Snöskottning som avkoppling och Voxna-Lobonäs Järnväg

February 18, 2009 – 3:31 pm

Nu är jag och Ona på plats i torpet igen. Innebär då detta stopp i bloggandet? Nej, det mesta talar för att bloggaktiviteten faktiskt kommer att öka. Här i torpet finns inga andra störande moment än snön som dunsar ned från tallarnas grenar, en och annan fågel som kvittrar utanför fönstret och emellanåt en snöskoter som puttrar förbi eller en nyfiken hare som skuttar fram mellan trädstammarna. Men inget bredband som utsätter bloggaren-torparen för frestelser som att kolla mailen varannan minut eller att börja söka på saker som inte alls handlar om det som ska göras. Här är det med andra ord läge för att fokusera. Koncentrera sig på skrivandet-bloggandet och söka inspiration i sin mentala hårddisk i stället för att planlöst surfa runt på nätet.

Fokusering är faktiskt inte alls dumt. Då blir saker och ting gjorda. Självfallet ska man koppla av mellan varven och i dag har jag kopplat av med bland annat snöskottning. Snöskottning?!? tänker vän av ordning. Vän av en igenkännbar, konventionell, inlärd ordning. Nu har det väl ändå brutit ut? Lussan uttryckte ju tidigare farhågor för att många bloggbesökare skulle tro att jag totalt tappat omdömet när jag rekommenderade henne att ställa upp i Bok-SM och därmed skickade en del trafik till hennes sajt. Vad ska då inte bli följden denna gång?

Seriöst så kan snöskottning vara en riktigt behaglig motion om det görs utan stress och utan att man förtar sig. Precis som vedhuggning. När jag var betydligt yngre, ja rentav liten, så tyckte jag om att med min lilla snöskyffel åstadkomma vägar genom snöhavet. Jag brukade visualisera dessa som små smalspåriga järnvägar som bröt fram genom ett vintrigt landskap och kunde i andanom se frustande ånglok vars rökplymer puffade upp mot en frostblå himmel medan de strävade framåt. Gamla järnvägar, och i synnerhet då smalspåriga sådana, har sedan barnsben varit ett av många intressen. En sådan järnväg som tidigt fångade mitt intresse fanns i Hälsingland och den upphörde redan under 1930-talet. Det handlar om Voxna-Lobonäs Järnväg och det så kallade ”lilleputtåget” som fraktade passagerare och gods fram och tillbaka ett par gånger per dag längs den 29 km långa banan. En bana som hade den mycket ovanliga spårviden 802 mm, att jämföra med svensk normalspårvidd 1 435 mm.

En gång för länge sedan stannade vi till vid en kiosk i den lilla byn Lövriset mellan Voxna och Lobonäs. Kioskinnehavaren var en rullstolsbunden, vänlig man som jag vill minnas hette Arne. Han blev mycket förvånad när jag började fråga honom om den gamla smalspårsbanan som han mindes mycket väl och snart var vi invecklade i en mycket intressant diskussion. Banan hade gått förbi på gärdet en bit bortom hans kiosk och han tyckte inte att det var konstigt att en liten grabb intresserade sig för denna bit av järnvägshistoria utan berättade glatt om sina minnen. Ja, jag vill minnas att han tyckte det var så trevligt att prata om detta att han gav mig en rejäl laddning godis innan vi åkte vidare. Det är väl intressen som detta som gör att man som liten grabb lätt blir betraktad som aningen egen. Men all information som en gång lagrats i den mentala hårddisken finns kvar för att vid behov tas fram med hjälp av rätt kommandon. Här finns förresten mera information om Voxna-Lobonäs Järnväg. Jag kan också helhjärtat rekommendera Göran Engström’s bok i ämnet.

Järnvägar och snöskottning är lyckligtvis inte mina enda intressen. Radio är ett annat stort sådant och medan dessa rader skrivs så sitter jag och lyssnar på förmiddagsprogrammet från Manx Radio på 1368 kHz mellanvåg. Stationen ligger på den lilla ön Isle of Man i irländska sjön – en plats som jag får anledning att återkomma till. Apropå radio och mellanvåg: den stora avknoppningen av ronnybgoode-bloggen har inletts och då jag vet att många besöker min blogg därför att ni är intresserade av radio och DX-ing så vill jag rekommendera er att besöka min blogg From the Radio Shack. Den är på engelska då stationsloggningar är synnerligen internationellt material och bidrag läggs även ut från andra medlemmar i Delsbo Radioklubb.

Dags att ställa snöskyffeln åt sidan och åka in till Delsbo för att lägga ut blogginlägget. See you!

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Post a Comment