Bota skrivblockering med morgonsidor

August 29, 2008 – 7:27 pm

Har du någon gång drabbats av skrivblockering?´Den utmärkta resursen Wikipedia lär oss att “skrivblockering är en psykiskt fenomen som innebär att en skribent temporärt förlorar förmågan att författa, på grund av bristande inspiration. Skrivblockering tros vara nära besläktat med depression och oro, två sinnesstämningar som återspeglar miljöbetingade eller spontana förändringar i hjärnans frontallob”.

Vare sig hur det vill med det så har jag funnit ett bra sätt att motverka skrivblockering. Nämligen genom att skriva lika förbannat! En stor hjälp är då de morgonsidor som jag skriver varje dag. Ja, det blir inte alltid på morgonen men ambitionen är att jag ska skriva 600 ord varje morgon.

Tekniken är helt enkelt att skriva på utan att stanna upp och fundera, precis som en musiker sitter och leker med sitt instrument. Det kan bli allt från funderingar och dagboksinlägg till konkreta planer för dagen eller längre perioder, uppgörelser med idioter jag mött (det inträffar – en av dem körde i april på min bil bakifrån!), idéer och visioner. 600 ord kan låta mycket men det brukar vara gjort på 10-15 minuter. Sedan är skrivförmågan återställd och det är bara att skriva vidare.

Många av oss har den där boken som vi ska skriva någon dag men ofta spricker projektet, förutom på bristande självkänsla och jantelagstankar, helt enkelt på grund av vår inre tröghet. Precis som ett rouletthjul snurrar på för fullt efter starten och gradvis saktar farten för att slutligen stå helt stilla så brukar inspirationen kort efter att din blogg haft premiär vara på topp. Men så småningom börjar det ta emot och det är bekvämast att låta bli att skriva. Men den inre trögheten kan även jobba för oss. När skrivandet blir en vana, precis som alla andra dagliga rutiner – ja, då går det av sig självt utan att vi tänker närmare på det. För mig är morgonsidorna en stor hjälp därvidlag.

Sedan är det upp till var och en vad man vill göra av sin blogg eller andra skrivprojekt. Många vill inte göra någon stor affär av bloggen utan nöjer sig med att lägga ut sina tankar och reflektioner ibland och ha kontakt med sina bloggvänner. Precis som att träffa sina vänner i den fysiska världen över en fika och diskutera ditt och datt. Andra kanske till och med skulle vilja tjäna en slant på sitt bloggande men ser ingen möjlighet att komma vidare. En bra början är då att skriva – och att skriva ofta. Andra tips ber jag att få återkomma till.

Läs även vad andra bloggar skriver om , , ,

Prenumerera på min blogg (RSS) och Kommentarer (RSS).

Tags: , , ,

  1. 1 Trackback(s)

  2. Sep 5, 2008: Bulletiner från Vita Huset » Blog Archive » Det kom ett samtal från Fränsta

Post a Comment