Boris och högertrafikomläggningen

September 3, 2008 – 8:25 pm

Någon som kommer ihåg vad som hände klockan fem på morgonen den 3 september 1967? Ja, förutom Grefven, som bland annat vigt sitt liv åt att återinföra vänstertrafiken i Sverige, så tror jag nog att Boris Lindkvist, på 50-talet känd som Rock-Boris, minns det mycket väl.

Hans Håll dej till höger, Svensson , skriven av Peter Himmelstrand, blev känd som temalåt för högertrafikomläggningskampanjen (tjusigt ord, va!) och denna låt, med Boris & Telstars, spelades flitigt i såväl radio som TV under 1967. Men det lustiga är att låten inte handlar det minsta om högertrafikomläggningen! Nej, om ni lyssnar på texten så handlar den i själva verket om en Svensson som vänstrar i mer än ett sammanhang. Boris’ råd till honom blir alltså att sluta vänstra och hålla sig till höger i stället.

Du kan köpa skivan här:

I alla händelser var låten genom sin dubbeltydighet mycket passande när det gällde att plugga in budskapet om högertrafikomläggningen hos svenska folket. När det gäller Boris själv så har han, liksom högertrafiken, blivit något bestående i vårt land. Farbror Sid skrev för en tid sedan om Rock-Boris och jag tänkte bidra med några minnesanteckningar från Nostalgifestivalen i Vårgårda 2007, där Boris var ett av dragplåstren under kvällens underhållning i den gamla mysiga Folkparken.

”Min resa genom Sverige tar mig till Vårgårda och den stora Nostalgifestivalen. Nostalgi… minnen av en svunnen och bättre tid. Det var bättre förr!. Ju förr desto bättre…. Överallt möter jag människor som är glada över att vara del i ett enda stort gigantiskt rollspel där människor i alla åldrar kommer tillsammans. Lever ut i positiv anda, i en verklighet som vi trodde var förlorad. Vi möts alla. Vi som var med redan då och vi som drömt om det och nu får uppleva de verkligt positiva sidorna av det som en gång var.

Det ligger något speciellt i luften. Vårgårda surrar av nostalgi. Allt från gamla härliga 50-talsjänkare och andra entusiastbilar som glider omkring i det vackra sommarvädret till familjen som sitter vid en hopfällbar campingmöbel från 50-talet och häller upp morgonkaffet ur en fin gammal TV-kanna med korgdekor. Prylar från förr. Musiken. Klädseln. Ja, t o m attityden. Idag är alla positiva och förväntansfulla. Tyvärr hinner jag inte se så mycket av alla kringarrangemang som pågår eftersom jag packat bilen full med prylar och står och säljer för brinnande livet på den stora nostalgimarknaden. Vi har värmerekord denna helg och det är väl symptomatiskt för ett evenemang som detta. Visst är temperaturen på topp!

Efter en lång och härlig dag på Nostalgimarknaden, en svalkande dusch och något läskande så är det dags att promenera upp till folkparken – en genuin kulturminnesmärkt inrättning som ser ut idag precis som den gjorde då. Stånd med boll- och pilkastning. Den åttakantiga dansbanan med den lilla scenen. Det starkaste som bjuds i serveringen är lättöl. Men vem frågar efter öltält en kväll som denna? Ett späckat artistprogram väntar under kvällen.

Mest imponerad blir jag kanske av Rock-Boris Lindkvist och hans show. Boris, vars okynniga blick och smittande léende satte oräkneliga flickhjärtan i brand 1958. Men är det verkligen 2007 nu? Vad jag ser ar en lång, smärt man i hawaiiskjorta och han verkar faktiskt hungrig på att få rocka loss utan att kompromissa. Boris gör allt för att få publiken med i showen och kemin stämmer perfekt.

Så plötsligt klickar det till. Mitt under ”Tutti frutti” så brister någon i publiken ut i ett ” A-wop-bop-a-loo-lop a-lop bam boom” i extas. Det är startskottet. Helt plötsligt får Boris något farligt i blicken, tempot ökar, han kan inte längre sitta kvar utan far upp och rockar så att svetten sprutar, bandet hänger på och dundrar fram som ett skenande och vilt rytande lokomotiv, publiken kokar, all systems go, ignition , we have a lift-off! Med Rock-Boris som raketpilot skjuts vi denna kväll ut i rymden bland kometer, stjärnor och planeter upp mot Rock’n’Roll heaven! Tempot bara ökar, publik och artister eggar varandra till stordåd och helt plötsligt ÄR det 1958. Det händer igen!

När vi så småningom återvänder till jorden så är det med en känsla av att vi alla upplevt något mycket speciellt. Lugnare nummer följer men vi ser att Boris hela tiden liksom sitter på helspänn v id tangenterna, som en katt färdig till språng och bara väntar på att få rocka loss igen.”

När ni får chansen, gå och se Rock-Boris. Förutom att han har en av de bästa rösterna i branschen så är han en rockare i själ och hjärta. Och åk till Vårgårda på nästa års nostalgifestival. Info finns på www.sunjay.se

Du kommer att bli glad att du gjorde det.

Läs även vad andra bloggar skriver om , , , , ,

Prenumerera på min blogg (RSS) och Kommentarer (RSS).
 

 1. 4 Responses to “Boris och högertrafikomläggningen”

 2. Du är nominerad… 🙂

  By Farbror Sid on Sep 3, 2008

 3. Skam att säga har jag aldrig varit på festivalen i Vårgårda, hemmablind är ordet! Det är ju nästan på min bakgata… på Tånga hed har man gjort några militärövningar en gång i tiden, får försöka nästa gång…

  By Farbror Sid on Sep 3, 2008

 4. Tack för denna mycket levande beskrivning! Där hade man velat vara på plats. 🙂

  By Lussan on Sep 4, 2008

 1. 1 Trackback(s)

 2. May 12, 2009: Bulletiner från Vita Huset » Blog Archive » Smultronställe i Norrköping: Uniqart

Post a Comment