybgoode on Nov 9, 2008

 6. Jag kunde inte lyssna, men det kanske inte fanns ljud.
  Det är roligt med din blogg som väcker så många roliga
  ungdomsminnen.

  By ginger06 on Nov 10, 2008

 7. Jisses så det spelas i denna fina blogg. Här trivs jag. Fint och nostalgiskt innan man ska till fähuset.

  By Daniel on Nov 10, 2008

 8. ginger06: Hoppas det lyckas bättre att ladda ner filerna.

  Daniel: Kul att du tittade in och välkommen tillbaka!

  By ronnybgoode on Nov 10, 2008

 9. Att jag sprungit bena av mig i 7:e klass för att få tag på tidningen (antingen dåtidens softare FiB Aktuellt eller Lektyr) för att få tag i ett ex av hennes nummer med floppydisk ?hette det så? visar vilken driven medveten ung man jag var.
  Det sämsta jag gjort var att rensa den tidiga lådan med softare damtidningar från tidigt högstadium, i efterhand visste jag vilka dyrgripar vissa var. Visar bara på vilken hjärntvätt hem o skola samhället bedrev på barns syn på fagra kvinnor på den tiden. Senare visste ju alla att man kan både beundra stjärnor som Christina på vita duken och sina medmänniskor. Sen växte jag upp till hårdrockare och bet ifrån när de hackade på Ozzy! hehe
  Hemska censurtider man växte upp i egentligen på 80-talet. 60, 70-talen var gladare, på 80-talet var alla bara sura.
  CL var ju inte mer än ANSmith var i Playboy. Eyecandy och grejen var att det visste hon och gjorde inte mer av det än det var.
  bevisligen en duktig modell som visste sin roll i svensk media som senare skrev i flygtidning och om svamp!

  Be well,
  LordParzifal

  By LPWJ on Nov 11, 2008

 10. Jag har faktiskt träffat Christina en gång, hemma hos henne… Men det var för ett jobb jag gjorde för en tidning. DOCK inte fibban, harr harr.

  Nå! Tack för musiken, alltid lika trevligt att få det serverat!

  By Car Bil on Nov 13, 2008

Post a Comment