Radionostalgi – Radio Nord minnesprogram på kortvåg

August 30, 2008 – 8:23 pm

Vad sägs om lite radionostalgi så här på lördagskvällen? Inför 40-årsdagen av Radio Nord’s stängning den 30 juni 2002 så fick jag idén att göra ett minnesprogram om stationen. För att få så bra räckvidd på sändningen som möjligt så bestämde jag mig för att använda ett något ovanligt sätt att nå ut idag, nämligen att sända på kortvåg.

Långt före Internet’s dagar så var kortvåg ett naturligt sätt att nå ut till många lyssnare, särskilt i andra länder. De flesta nationer sände till andra länder och världsdelar på kortvåg och Sverige är det enda nordiska land som fortfarande har ett eget utlandsprogram på kort- och mellanvåg. Frågan är hur länge till…. På 50-talet sändes också kommersiella program till Sverige under namnet Dux Radio från Tanger i Nordafrika på kortvåg, med bland annat boogie-woogie-kungen Charlie Norman som programledare. I dessa sändningar gick han under namnet ”Etershejken”. Dessutom gjorde Svenska Philips testsändningar på kortvåg från Tanger innan man genomförde sin berömda sändning från VM-matchen Ingo-Floyd 1959 via Radio Luxemburg.

En stor fördel med kortvåg är att man med en enda sändare kan nå ut till hela världen. Webbradio har naturliga begränsningar som serverkapacitet och antal tillgängliga strömmar, för att inte tala om att mottagning kräver tillgång till Internet. Kortvågsändningar kan du ta emot med en mycket enkel och billig radio som har kortvågsband. Ja, de gamla ”trälådor” som var så vanliga i radiohörnan förr i världen kan med en enkel trådstump som antenn användas för att ta in radiosändningar från hela världen än idag. Du kan till och med lyssna på kortvågsradio om du så sitter mitt inne i djungeln, utan elektricitet. En enkel batterimottagare för kortvåg är allt som behövs.

Efter att ha kollat upp ett antal sändaranläggningar och vilka antennriktningar de kunde erbjuda så hyrde jag in mig på Sitkunai’s kortvågssändare i Litauen. Denna sändare bedömdes kunna ge tillfredsställande täckning av Skandinavien, vilket var vad jag var ute efter då programmet skulle gå på svenska. Frekvensen 9980 kHz, strax utanför 31-metersbandet, utvaldes då den var fri från störande stationer och borde vara lätt att hitta även på en enkel radio. Lokaltidningarna i Hälsingland uppmärksammade projektet och jag fick en hel del telefonsamtal från intresserade läsare som ville veta hur de kunde ta emot programmet.

Det blev strul in i det sista, bland annat med havererad dator som måste bytas ut mot en hastigt inlånad maskin och ett kontrollbord behäftat med ett otal glappkontakter. Sålunda flöt programmet inte helt friktionsfritt i början men ett program blev det. Inspelningen var klar cirka trettio minuter innan programmet skulle laddas upp på servern för automatisk utsändning över Sitkunai, Litauen.

I programmet medverkar bland annat två Radio Nord-medarbetare, journalisten Seve Ungermark och teknikern Lasse Karlsson. Lasse ringde upprepade gånger under sändningen för att rapportera hur den hördes hos honom i Hagfors. Tyvärr gick Lasse hastigt bort på nyårsaftonen samma år. Han ansåg alltid att jobbet ombord på piratradiofartyget ute i Östersjön var hans bästa tid någonsin och var involverad  ett flertal radioprojekt under senare år, samtliga med en nostalgisk prägel.

Ett något oväntat bevis på kortvågens genomslagskraft fick jag när hundratals brev med lyssnarrapporter från hela världen efter att programmet sänts började strömma in till min postbox. Nyheten om denna one-off-sändning hade spridits på mailinglistor och forum som en löpeld och rapporter om att programmet hörts med bra styrka inkom från länder som Nya Zeeland, Sydkorea, Indien, Sydafrika, Australien, Malaysia, Brasilien och många andra platser. Ja, tydligen hördes programmet bra i samtliga världsdelar och trots att det var helt på svenska så bemödade sig lyssnarna om att referera innehållet så bra som möjligt för att bevisa att de hört sändningen.

Vill du ha lite radionostalgi på lördagskvällen så kan du ladda ner programmet här. Du kan antingen lyssna direkt eller högerklicka på länken och välja alternativet ”spara mål som” för att spara filen på din hårddisk. Mac-ägare: håll ner musknappen över länken och gör samma val. Programmet är två timmar långt och innehåller förutom intervjuer och inslag från Radio Nord en hel del musik från den tid det begav sig.

QSL-kort som skickades ut till lyssnarna som bekräftelse på lyssnarrapporter på sändningen.

Läs även vad andra bloggar skriver om , , , , , ,

Prenumerera på min blogg (RSS) och Kommentarer (RSS).

Tags: , , , , , , , , , ,

 1. 6 Responses to “Radionostalgi – Radio Nord minnesprogram på kortvåg”

 2. Håller med om att UKV och utlandsändning från Sverige är på väg att bli utdaterat, men jag skulle tro att det fortfarande finns en generation av 30-talister och äldre i utlandet som inte har internet och som uppskattar sändningarna väldigt mycket…

  (Kanske du vill göra en redigering på årtalet 2002 till 1962? “Tidnings-Ankan” har varit framme.)

  Tack för kommentaren på min sida. Jag skall faktiskt tänka över saken.

  By ginger06 on Aug 30, 2008

 3. Bon Jour! Eftersom jag inte var född när Radio Nord sände ska det bli kul att lyss-lyss-lyssna. Dagens radio ger jag inte mycket för. T.o.m Vinyl 107 har ju en skräpkanal.

  By grandprix63 on Aug 31, 2008

 4. ginger06: Nejdå, det är korrekt. Minnesprogrammet gick på 40-årsdagen av stängningen 1962, alltså 2002. Men kanske lite oklart formulerat.

  grandprix63: Ja, ha det så trevligt med lyss-lyss-lyssnandet. Kan faktiskt hålla med dig om Vinyl 107. Kanalen verkar ha tappat fokus och jag har helt tappat intresset för att lyssna. Synd – ett tag var den rätt bra.

  By ronnybgoode on Aug 31, 2008

 5. Ack ja! Minns det som i går! Nu ska jag ladda ner programmet och lyssna.

  By Gubben on Sep 1, 2008

 6. Vilket fantastiskt minne! Jag ska också lyssna senare ikväll när jag är ensam hemma en stund.

  By Lussan on Sep 3, 2008

 1. 1 Trackback(s)

 2. Apr 17, 2009: Bulletiner från Vita Huset » Blog Archive » Pirate Bay - en politisk rättegång

Post a Comment