Bokbörsen – ett eldorado för bokälskare

October 10, 2013 – 2:21 pm

Säkert är det många som, liksom jag, tycker om att koppla av med en bok. Jag är dock ingen vidare aktiv biblioteksbesökare utan jag köper mina böcker, ofta på loppisar och i antikvariat. Just tjusningen att kunna hitta i princip vad som helst på sådana ställen tilltalar mig. Men så är det ju det där med utrymmet…. Böcker tar som bekant stor plats. Är man som jag en ivrig bokkonsument så fylls hyllorna ganska snart. Vad göra? Visst kan man ordna en egen loppis under våren-sommaren och sälja av överskottet men min erfarenhet är att böcker inte går speciellt bra att sälja på loppisar. Ändå köper jag själv sådana kopiösa mängder böcker just på loppisar, särskilt när det gäller att fixa ett buffertlager av sommarläsning. Ja, jag vet – det går inte riktigt ihop.

Tidigare var Tradera en kanal för att sälja av böcker men jag vill påstå att denna tjänst nu spelat ut sin roll. Villkoren blir allt sämre och kostnaderna stiger, medan allt flera objekt blir utan bud eller går för extremt låga bud. De som fallit för företagets locktoner om att lägga minimibud på 1 krona för att öka chansen till flera bud har bittert fått erfara att många av deras objekt sålts just för 1 krona, i den mån de sålts alls. Då är det knappast någon mening att hålla på – det tar ju ändå tid och energi att lägga upp böcker samt slå in och skicka paket.

Glöm Tradera! Detta forum har fullständigt spelat ut sin roll för oss som vill bli av med våra överskottsböcker. Men däremot finns sedan några år en mycket bra kanal för att sälja böcker, skivor och serietidningar, nämligen Bokbörsen.

Upplägget är smått genialiskt i sin enkelhet. Du registrerar dig som säljare och lägger sedan upp dina böcker, skivor, serietidningar eller filmer. Både företag och privatpersoner kan annonsera på Bokbörsen. Det fina i kråksången är att du inte betalar något förrän du säljer ett objekt. I motsats till Tradera så är avgifterna och villkoren mycket attraktiva: 5 kr/objekt under 25 kronor och 10 kr/objekt från 25 kr och uppåt. Du sätter själv priser på dina objekt och det är då lämpligt att söka på boktiteln i Bokbörsen’s databas för att få ett hum om på vilken nivå priserna ligger för ett visst objekt. Lägg dig på en något lägre nivå så ökar chansen att du får just ditt objekt sålt.

Bokbörsen är även ett idealiskt forum för att hitta böcker som du sökt länge. Allteftersom allmänheten upptäcker denna möjlighet att få en slant för sina gamla böcker i stället för att slänga dem så kommer allt flera intressanta objekt ut på sajten. I skrivande stund finns inte mindre än 2 422 752 böcker utlagda på Bokbörsen och siffran stiger hela tiden. Här finns alltså alla möjligheter att finna även de mest obskyra böcker. Testa gärna sökmotorn till höger och du kommer att bli förbluffad över vad du kan hitta.

Tags: , ,

  1. One Response to “Bokbörsen – ett eldorado för bokälskare”

  2. Så roligt att du är på plats och sköter om ditt vita hus. Och du, Frida! Suck, helt betagande!

    By Gubben on Oct 10, 2013

Post a Comment