Ingos sista match

January 31, 2009 – 5:52 pm

”The Champ” har lämnat ringen. I den andra ringhörnan fanns denna gång den motståndare som alltid vinner, förr eller senare. En av våra största idrottsmän någonsin har somnat in. Naturligtvis är det svårt att jämföra  olika former av sportprestationer . Men helt klart så var Ingo en av våra mera folkliga och naturliga sportsmän och givetvis vann han svenska folkets hjärtan. Frågan är hur många i vårt land som denna varma sommarnatt den 26 juni 1959 inte satt framför radion och lyssnade spänt på direktreferatet från Yankee Stadium i New York på 208 meter mellanvåg – Radio Luxemburgs våglängd.

Luxemburg? Ja, det var långt ifrån självklart att svenska folket skulle få uppleva detta nattliga drama i direktsändning. Den dåvarande svenska monopolradion hade på ett tidigt stadium deklarerat att man inte tänkte sända matchen. I detta skede ryckte privata intressen in. Herbert Kastengren, chef för Svenska Philips, var en varm förespråkare för en fri, svensk kommersiell radio och försökssändningar riktade till Sverige hade tidigare gjorts via radiobolaget IRCO från Tanger. När nu detta lysande tillfälle yppade sig att dels ge svenska folket en minnesvärd upplevelse och dels exponera varumärket Philips så är det naturligt att man tog chansen. Denna natt hade Philips köpt sändningstid över Radio Luxemburg och svenska folket kunde i direktsändning följa denna klassiska match.

Låt oss därmed lyssna på den tredje och sista ronden i denna historiska match. En rond som kom att bli kort men som rimligtvis borde ha blivit ännu kortare. Den skrupelfrie domaren Ruby Goldstein insisterade på att kombattanterna skulle fortsätta boxas och när han till slut bryter matchen så är frågan om inte matchen har övergått i rena misshandeln, med en Floyd Patterson som inte längre kan försvara sig. Men segern är odiskutabel och Ingos höger har talat.

ingofloyd_rond3

Tags: , , , , , , , , ,

  1. 5 Responses to “Ingos sista match”

  2. Du rester dig på nio, men det gjorde inte Floyd …

    By josephzohn on Jan 31, 2009

  3. Det måste varit något alldeles extra… Vemodigt att han är borta.

    Men desto roligare att “se” dig igen. Välkommen tillbaka (till din egen blogg) och hoppas att du haft det bra – kanske skrivit på en bok eller så?
    🙂

    By Lussan on Jan 31, 2009

  4. En stor idrottsman ur tiden, sorgligt men inte oväntat.
    Kul att du är i Bloggartagen igen Ronny.

    By raggmunk on Feb 1, 2009

  5. Älskarinnan är tillbaka. 🙂

    By Tove on Feb 2, 2009

  6. Hej…

    såg på tradera du hade skivan “tomten sjunger”

    har du kvar den så köper jag den gärna.. hör av dig så snart som möjligt..
    tack henke

    killerjaw@gmail.com

    By Henrik Jakobsson on Feb 10, 2009

Post a Comment