Kraften hos ankartext vid sökmotoroptimering – och töntig rixradio

May 20, 2009 – 4:36 pm

Sökmotorer i all ära men inte är de speciellt intelligenta. Oavsett hur man ändrar algoritmerna hos Google och andra så är det vissa fundamentala saker som är sig lika och inte låter sig ändras. En sådan är ankartexter.

Ankartext är helt enkelt det länkade ordet i en länk. Om jag till exempel länkar till rixtöntarna så är det ordet “rixtöntarna” som är ankartexten i länken och därmed kommer sökmotorerna att associera länken med detta ord. Om så tillräckligt många länkar på samma sätt med samma ankartext så kommer sökträffen/associationen att stiga stadigt i sökmotorernas träfflistor. Detta var precis vad som hände för ett år sedan när IT-entreprenören Dan Nilsson hamnade i fejd med UPS. I detta fall associerade alltså sökmotorerna ankartexten “UPS” till Dan Nilsson’s inlägg och efter några timmar var sökträffen uppe bland de tio första träffarna i Google vid sökning på UPS.

Genom att många länkar en viss ankartext på samma sätt så går det alltså att komma riktigt högt i Google. Vad gäller ordet “rixtöntarna” så var det jag som myntade det. Varför? Ja, lyssna så förstår ni. Om ni nu står ut någon längre tid…. Jag har svårt att tänka mig ett lämpligare uttryck för att beskriva hur det låter och till min glädje har jag sett ordet börja användas av allt fler. Kan det tänkas att det finns hopp om svenska radiolyssnare? Självklart har jag ingen copyright på denna användning av ankartext och alla som tycker som jag må länka som de vill. Hade jag haft Lussan’s artistiska ådra och produktivitet så hade jag nog dristat mig till att göra en modifierad logga också. Men kanske någon annan vill ta vid? Hallå, Lussan….

Tags: , , , , , , , , ,

 1. 5 Responses to “Kraften hos ankartext vid sökmotoroptimering – och töntig rixradio”

 2. Rixtöntar var ordet sa Bull! och gubben håller med!

  By Gubben on May 20, 2009

 3. Har aldrig haft på någon av dessa reklamkanaler… så jag håller med dig!

  By Farbror Sid on May 20, 2009

 4. Vad sägs då om uttrycket “Megatöntar” för dom på det andra stora nätverket? Själv kallar jag mig Radio Nordiot.

  /Göran L

  By Göran Lindemark on May 22, 2009

 5. Gubben/Farbror Sid: Tryggt att veta att det finns hopp om mänskligheten!

  Göran: Det uttrycket köper jag direkt! I själva verket tycker jag att skillnaderna är marginella mellan nätverken, om man säger så.

  By ronnybgoode on May 25, 2009

 6. Jag skapar en Boll och håller med Gubben Bull. 🙂
  Men Ronny, vad du tror mig om mycket. Jag som knappt kan hålla ordning på mig själv och därför mest ägnar mig åt att undergräva Sverige. 😉

  By Lussan on Jun 5, 2009

Post a Comment