I dag skulle Ona ha fyllt nio år

April 15, 2010 – 9:38 pm

Lilla Ona, i dag skulle du ha fyllt nio år. I går var det fyra veckor sedan du gick bort. I vanlig ordning skulle vi ha firat din födelsedag med något gott att äta tillsammans och haft det mysigt ihop. Det är ingen tvekan om att du lämnar ett oerhört stort tomrum efter dig och att saknaden är ofantligt stor. Hur stor kan nog bara den förstå som själv upplevt den gemenskap som kan uppstå mellan pyrre och människa. Ja, pyrenéerhunden är mycket speciell vad gäller samhörighet. Visst har alla hundar i högre eller mindre grad en fantastisk förmåga att känna av sinnesstämningar och hur vi mår men jag vågar påstå att just pyrenéen är exceptionell i detta fall.

Ja, Ona, det är oerhört tomt utan dig. Även om du finns kvar inom mig så blir inte livet riktigt detsamma. Ingen vitpälsad vän som hälsar mig välkommen hem med pussar, prat och en översvallande glädje om jag så bara varit ute i tio minuter. Inte heller blir promenaderna riktigt vad de tidigare var och det har nog hänt både en och två gånger att jag helt hoppat över dem. Det finns ju inte längre någon som puffar på mig och ser till att jag kommer ut.

Du kom som en räddande ängel mitt i den nattsvarta sorgen efter Izza, min förra pyrenée. Då visste jag lång tid innan vad som var på gång och vår sista resa tillsammans blev synnerligen ångestfylld. I ditt fall gick allt så fort att jag knappt hann reagera. På ett sätt givetvis skonsamt för alla inblandade parter men samtidigt en oerhörd omställning. Du kom till mig som en omplaceringshund och det ska inte förnekas att du hade dina olater. Men med tiden så växte vi samman och jag tycker nog att vi kompade väldigt bra under de år vi fick tillsammans. Nog kunde du väl ha fått ett par fina år till när du nu kommit tillbaka så starkt efter din svåra olycka?

En gång pyrenéer – alltid pyrenéer, såg jag en gång på en dekal någonstans. Ja, det är alltför sant. Nu är frågan bara när nästa gång en av dina rasfränder korsar min väg. Bristen på pyrreenergi är skriande.

Grattis på födelsedagen, lilla Ona. Jag hoppas att du har det fint där du nu befinner dig.

Tags: , , , , , ,

 1. 4 Responses to “I dag skulle Ona ha fyllt nio år”

 2. Beklagar sorgen.

  Ibland undrar jag om dessa namn på olika hundraser verkligen har en relevans till sina geografiska namn.Tänkte på det när jag skrev en berättelse som utspelar sig längs ryska floden Petchora, vilken också gett namn till en hundras. Frågan är om man kan förvänta sig att finna en “pyrre” i Pyrenéerna. Jag får kolla den saken när tillfälle ges att resa dit! 🙂

  By Peter Harold on Apr 20, 2010

 3. Tack för din medkänsla. Jodå, visst finns det pyrenéer i Pyrenéerna 🙂 Riktigt många, till och med. Framför allt är rasen riktigt stor i Frankrike.

  Låter trevligt med en tripp till Pyrenéerna. En vandring där bland bergen verkar vara ett perfekt sätt att varva ned.

  By RonnyBGoode on Apr 20, 2010

 4. Själklart ska du återigen skaffa dig pyrenéerenergi. Jag vet vad det betyder även om det i mitt fall handlar om hovawartenergi!
  Må bra!

  By Gubben on Apr 21, 2010

 5. Tack för det, Gubben! Ja, när det gäller att må bra så finns ingen bättre medicin än en fyrbent vän.

  By RonnyBGoode on Apr 21, 2010

Post a Comment