Att skriva för pengar

March 3, 2009 – 4:41 pm

Visst förekommer det att bloggare bloggar för pengar i första hand. Flera än Blondinbella har insett att det finns intresse för denna typ av exponering och det är en vedertagen sanning att redaktionell text har en genomslagskraft som är tio gånger så stark som annonstexter.

Själv har jag inte ägnat mig åt att blogga kommersiellt på detta sätt. Än. Men i dag blev jag aningen frestad då jag fick ett mail från en sajt som jag aldrig har hörts talas om. De vill att jag ska skriva en recension av deras sajt mot ersättning. Vad innebär då detta för risker? Tidsåtgången är marginell då det enda kravet är att recensionen ska överstiga 300 ord. Det bör ta cirka fem minuter.

Vi vet att Google bestraffar sajter som har sponsrade länkar genom att ge dem en sämre page rank. Kan något liknande ske genom att lägga ut en betald recension? Eller är detta en ny variant av Nigeriabrev där syftet är att komma åt mitt PayPal-konto (betalningen ska ske via PayPal). Vad som kan tyckas underligt är också att företaget på sin hemsida har ett formulär där man ska fylla i hur mycket man vill ha betalt för jobbet och EFTER att pengarna förts över så har man två dagar på sig att skriva recensionen.

Ja, vad gör man? Ska jag höfta till med ett anbud på $1 000 och börja skriva? Eller….?

En påminnelse: ni kommer väl ihåg att vara med i min vinyltävling. Här behöver ni bara skriva svar på tre enkla frågor och kan vinna vinylskivor för 200, 300 eller 500 kronor. Utan några baktankar!

Tags: , , , , , , , ,

 1. 8 Responses to “Att skriva för pengar”

 2. jag får pengar för bloggen, men det är verkligen inte därför jag skriver. skiter totalt i pengarna, dom är bara ett plus

  By Julia on Mar 3, 2009

 3. Hm. Det tar åratal att bygga upp ett förtroende, men bara sekunder att rasera det…

  By Peter Larsson on Mar 3, 2009

 4. Det är tydligen väldigt väldigt lätt att bli ett bloggluder.
  Dessa små Gollumvarelser som får sin själ förmörkad av glittret (ringen) är många. Tyvärr har Sverige fått en förga smickrande förstaplats vad gäller meningslösa bloggar som poppar upp mest bara för att det finns pengar att göra på dem. Lite patetiskt faktiskt. Mycket patetiskt.
  Man nästan skäms för att vara svensk när bloggandet kommer på tal. I andra länder har man undantagslöst betydligt mer seriösa bloggar. Varför är Sverige så bottenlöst puckat numera ???
  (Bott utomlands flera år)

  By Messina on Mar 4, 2009

 5. Julia: Ja, det låter vettigt. Snygg blogg också!

  Peter Larsson: Visst, det är ju alltid en risk. Och ett förtroendekapital är mycket värt.

  Messina: Jag vet inte men jag tycker nog att det finns både seriösa och vettiga bloggar även i Sverige liksom det finns råkommersiella utländska bloggar som existerar bara för ekonomisk vinnings skull. Men var och en blir ju salig på sin tro.

  By ronnybgoode on Mar 4, 2009

 6. Och när de ber om ett av dina privata kontonummer
  för att sätta in betalningen säger du STOPP och belägg!
  Det skriker SCAM lång väg, tycker jag.
  Var j-igt försiktig.

  By ginger06 on Mar 8, 2009

 7. Så du är igång igen Ronny… utan att säga något!

  By Farbror Sid on Mar 11, 2009

 8. Jag har ingen aning, RonnyBGoode, men vore det mig de frågat skulle jag säkert bli väldigt nyfiken (och ändå inte skriva någon recension). Om det är så att du VILL skriva är det väl bara att kolla upp de exakta villkoren mm innan du sätter igång och blir det några “dumheter” biter du dem i hälarna och försvinner.
  Det här med Google vet jag ingenting om alls – borde inte det gå att kolla upp? Ja, det kanske är just det du gör nu. 🙂 Hur det än blir: lycka till!

  /Lussan, innehavare av en svensk och MYCKET oseriös blogg. 😉

  By Lussan on Mar 22, 2009

 9. Jaadu, hur man än vänder sig har man ändan där bak… Smäcka till med ett oanständigt belopp så får du ett enkelt val; antar det anbudet blir du rik som ett troll. Gör de inte det får du skriva i lugn och ro.
  // Miss G

  By Miss G on Mar 24, 2009

Post a Comment