”Kolmårdstomten” ordnar Radio Nord-gala i Norrköping

May 5, 2009 – 10:53 pm

Nu är det spikat! På fredag blir det stor nostalgi- och piratkväll i Norrköping.

Det verkar som om tomten, ja Kolmårdstomten alltså, slipper äta gröt någon längre tid efter sitt stora Radio Nord-evenemang i De Geerhallen i Norrköping nu på fredag den 8 maj. Tanken att som privatperson hyra denna anläggning och ordna en temakväll om en radiostation som stängde för 47 år sedan kan tyckas vågad. Men med hjälp av ett gediget startfält av folkkära artister och en aldrig sviktande beslutsamhet att genomföra vad han föresatt sig kan nu Håkan Thornell, mera känd som Kolmårdstomten, konstatera att hans satsning inte bara nått break even utan biljetterna är näst intill slutsålda. Hur kommer man då på en idé av detta slag?

Håkan berättar att Radio Nord blivit något av en passion hos honom trots att han själv aldrig hörde sändningarna när stationen var igång och de talrika gästerna i hans nostalfgikafé i Kolmårdsskogarna har uppskattat att kunna lyssna på gamla inspelade Radio Nord-program till kaffet. Tanken föddes att göra en jubileumsgala till 50-årsdagen av Radio Nords start som infaller den 8 mars 2011. Men då han inser att tiden håller på att rinna ut så vågade han inte vänta längre utan på lördag bjuds vi på underhållning av folkkära artister från Radio Nord-tiden som Lill-Babs, Ann-Louise Hansson, Sven-Gösta ”Rock-Samen” Jonsson, Little Gerhard, Rock-Ragge och Göingeflickorna. Dessutom medverkar ett flertal tidigare Radio Nord-medarbetare och berättar minnen från pirattiden ombord på m/s Bon Jour ute i Östersjön. Med andra ord en helkväll för nostalgiker, radioentusiaster och en mogen publik. Radio Nord-temat är genomgående under kvällen och artisternas framträdanden kommer att interfolieras av en kör som tränat in många av de Radio Nord-jinglar som blev landsplågor på den tid det begav sig.

Det är inte nog med att Håkan ordnar denna gala. Han har även övertagit vraket efter gamla m/s Bon Jour, Radio Nords sändarfartyg. Båten hette Mi Amigo när den sjönk utanför Englands kust under pågående sändning 1980 och siste man att lämna skeppet var en diskjockey! Håkans ambition var att bärga fartyget och ankra upp i Norrköpings hamn för att där starta ett Radio Nord-museum. Tanken på ett museum finns fortfarande men då fartyget är brutet i två delar och i mycket dåligt skick så är frågan om en bärgning är realistisk. Men kanske går det att bärga en del av utrustningen för att pryda ett kommande museum.

Många som aldrig hörde Radio Nord har hört talas om stationen. Tack vare denna satsning fick vi på nolltid en melodiradiokanal i Sveriges Radio som såg sig tvungna att omgående öppna moteld mot ”skvalet” från Östersjön. Man lyckades aldrig konkurrera ut Radio Nord men den piratradiolag som trädde i kraft 1962 gjorde att stationen fann för gott att stänga. Säg ”Radio Nord” till en 40-talist i dag och de flesta får något lyriskt i blicken och börjar nynna på Jay Epae’s Putti putti och minnas klassiska reklaminslag som bland annat Pepsodent (den gula hinnan, det är känt: den borstas bort med PEPSODENT!) och den mest uttjatade av dem alla: Broddman Broddman Broddman!

I dag måndag fanns enligt uppgift ett tjugotal biljetter kvar till detta evenemang. Känner du dig sugen på en riktig nostalgikväll så fundera inte för länge. Ring Biljettbyrån på 011 – 15 51 00 och boka. Vi ses i Norrköping på fredag!

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

 1. 4 Responses to “”Kolmårdstomten” ordnar Radio Nord-gala i Norrköping”

 2. Du får mig nästan att önska att jag vore 40-talist. 🙂
  Jag har förstås träffat och pratat med Håkan Thornell. Det är nästan svårt att undvika. Vi behöver den sortens eldsjälar!

  By Lussan on May 14, 2009

 3. Faktum är att många andra än 40-talister verkade ha behållning av denna kväll. Viss sorts underhållning och musik är tidlös. Rock’n’roll is here to stay….

  By ronnybgoode on May 14, 2009

 4. Jo, det behöver du inte berätta för mig. Det får plats MYCKET musik i mitt hjärta och i min sjääääl. Olika sorter. Jag har en uppslagsbok i huvudet med texter och musik från tider som är FÖRE mina föräldrars. 🙂

  By Lussan on May 16, 2009

 5. P.S. När jag jobbade som musiklärare var ett av de roligaste inslagen att presentera gamla godingar och få fjortisarna att gilla dem (och se släktskapen med den musik som var “deras”). Till DERAS förvåning. 🙂

  By Lussan on May 16, 2009

Post a Comment