Skriv en bestseller – men starta i dag!

February 12, 2009 – 9:25 pm

Varför skulle inte du kunna skriva en bok? Självklart kan du det. Ja, till och med en bestseller.

Hur många förhoppningsfulla skribenter har inte fyllt sina byrålådor och hårddiskar med allt från poesi till noveller och drömt om det stora genombrottet? Att en dag bli en erkänd författare. Men vad är det egentligen som hindrar någon från att en berömd författare? Att slå igenom. Det behöver inte vara så svårt. Men det är den lilla haken att man måste ju faktiskt skriva…. och dessutom tro på sig själv även om ingen annan gör det till en början.

“inte kan väl jag….” Hört den frasen förut? Ja, vad som främst stoppar många oss från att komma igång inte bara med skrivandet utan mycket annat är just den självbild som vi bär med oss. En självbild som huvudsakligen formats under vår uppväxt. En självbild som många gånger omedvetet är bilden av en loser i stället för någon som är framgångsrik inom sitt gebit. Kännetecknande för människor med en låg självbild är att de alltid söker förklara sina tillkortakommanden med yttre omständigheter utom deras kontroll vilka blir murar av svårigheter på vägen mot framgång. Följer man sedan Jantelagens samtliga paragrafer till punkt och pricka så blir det inte precis lättare,

Vad är det som gör en författare framgångsrik? Ja, det beror till viss del på vem du frågar men de flesta är nog överens om att en författare som har en stor läsekrets (och därmed tjänar mycket pengar på sitt skrivande) är framgångsrik. Flera av dem finns på Piratförlaget.

Nu börjar vi närma oss pudelns kärna. Bok-SM har startat! Ja, du kan också vara med. Piratförlaget är en av arrangörerna och en av delägarna, den inte helt okände författaren Jan Guillou, ger i AB några råd på vägen om hur du skriver en bestseller:

1. Det du skriver måste vara klart och begripligt. Konstla inte med poetiska utsvävningar.

2. Det du skriver måste handla om någonting viktigt. Liv och död är den vanligaste uppställningen.

3. Det du skriver måste kännas igen. Förlägg hellre handlingen till Sverige än till Burundi.

4. Det du skriver måste du ha lärt dig genom att läsa böcker av liknande slag. Total originalitet är bara till för de närmast sörjande på kultursidorna.

Punkt fyra är ju smått intressant. Om man vill bli lika framgångsrik som Janne, Liza och de andra “piratförfattarna” så är det ingen alltför vågad gissning att deras egna böcker är ett bra referensmaterial…. Dessutom säljer de i stora upplagor så något måste de ha gjort rätt. Att igenkänningsfaktorn är viktig har många författare begripit, som till exempel Stieg Trenter vars miljöbeskrivningar av till exempel Stockholm överglänser vad de flesta andra skildrare av vår huvudstad åstadkommit. Med tanke på folkmängden i Stockholm respektive Fredriksfors (Hälsingland) så kan det nog vara idé att låta en stor del av handlingen utspela sig i den Kungliga Huvudstaden hur trevligt det än må vara i Hälsingebyn.

Måste man ha en bakgrund som journalist eller annan professionell skribent för att skriva en bestseller? Absolut inte! Lika litet som du måste kunna sjunga för att få en hit. I själva verket kan det många gånger vara en tillgång att inte hämmas av alltför många inlärda begränsningar av vad man kan och inte kan göra. En bestseller behöver varken vara politiskt korrekt, opartisk eller objektiv. I själva verket så är det många gånger en förutsättning för framgång att så inte är fallet. Ja, en bok/bestseller skulle kunna ses som ett extra långt blogginlägg.

En aktiv bloggare får onekligen en enorm rutin på att skriva men även oändligt många influenser, tips och infallsvinklar vid läsandet av andras bloggar och genom att interagera med andra bloggare. Eller bloggerskor. Själv kommer jag osökt att tänka på en alldeles speciell bloggerska som sannerligen har potential att åstadkomma en bestseller. Ja, jag menar just dig, Lussan. Ditt sätt att behandla det svenska språket, din idérikedom och din produktiva kapacitet gör att jag är övertygad om att du skulle kunna göra det om du gav dig tusan på det. Dessutom skulle du kunna tillföra ett element som jag hittills sett oerhört litet av i Piratförlaget’s utbud, nämligen humor. Jag menar då humor som ett naturligt inslag i berättelsen och inget självändamål.

Rent praktiskt gör du så här:

1. Gå till Kapitel 1.

2. Registrera dig.

3. Skriv boken.

4. Ladda upp den på Kapitel 1-sajten.

Det intressanta med konceptet är att sajtbesökarna får rösta på de verk som de tycker bäst om. Du behöver heller inte ladda upp hela boken på en gång utan kan ta den bit för bit och dessutom få feedback från läsare, precis som kommentarer i din blogg. Vadå, rädd för att någon knycker dina idéer? Lugn, naturligtvis har du full copyright på ditt verk och denna exponering kan dessutom ge värdefulla tips och impulser från läsare.

Lussan, jag säger bara en sak: Go for it! Men kom ihåg att ditt bidrag måste vara uppladdat i sin helhet senast den 31 mars. Och ett litet tips: det är alls ingen nackdel att ha en välbesökt blogg när det gäller att få många röster i en tävling som denna. Undrar om Blondinbella har tänkt på det….

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

 1. 3 Responses to “Skriv en bestseller – men starta i dag!”

 2. Men RonnyBGoode, TACK så mycket för allt detta. En present i skriftform. Jag är alldeles mållös och blir nästan generad. Men glad! Nu skulle jag inte vilja något hellre än att köra igång på sekunden och visa att du har rätt.
  Tack för hela det här inlägget och för att du pekade på Bok-SM.
  Jag utgår ifrån att du själv tänker vara med? Annars får jag peka åt dig också. 🙂

  By Lussan on Feb 13, 2009

 3. Om du inte såg mitt inlägg om kod till din logga så lägger den här:
  http://farbror-sid.blogspot.com/2009/02/kod-for-logga.html

  By Farbror Sid on Feb 13, 2009

 1. 1 Trackback(s)

 2. Feb 18, 2009: Bulletiner från Vita Huset » Blog Archive » Snöskottning som avkoppling och Voxna-Lobonäs Järnväg

Post a Comment