Skottdag i dubbel bemärkelse

February 29, 2008 – 12:42 pm

Ja, nog är det skottdag, alltid. Det har nämligen fallit en dryg decimeter snö under natten så att skotta blev en av de första åtgärderna på morgonen. Nu har det dragit sig mot lunchdags men då torparen saknar tillgång till bredband ute i torpet så kommer detta inlägg ut i bloggosfären tack vare vänligt tillmötesgående från Delsbo Bibliotek.
Apropå skottdag: Enligt gammal tradition får giftassugna kvinnor bara fria på skottdagen. Och då har damerna trumf på hand. Den man som tackar nej bör dra sig undan med hjälp av en dyrbar gåva. Enligt legenden var det Irlands skyddshelgon S:t Patrick som bestämde att kvinnor kunde få fria en dag vart fjärde år. En tidig förkämpe för jämställdhet, med andra ord. Kanske kunde bli ett bra varumärke för FI (och då talar jag inte om den lede fi…. tror jag)?
I Sverige är det fortfarande mannen som brukar ställa den avgörande frågan. Än så länge. Men vart fjärde år (och idag är det dags!) så har tjejerna initiativet. Ett feministiskt initiativ!
Huka er gubbar!

Tags: , , , , , ,

  1. One Response to “Skottdag i dubbel bemärkelse”

  2. Snittsig rubrik må ja säga.

    By Anonymous on Mar 1, 2008

Post a Comment