Eva Eastwood rocks!

October 13, 2009 – 10:54 pm

Platsen är Akkurat på Hornsgatan 18 i Stockholm. Ett stilla regn faller utanför men inne är stämningen hög. Det kan vi tacka Eva för. Efter första set har hon signerat många exemplar av sitt nya album The Beat Goes On som klättrar på försäljningslistan. Hennes scennärvaro och publikkontakt är total och kärleken till publiken är ömsesidig. Bredden i material visar på en betydligt mera mångfacetterad artist än en ren rockabillysångerska. Visst bjuder hon på spår influerade av Wanda Jackson och Johnny Horton men även en låt där tydliga Bryan Ferry-influenser skiner igenom. Träskblues varvas med schlager. Allt komponerat av Eva. För att inte tala om titelspåret från nya plattan The Beat Goes On som avslutar kvällens övningar. Dessa två set är oerhört variationsrika både vad gäller tempo och stilar och detta gör att det aldrig blir tråkigt. Hon blandar friskt från sina tidigare skivor och varvar detta material med låtar från nya skivan. Men igenkänningsfaktorn är viktig och det tidigare materialet dominerar.

Visst rockar det! När Eva och hennes oerhört tajta Confidence Band river loss några fartfyllda rockabillynummer så kommer publiken loss på allvar. Men hennes något cigarretthesa röst ger oss i stillsammare nummer också visioner av en ung Anita Lindblom på scen i en rökig nattklubbslokal. Jodå, naturligtvis blir det en rökpaus efter att fansen fått sitt. Men precis som Lee Hazlewood’s röst byggdes av whisky så tycks hennes last ha givit Eva en röst som är kapabel till det mesta. Hennes repertoar är lika bred som hennes musiksmak och det är bara att tacka Gud för att tjejen inte tycks ha upptäckt hiphopen än….

The Beat Goes On markerar en övergång till ett tuffare rocksound även om rockabillyinfluenserna sitter i, särskilt i spår som Boom boom. Själv föredrar Eva att kalla det discobilly och visst finns det new wave-inspiration i låten. Titelspåret är en solklar radiolåt och med Thumbs up förflyttar vi oss in i deltabluesens land. Ett spår som jag personligen fastnade för vid första genomlyssningen var Zero hero – rak, konkret rock med tyngd. Wow wow wow är småputtrig reggaeinfluerad pop. I spåren Codeine och den vackra, stillsamma och jazzinfluerade Gothenburg alone kommer Eva’s cigarretthesa röst verkligen till sin rätt och i Mourn for me bjuds vi på träskblues med ett stänk av majsbrännvin. Ja, jag skulle kunna fortsätta i oändlighet men det bästa är att du helt enkelt köper skivan. Tell’er RonnyBGoode sent ya! Kolla www.evaeastwood.com för aktuella spelningar och upptäck en mycket speciell artist. Och ja, hon bär på en hemlighet. Låt oss se om du upptäcker den när du ser henne live.

Tags: , , , ,

  1. One Response to “Eva Eastwood rocks!”

  2. Hei! Jag har fotat henne. Hon är grym. Jag har bilderna på bloggen: http://falkering.se/blogg/?id=49
    :0)

    By Marie F on Oct 14, 2009

Post a Comment