Succé för ”Kolmårdstomtens” Radio Nord-kväll!

May 10, 2009 – 6:38 pm

Mamma, det höll! Ja, förutom Duralexglaset i en välkänd reklamsnutt så höll faktiskt konceptet att samla flera folkkära artister och tidigare ”radiopirater” till en kväll under temat Radio Nord. DeGeer-hallen i Norrköping var utsåld till sista plats och vi som var där bjöds på en synnerligen underhållande mix av artistuppträdanden, minnen från medarbetare vid stationen och bildvisning. Detta var förstås nostalgi av högsta klass för en mogen publik men faktiskt kunde även yngre besökare vilka knappast var födda när Radio Nord var igång ses i salongen. Denna mix av korta talade inslag och musik var just den framgångsrika formel som Radio Nords programformat byggde på och det är tydligt att det även fungerar på scen.

Inledningen var synnerligen effektfull när vi från en gammal rörradio på den mörka scenen kunde höra en inspelning av det svenska riksprogrammet från anno dazumal när man stängde för dagen med nationalsången. Sedan blev det dags för Radio Nord och även den som inte var med på den tid det begav sig kan knappast ha undgått att uppfatta kontrasten mellan riksprogrammet och sändningarna från piratskeppet ute i Östersjön. Den ständiga växlingen mellan musik och talade inslag och bildvisningar gjorde att kvällen hela tiden blev intressant och flöt på i ett högt tempo trots att tidsschemat spräcktes rejält.

Artister som Rock-Ragge och Rock-Olga har förstås hög nostalgifaktor även om de inte förekom i någon större utsträckning på Radio Nord. Men de drar fortfarande publik efter mer än 50 år i branschen och vet precis vad publiken vill ha. Det är ingen tvekan om att en av Ragge’s favoriter var Gene Vincent och bland annat så bjuds vi som så många gånger förr på Be bop a lula.

Om Ragge och Olga inte direkt förknippas med Radio Nord så gör en av deras kolleger det i desto högre grad, nämligen Little Gerhard. Det var hans manager som 1961 tyckte att det var dags att byta ut ”Little” mot ”Lille” och börja sjunga på svenska. Som av en händelse kom Radio Nord igång i samma veva och båda låtarna blev stora hits på stationens topplistor. Gerhard berättar att han under sina turnéer på den tiden körde mest covers och var väl egentligen inte överdrivet förtjust i att sjunga på svenska. Men det gick uppenbarligen hem och sedan dess har han kört sina gamla hitlåtar till glädje för fansen, de senaste fyra åren i Thailand över vintern. Gerhard gratulerades också med en blomsterkvast inför sin 75-årsdag den 17 maj. Men när man ser denne otroligt pigge entertainer med rocknroll-hjärta i aktion så verkar han inte ha några omedelbara planer på att trappa ned.

En artist som nyligen återvänt till Sverige efter 20 år i Frankrike hade flera hitlåtar på Radio Nord och innehar rekordet för kvinnliga artister när det gäller antal låtar på svensktoppen. För att inte tala om att hon är en förstklassig imitatör. Ja, det handlar förstås om Ann-Louise Hansson som här framför sin Vinden talar om med maken Bruno Glennmark på piano.

Tro det eller ej men de sjungande systrarna Göingeflickorna var faktiskt bannlysta i Sveriges Radio under en tid! Ja, deras Kära mor blev dödskallemärkt av monopolradion på grund av sin alltför sentimentala framtoning. Lyckligtvis fanns en annan radiostation att vända sig till och tack vare flitigt spelande på Radio Nord så hade snart skivan sålts i en kvarts miljon exemplar. Givetvis fick vi även höra denna låt under kvällen. Till höger om Göingeflickorna ”Kolmårdstomten” själv, Håkan Thornell.

Faktum är att det gjordes en annan version av Kära mor och detta är veterligen den enda inspelning som existerar med ”Tomten” – vid tillfället i synnerligen späd ålder. Vi fick höra några takter av denna insjungning som även den gjordes 1961 av en kolmårdstomte som då såg ut så här:

Kvällen fortsatte i raskt tempo och en artist som kom i elfte timman var Hälsinglands egen ambassadör ute i världen, Barbro ”Lill-Babs” Svensson. Det må finnas större röster i branschen men i fråga om utstrålning och publikkontakt så saknar hon motstycke. Lika oförskämt ung och sprallig som alltid betar hon av ett medley av många av sina hitlåtar, allt kryddat med mellansnack i bästa Jarse-stil. Hon hittade tydligen sin Klas-Göran också under utflykterna ut i publiken men han verkade ha funnit en annan. Även om Barbro sålt mängder med skivor under åren så vill hon helst kalla sig scenarbetare och menar att det är Ann-Louise, Siwan och de andra som säljer skivor. I alla händelser är hon en glädjespridare som knappast någon kan motstå.

En annan kär kvinnlig artist, Anita Lindblom, meddelade via brev att hon tyvärr inte kunde komma men skickade från Frankrike en hälsning till publiken. När det gäller Radio Nord så berättades många kul minnen från de närvarande gamla radiopiraterna i soffan. Bland annat berättade Lasse Branje som var nyhetsman ombord hur han vid ett tillfälle nämnde i programmet att han sett en ubåt i närheten av m/s Bon Jour och hur han på detta sätt lyckades sabotera en stor militärövning som lär ha kostat miljontals kronor. Det infördes också förbud mot kvinnor ombord på radiofartyget efter ett svartsjukedrama där en av kokerskorna jagade sin kollega med kniv och sedan i sin iver att komma in i den hytt där det tilltänkta offret låst in sig försökte klättra ned genom en ventil. Tyvärr gjorde hennes omfångsrika kroppshydda att hon fastnade i det trånga utrymmet och kom varken fram eller tillbaka. Efter avväpning så lyckades man till slut vinscha upp den mordiska amasonen.

Ja, det var en kväll som gick riktigt fort även om tiden drog över med ett par timmar. Avslutningen skedde genom att låten Stick iväg Jack framfördes, precis som det var den sista låt som spelades på Radio Nord innan stängningen vid midnatt den 30 juni 1962. Artister och Radio Nord-folk verkade trivas riktigt bra tillsammans i le grand finale och publikens respons visade med all önskvärd tydlighet att kvällens program varit uppskattat. En eloge till ”Tomten” Håkan Thornell för detta initiativ.

Om du vill veta mera om Radio Nord så kommer en bok i ämnet av Jan Kotschack, son till stationschefen Jack Kotschack, i september på Premium Förlag.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

 1. 8 Responses to “Succé för ”Kolmårdstomtens” Radio Nord-kväll!”

 2. Jädrans, det här missade jag!!

  By Gubben on May 11, 2009

 3. Vilket trevligt evenemang får jag säga, det må ha varit roligt. Vi är nära på nu, hoppas du fick snackat med en massa och har lite stuff för oss.

  By pia-charlotte on May 12, 2009

 4. “Vilda västern är ej som tidigare…”
  Jag förstår att det var en både kul och underhållande kväll.

  By MissiZippi on May 12, 2009

 5. Oj, det var en händelserik och färgstark kväll! Väl berättat, RonnyBGoode!

  By Lussan on May 14, 2009

 6. Gubben: Ja, det var tråkigt. Jag tror att du skulle ha gillat det här. Det gäller nu så att säga att passa på mens tid är.

  Pia-charlotte: O ja, det blev mycket trevligt snack backstage och under resan och jag hade med en hel del material hem.

  MissiZippi (ny signatur, ser jag): Ja, det var en höjdarkväll. Både artister och Radio Nord-folk verkade ha så oerhört roligt tillsammans.

  Lussan: Tss, smickrare där…. så säger du nog till all bloggare 🙂

  By ronnybgoode on May 14, 2009

 7. Tackar för länken, kolla också den nya TV videoen jag fick på fra TV öst tror jag det heter.

  By pia-charlotte on May 15, 2009

 1. 2 Trackback(s)

 2. May 13, 2009: Bulletiner från Vita Huset » Blog Archive » Radiokaka på Café Kuriosa
 3. May 14, 2009: Bienvenue à Pia Charlottes Provence blog » Blog Archive » Radio Nord aften i Norrköping, Sverige sidste fredag

Post a Comment